Ако напоследък детето ви с явна неохота рови из чинията или се мръщи на любими доскоро храни, нормално е да се притеснявате дали липсата му на апетит не е свързана със здравословен проблем.

Почти всяко дете преминава през подобни периоди. Те са нормална част от процеса на развитие и не представляват сериозна заплаха, освен ако не продължават с месеци или дори по-дълго. Ако липсата на апетит е съпроводена със загуба на тегло, трябва да се потърси консултация с педиатър, за да се установят причините и да се реши проблемът.
 

Промени в растежа

Те се отразяват и на апетита. Първата година в детството е период на бурен растеж, който след това постепенно забавя своя ход и е нормално да има и спад на апетита.
 


Боледуване

Липсата на апетит по време на боледуване е начинът на организма да спести енергия от трудоемкото храносмилане, за да я пренасочи към оздравителния процес. В тези моменти е по-важно детето да приема достатъчно течности, отколкото да се храни на всяка цена. Добрата хидратация е важна за изчистването на токсините и за функционирането на имунната система. А апетитът ще се върне с оздравяването.
 

Проблеми на храносмилателната система

Дисбаланс на чревната микрофлора може да се изрази в липсата на апетит. Причини за този дисбаланс могат да са: прекомерна употреба на сладки, тестени и богати на животински мазнини храни, което е една от най-честите грешки в храненето в ранна детска възраст, прием на антибиотици и на силни медикаменти, който руши микробиома (сложната организация от микроорганизми в тялото), ранно отбиване на кърмачето, неправилно захранване и др.
 

Стрес

Стресът може да има много негативни последици за децата, включително и загуба на апетит. Ако забележите, че вашето дете се храни с нежелание, има проблеми със съня, сутрин е изморено и недоспало, губи интерес към ежедневни дейности, които преди са му били любими, възможно е това да се дължи на стрес. Често срещани причини за стреса в ранна детска възраст са: загуба или смърт в семейството (на близък или домашен любимец), агресия в ежедневието или прекомерно високи изисквания в училище и от родителите.
 

Депресия

Важно е да се направи разлика между депресия и тъга и при необходимост детето да получи нужната му помощ от психолог. Една промяна в навиците на хранене е силен индикатор за депресия, както и загубата на интерес към заобикалящата го среда и всякакви активности в ежедневието, включително любимите му дейности.
 

Медикаменти

Загубата на апетит е често срещан нежелан страничен ефект от лечение с антибиотици. Понякога е свързана и с появата на храносмилателни смущения във връзка с употребата на силните медикаменти.

NEWS_MORE_BOX


 

Анемия

Често срещана причина за безапетитието е недостигът на кислород в клетките. Лесно е да се забележи по липсата на енергия у детето, което бързо се измаря, слабо е, няма желание да се движи, лицето му е бледо. Възможно е да се дължи на анемия – понижени нива на хемоглобина и червените кръвни телца. Когато това понижение е следствие от намалено количество на желязото в организма, става дума за желязодефицитна анемия.
 

Глисти

Глистите също могат да предизвикат загуба на апетит при децата. Тези паразити се заселват в червата, водят до чревни кръвоизливи, загуба на апетит, загуба на тегло и др.
 

За какво да внимават родителите  

Дори ако детето расте и наддава нормално според показателите за възрастта си, трябва да бъдете внимателни за начина, по който се храни. Много често липсата на апетит е съчетана с прекомерна употреба на тестени и захарни изделия, млечни и месни продукти. Родителите приемат подобно нездравословно меню с мисълта, че детето „поне” няма да остане гладно. В същото време организмът му страда от недостиг на ценни за растежа и развитието хранителни вещества. Нарушава се алкално-киселинното равновесие и се подхранва патогенната чревна флора, което в бъдеще може да провокира появата на редица сериозни хронични заболявания.
 

Какво помага

  • Трябва да се възстанови балансът на чревната микрофлора с помощта на пробиотици, хранителни добавки и подходящ хранителен режим.
  • При липса на апетит поради стрес и напрежение: преди закуска и преди обяд се препоръчва приемът на 2 таблетки Шуслерова сол №5 калиев фосфат. Тази минерална сол се прилага при психическо натоварване и като общоукрепващо и енергизиращо средство поради способността на калиевия фосфат да стимулира производството на енергия в клетките.
  • При липса на апетит поради анемия: лечението на желязодефицитната анемия изисква спазване на подходящ режим на хранене (балансирана диета с храни, богати на желязо като червеното месо и черният дроб, червено цвекло, всички червени плодове и ягодоплодни растения: ягода, касис, къпина, малина, френско грозде), и медикаментозно лечение, което може успешно да бъде подпомогнато с комбинация минерални соли: Шуслерова сол №3 железен фосфат и сол №2 калциев фосфат (сутрин), и №5 калиев фосфат (на обед). Солите се вземат по 3 таблетки от всяка. Железният фосфат подобрява способността на организма да резорбира и усвоява желязото от храната и да го транспортира до мястото, където то е необходимо. Сол №2 е важна, тъй като без калций не е възможна обмяната на желязо. Калиевият фосфат стабилизира нервната система и подпомага организма при изтощение и различни състояния на умора. Не забравяйте, че освен калций, за усвояването на желязото е важен и приемът на витамин С.
  • При липса на апетит и сили след боледуване: препоръчва се прием на Шуслерова сол №2 калциев фосфат за 2-3 седмици по 3 таблетки на ден. Калциевият фосфат повишава съпротивителните сили на организма и подпомага възстановяването след болестта.
  • Не забравяйте, че колкото повече нови храни предлагате на детето и ги въвеждате чрез постоянно и ненатрапчиво поднасяне (без да го насилвате), толкова по-добре и по-пълноценно ще се храни то. Сервирайте малки порции – по-добре да сипете допълнително, отколкото да откажете детето при вида на пълната догоре чиния.