Още с положителния тест за бременност започваме да си представяме какво е да си добър родител – внимателен, грижовен, умен, опитен... После поемаме новороденото в ръцете си и порой страхове започват да размиват тази идеализирана представа... А с първите безсънни дни и седмици (при някои това са даже месеци) картината до такава степен се размива, че вече не знаем не само какво е да си добър родител, ами се плашим как изобщо това дете оцелява покрай нас! 


Опитните майки и татковци обикновено успокояват родителите-новобранци с фразата: „Спокойно - и това ще мине!” Изглежда, че тя важи за всякакви ситуации: от бебе, което плаче денонощно, до тийнейджър, който бяга от час или от къщи... Междувременно, докато се разкъсвате между двете крайности – от обич и родителски екастаз до страхове и безбройни съмнения, обърнете внимание на тези безобидни на пръв поглед родителски действия, които могат да доведат до сериозни последствия за детското здраве и развитие. И не правете така, предупреждават педиатрите и психолозите.

 


Проходилката – радост за майки и бебета или...?

Не всички полезни приспособления, създадени за улеснение на нас, родителите, са напълно безопасни. Да вземем например проходилките и бебешкото бънджи. Изглеждат изключително удобни за мама, която поне за малко може да освободи ръцете си. Освен това идеята им е да забавляват и развиват уменията на малкия човек. Вредата от тях обаче може да се окаже по-голяма от ползите. Става дума за хиляди случаи на инциденти, документирани например в САЩ, както и за повишения риск от деформация на стъпалата и краката в резултат на употребата им. Освен това е възможно да доведат до изкривяване на гръбначния стълб поради силното натоварване върху него в период, в който той е все още недостатъчно укрепнал. 


Какво можете да направите, за да предпазите детето: не го оставяйте да използва проходилка или бебешко бънджи без надзор. Не прекалявайте с употребата на тези средства, тъй като е доказано, че забавят моторното развитие и прохождането, усещането за равновесие и инстинкта за самосъхранение. Препоръката на педиатрите за употребата им е - два пъти дневно по 15-20 минути. Можете да се консултирате и с ортопед по отношение на правилното развитие на опорно-двигателния апарат на детето. 

 

Любимото сокче – полезно или не...?

Понякога е доста трудно да насърчиш детето си да пие вода, но това не се отнася за любимите плодови сокчета. Малките ги приемат с възхита и с... литри. Но наистина ли ползите от тях са безспорни? Ако става дума за заводски продукт, със сигурност бутилираният сок съдържа много по-малко витамини и много повече захар, оцветители и консерванти, отколкото е полезно! Прекомерната му употреба може да доведе до наднормено тегло и ранна поява на кариеси. Единственото сокче, което си заслужава да предложите на малкото дете, е прясно изцеден фреш и, дори в този случай, педиатрите препоръчват да го давате разреден с вода. И не за сметка на нужното количество чиста вода за деня! Нека детето от малко разбере, че жаждата се утолява именно с вода, а не със сладки напитки. 

 

Поредната най-желана играчка – да я купим или не... ?

У дома ви вече няма свободно ъгълче или шкаф – всичко е заринато с играчки... И все пак, минавайки край поредната витрина, една малка ръчичка започва да ви дърпа, а малкото личице е вече обляно в сълзи... Е, как да устоите при вида на нещастието на любимата си рожба! Не е чудно, че децата толкова обичат играчките – те опознават света и усвояват нови умения чрез тях. Кога обаче пъстрите вещи се превръщат в заплаха за здравето им?

 

Психолозите предупреждават, че неестествените, прекалено ярки цветове и натрапчивите електронни звуци оказват вредно въздействие върху творческото мислене и могат да повлияят дори върху формирането на личността. Като възможни резултати на това въздействие те сочат зачестилите случаи на агресивно поведение и на депресивни състояния в тийнейджърска възраст през последните десетилетия.

 

Как можете да предотвратите подобен негативен ефект: като избирате играчки в естествени цветове и от естествени материали (дърво, текстил), приятни за гледане и докосване, и залагате на образователните, развиващи игри. Що се отнася до електронните устройства – смартфони, таблети, компютърни игри – обикновено всеки родител има лично мнение по този въпрос. Но е важно да знаете следното: светлината от екраните може да причини сериозни увреждания на очите. А прекомерната употреба на електронни забавления откъсва детето ви от реалния свят, предупреждават психолозите. Фините двигателни умения и сензорни възприятия не се развиват и не се прилагат на живо. Затруднява се развитието на онези части от мозъка, които отговарят за комуникацията, за речта и вземането на решения. Затова извеждайте детето си да играе навън, на чист въздух и с други деца колкото се може повече!

И все пак, ако не желаете да го отглеждате като в миналия век и да го държите встрани от съвременните технологии, поне ограничете използването им в рамките на 1 час през деня и отново не го оставяйте без надзор. 

 

Отново с висока температура – да я сваляме или не...?

Педиатрите съветват да не бързате с даването на антипиретици (температуропонижаващи медикаменти), тъй като по този начин пречите на ествествената защитна реакция на организма в битката му с вирусите. Изследвания сочат, че прибързаната им употреба удължава времето на боледуване. Разбира се, важно е да се следи температурата да е приемливо висока в рамките на протичането на заболяването.

 

Защо и кога употребата на антипиретици може да се окаже по-опасна от високата температура?

Температуропонижаващите медикаменти не бива да се използват безразборно и без препоръка от лекар или фармацевт, въпреки че се продават без рецепта. Ако се дават по-начесто от препоръчителното или се комбинират няколко лекарства наведнъж, може да има сериозни последствия за здравето. Предозирането с парацетамол например може да увреди непоправимо черния дроб. Честа грешка е също да не се четат листовките, а парацетамолът и ибупрофенът присъстват като съставки в множество медикаменти. Не подценявайте и предупреждението да не се дава аспирин на дете под 12-годишна възраст, тъй като употребата му може да отключи т. нар. Синдром на Рей, животозастрашаващо състояние, свързано с тежки увреждания на мозъка и черния дроб.

 

Как да се борите с високата температура, без да излагате малкото на ненужен риск: педиатрите препоръчват да не бързате да давате антипиретици при температура до 38,5 С. А също и да не давате по няколко лекарства накуп или едно след друго. Изчакайте, оставете детето да си почива в леглото и го наблюдавайте. Междувременно правете хладки (но не студени) компреси или му направете приятно топла вана. От природните средства, които помагат за овладяване на високата температура без нежелани странични ефекти, можете да използвате и комбинация Шуслерови соли. Ако градусите са под 38,5, давайте по 1 табл. сол №3 железен фосфат на всеки 15 мин. Тя ще спре възпалителния процес в начална фаза и ще подпомогне защитата на организма. При температура над 38,5 градуса включете и сол №5 калиев фосфат, която действа енергизиращо, както и сол №8 натриев хлорид. Тази сол регулира баланса на телесните течности и ще предпази тялото от обезводняване. По 1 табл. от трите соли се редуват през 15 мин. до спадане на температурата.

 

Внимание! Потърсете спешно лекарска помощ, ако детето с висока температура е по-поспаливо от обичайното; има силни болки във врата или го болят очите от светлината; повръща и отказва да приема течности; дишането му е затруднено; както и при всяко повишаване на температурата на бебе под 3 месеца.