Когато проверяваме общото си здравословно състояние, непременно трябва да обърнем внимание и на чернодробните си показатели. Как най-много вредим на черния си дроб, без да го осъзнаваме, и как да се грижим по-добре за него?

 

Черният дроб е един от жизненоважните органи, отговорен за множество функции, свързани с храносмилането, метаболизма, имунитета и съхранението на хранителни вещества. Здравият черен дроб регулира състава на кръвта, премахва токсините, обработва и превръща хранителните вещества във форми, които тялото може да използва, и др.


 

Как му вредим неусетно...

Когато се храним небалансирано, черният дроб се опитва да компенсира, като междувременно трупа токсини. Безсънието е другият виновник за лошото му състояние, тъй като нощта е времето на неговата най-висока активност. Ако редовно си лягаме след полунощ, организмът се натоварва с други процеси и работата му се нарушава. Нездравословната ни диета и начин на живот го претоварват, оставяйки го неспособен да преработва токсините и мазнините ефективно. Това увеличава риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, хронична умора, главоболие, проблеми с храносмилането, алергии и много други здравословни проблеми. Как можете да разберете за наличието на смущения в чернодробната функция? Ако, например, всяка сутрин се събуждате с усещането, че сте още по-изморени...

 

И как да го подкрепим?

Много храни могат да помогнат за детоксикация и подобряване на чернодробните функции, например:

 

 • Чесън - помага за активиране на определени ензими, които помагат за изчистване на токсините. Съдържа и естествени съединения, предпазват черния дроб от токсични увреждания. Освен това намалява нивата на холестерола и триглицеридите, които могат да затруднят неговото функциониране. За здрав черен дроб можем да консумираме 2-3 скилидки чесън дневно и да включваме чесъна колкото се може по-често в ястията, които приготвяме. Ако вкусът ви е неприятен, потърсете хранителни добавки, които го включват в състава си. 
 • Грейпфрут - като добър източник на витамин С, пектин и антиоксиданти, той помага на естествения процес на прочистване на черния дроб. Съдържа глутатион - мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и детоксикира. Освен това, съдържащият се в него биофлавоноид нарингенин помага за разграждането на мазнините. Препоръчителният прием е ежедневно да се изпива по една малка чаша прясно изцеден сок от грейпфрут или да се изяжда по един плод на закуска. 
 • Червено цвекло - друга мощна храна за поддържане и подобряване на чернодробната функция. Има високо съдържание на флавоноиди и бета каротини, които спомагат за стимулиране и подобряване на общата чернодробна функция. Освен това цвеклото естествено пречиства кръвта. Добре е да се пие фреш с цвекло или да го включвате в ежедневната си диета, например в салата от настъргано цвекло. 
 • Лимони – съдържат вещества, спомагащи за активиране на ензимите, които детоксикират черния дроб. Високото съдържание на витамин С, от друга страна, помага на черния дроб да произвежда повече ензими за подпомагане на храносмилането. Лимоните усилват също така абсорбцията на минерали от черния дроб. Всеки ден може да добавяте към водата си за пиене сока на един лимон или нарязани резенчета лимон. 
 • Зелен чай – ежедневният му прием в количество 2-3 чаши дневно помага за изчистването на токсините и мастните натрупвания в организма, като същевременно подпомага добрата хидратация. Съдържа катехини, които помагат да се предотврати натрупването на мазнини в черния дроб. Така тази здравословна напитка го предпазва от вредното въздействие на токсични вещества като алкохол. 

Ето още някои важни правила, към които да се придържате в храненето и начина си на живот, за да поддържате черния си дроб здрав:

 

 •  Избягвайте вечер консумация на трудносмилаема храна (кашкавал, печени и пушени меса, тлъста риба), алкохол и др. Това претоварва черния дроб, както и вечерята след 19 часа. 
 • Ограничете приема на животински храни, алкохол, рафинирана захар, излишък на кофеин и преработени храни. 
 • В допълнение спрете да пушите, тъй като това причинява значителни увреждания на множество органи на тялото, включително на черния дроб.
 • Постарайте се да поддържате нормално телесно тегло, за да не затлъстява черния дроб. 
 • Особено важен е сънят преди полунощ. След 22-23 часа според китайската медицина черният дроб започва подготовката си за своята „тежка” работа – да освободи организма от отровите. Фазата на най-високата му активност е 1 до 3 часа през нощта. Неслучайно пациенти с чернодробни проблеми се събуждат по това време с различни оплаквания. 
 • За подпомагане на чернодробните функции може да се използват и някои минерални соли. Подходяща за всеки, например, е комбинацията за детоксикация с Шуслерови соли №6, 8, 9 и 10, по 3 табл. от всяка сол дневно (могат и да се разтворят в бутилка вода и да се пие по малко през целия ден). Програмата се изпълнява за 4-6 седмици, като може да се прави два пъти в годината. Сол №10 регулира обезвреждането на токсините в черния дроб и извеждането на отпадните вещества в организма. Затова ефектът й е още по-добър, ако се прави и компрес в областта на черния дроб с Шуслеров мехлем №10, веднъж седмично. Мехлемът се нанася по дясната дъга на ребрата, отгоре се слага влажна гореща кърпа и тялото се обвива с голяма суха хавлиена кърпа. Отгоре в областта на черния дроб се поставя термофор (или бутилка с гореща вода). Компресът престоява от 30 до 60 минути. Останете да си починете в леглото още час след това.