Излагането на хроничен стрес и прекомерното натоварване с работа могат да доведат до т. нар. „бърнаут“ или „прегаряне“: липса на енергия, изтощение, загуба на мотивация в работата, усещане за празнота, безсилие, безсмислие.

 

Терминът „бърнаут“ е въведен от американския психотерапевт Хърбърт Фройденбергер през 1974 г., след като забелязва този професионален феномен сред своите колеги. Днес вече е установено, че от бърнаут могат да бъдат засегнати не само работещи в социалната сфера (лекари, учители, социални работници и др.), но и служители от всякакви професионални групи, дори и ученици.Професионалното прегаряне, макар и вече широко популярно като термин и включено като синдром в Международната класификация на болестите на СЗО, все още не е класифицирано официално като медицинска диагноза.


Симптоми на бърнаута 

 • Дълбоко емоционално, физическо и умствено изтощение. 
 • Засегнатите се чувстват претоварени, имат трудности с концентрацията, намалена производителност. 
 • Силно негативно, дистанцирано до цинично отношение към работата и хората/клиентите, с които работят. 

На по-висок риск от бърнаут са изложени тези, които имат високи изисквания към себе си, които искат да се справят перфектно с всичко, като в същото време имат ниска самооценка и избягват конфликтите. 


Най-често от „прегаряне“ страдат силно ангажирани с работата си професионалисти, които не могат да разчитат на подкрепа (няма кой да ги замени в случай на нужда). Те пренебрегват личните си нужди, измъчва ги това, че никога не им достига времето, нямат време за достатъчно почивка. Първоначално за засегнатите е трудно да се “изключат” след работа и да се възстановят достатъчно. Този предупредителен знак обаче рядко се разпознава.


Ако тази ситуация продължи по-дълго, усещането за изтощение и изчерпаност става все по-силно изразено. Стига се до намалена работоспособност, нестабилно настроение, вътрешно безпокойство, нервност и агресивност. Ако не настъпят промени в положителна посока, се появяват усещане за безнадеждност, отчаяние и безсмислие, като може да се отключи и депресия. 


Засегнатите могат да развият и психосоматични оплаквания. Наблюдават се повишена податливост към инфекции, тъй като стресът отслабва имунната защита. Могат да се появят смущения на съня, кошмари, храносмилателни нарушения, главоболие, сърцебиене, замаяност, високо кръвно налягане, затруднено дишане, промени в теглото и др. 


Помощ при бърнаут синдром

Колкото по-рано бъде потърсена професионална помощ, толкова по-успешни са перспективите за лечение на синдрома на прегарянето. В зависимост от индивидуалните оплаквания засегнатите от бърнаут могат да се обърнат към семейния лекар или към психолог, психотерапевт. За да се постави точна диагноза, трябва да се установи евентуално наличие на депресия. Невинаги пациентът може да съумее да се справя с проблемите си самостоятелно и конструктивно. В случай на тежка депресия може да се наложи медикаментозна терапия с антидепресанти.


В повечето случаи на бърнаут се препоръчва терапия с психолог, като е особено важно пациентът да осъзнава, че е претоварен или „прегорял“, тъй като необходимите промени в ежедневието и поведението допринасят в решаваща степен за бързото възстановяване. 

 

Хората се справят с професионалния или личния стрес по различни начини. Когато липсват стратегии за преодоляване на разочарованията и обидите, това също оказва неблагоприятно въздействие върху емоционалната стабилност. Затова терапевтите съветват: 

 

 • Да се прилагат разработени стратегии за справяне със стреса. 
 • Редовно да се практикуват йога, медитация, упражнения за релаксация, които помагат за намаляване и регулиране на стреса. 
 • Да се осигури редовна пълноценна почивка, което означава добро планиране на отпуските и почивните дни.


Личните проблеми като фактор: стресът причинен от фактори в личния живот също може да допринесе за стигане до бърнаут, особено ако засегнатите не получават достатъчно подкрепа от семейството или приятелите си. Затова е важно да се поддържат контактите с близки и приятели, да се разширява и укрепва социалната мрежа. 

 

Водещ фактор за възстановяване при бърнаут: това е здравословният начин на живот – балансираното хранене, достатъчно сън и повече движение и спорт. 


В професионален план: ако е необходимо, да се намалят прекомерните изисквания към себе си. Определянето на реалистични професионални и лични цели често допринася за подобряване на качеството на живот. Да се положат усилия да се промени ситуацията на работното място – при възможност да се прехвърлят част от задачите към други колеги, ако трябва да се промени сферата на дейност, повече екипна работа и т.н. Целта на всички тези промени е да се постигне баланс между професионалните изисквания и личните нужди. 


Хомеопатичната терапия е още един фактор, който може да помогне на засегнатите от бърнаут да възстановят отново баланса си. Популярни хомеопатични медикаменти при бърнаут синдром са: 

 

 • Сепия – препоръчва се в случаи на силен хроничен стрес, претоварване и изтощение, като засегнатите хора се чувстват използвани и са много раздразнителни. Те са психически затормозени, предпочитат да бъдат оставени на мира. Може да има оплакване от главоболие, често комбинирано с гадене, повръщане и чувство за празнота в стомаха. Характерно е, че повечето от оплакванията се облекчават при активно движение и спорт.
 • Ликоподиум – пациентите, които се повлияват добре от това хомеопатично средство, са интелигентни, умни, но неуверени, често с чувство за малоценност, страхуват се от предизвикателства. При тях хроничният стрес и прегарянето са съпроводени с физически симптоми като подуване на корема, киселини, метеориз, запек.
 • Нукс вомика – подходящо при свръхчувствителни, нервни, избухливи работохолици, силно отдадени на кариерата си, загубили баланса между работа и личен живот. Поради свръхголямото си натоварване те не могат да издържат без подкрепата на стимуланти – кафе, алкохол, медикаменти и др. Оплакват се от главоболиеq от безсъние или нервно пренапрежение, имат трудности при заспиване, с неспокоен сън и събуждане към 3-4 часа сутринта.
 • При съчетание на емоционални, поведенчески симптоми и физическа симптоматика, следствие от бърнаут синдром, са подходящи високите потенции на хомеопатичните лекарства, например D1000. Прилагат се само след консултация със специалист - опитен лекар хомеопат или фармацевт.
 • Шуслерова терапия – при оплакване от хроничен стрес, тревожност, проблеми със съня, изтощение терапевтите препоръчват следната комбинация Шуслерови соли - №5 калиев фосфат, 3 таблетки сутрин, и №7 магнезиев фосфат, по 10 таблетки вечер преди лягане, разтворени в чаша топла вода. Калиевият фосфат помага при депресивни състояния и умора. Тази минерална сол също така стимулира производството на лецитин, при липсата на който се стига до нервно напрежение и дори нервен срив, изтощение и раздразнителност. Магнезиевият фосфат помага при безсъние и тревожност заради отпускащото си и релаксиращо действие. 


Като регулаторна терапия хомеопатията и Шуслеровата терапия имат за цел да стимулират самооздравителните сили на организма, да облекчат оплакванията, да възстановят баланса, способността за релаксация и радостта от живота. 

 

Референции: 
Neurologen und Psychiater im Netz: Präventionsmöglichkeiten Burnout-Syndrom, www.neurologen-und-psychiater-im-netz.org
Deutsches Netzwerk für Homöopathie: https://www.homoeopathie-heute.de/
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013
Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.