Хомеопатичната аптечка с набор монопрепарати за първа помощ може да ни бъде изключително полезна при ежедневни оплаквания или в случай на злополука. 

 

Какви са предимствата на хомеопатията при нужда от обезболяване? Хомеопатичните лекарства са подходящи за всички възрасти, включително бебета, бременни и кърмачки. Може да се прилагат без притеснения от нежелани странични действия, както и успоредно с всеки друг вид терапия, тъй като няма опасност от лекарствено взаимодействие. В хомеопатията изборът на лекарство е съобразен с индивидуалната картина от симптоми на пациента. Целта на лечението е едновременно да се облекчат оплакванията и да се повлияе върху самооздравителните сили на организма, така че да се постигне излекуване и възвръщане към състоянието на баланс. 


При някои остри състояния (напр. обичайните простудни заболявания) оплакванията, освен че се появяват внезапно, често могат да изчезнат от самосебе си, дори без допълнително обгрижване. Но при всички случаи хомеопатичната терапия може да помогне да се облекчи тежестта на протичане и да се ускори оздравителният процес. 


Но хомеопатията може да бъде изключително полезна и при необходимост от сериозни медицински интервенции (хирургическа операция, раждане и др.) Когато се прилага хомеопатия преди или след хирургическа интервенция, се наблюдава ускорено оздравяване, по-малко следоперативните усложнения (кръвоизливи, възпаление и др.), по-бързо възстановяване на травмираните тъкани. 


Симптомите (болката) са сигнал, който тялото подава, за да ни покаже, че нещо е излязло от равновесие. Именно затова от гледна точка на хомеопатията - не трябва да се потискат или ингорират симптомите, а да се вгледаме в тях, за да потърсим чрез тях пътя обратно към здравето. 


Ето някои от най-популярните хомеопатични медикаменти за първа помощ при ежедневни оплаквания или в случай на злополука. Аконит е лекарството, което се препоръчва при силна, непоносима, плашеща болка, която появява внезапно, влошава се през нощта, може да е съпроводена със страх от смъртта. Арника е най-известното хомеопатично лекарство травми, свръхнатоварване на тялото (мускули), шок. Характерно е, че засегнатият изпитва страх да бъде докоснат и отрича, че му има нещо, дори и при наличие на сериозни симптоми. Хамомила е медикамент за свръхчувствителен пациент, който не може да понася болката и изисква внимание и незабавно облекчение. 


При болки в гърба, травми на гърба 

 

 • Арника – болки в гърба от травми или претоварване, болката е като от натъртено.
 • Рус токсидендрон – при болка, съпровождаща мускулно схващане след претоварване или след излагане на открито - на студено, влажно време. Оплакванията са силни сутрин, преди раздвижване, в началото на движението, като болката намалява след раздвижване. 

При болка в ушите 

 

 • Беладона – при силна, туптяща болка, която кара детето да плаче. Съпроводена е с повишаване на температурата, лицето/главата „гори”, но крайниците са студени.  
 • Хамомила – при болки в ушите, които може да са свързани с прорязването на зъбките. Бебето плаче безутешно и иска да бъде носено на ръце постоянно. 

При силно главоболие 

 

 • Беладона – внезапно появило се, силно, главоболие. Може да има трескавост със зачервяване на лицето. Състоянието се влошава от разтърсване. Непоносимост към светлина. При главоболие след излагане на слънце (слънчев удар). 
 • Гелсемиум – при главоболие с тежест и тъпа болка в главата, започваща от тила и заключваща се като лента около главата. Обикновено се появява след стрес, страх, силни вълнения. Може да е свързано с повишено кръвно налягане. 
 • Нукс вомика – много специфично главоболие – цепещо с гадене след препиване или преяждане с мазна храна. Пациентът е свръхчувствителен, раздразнителен, гневен. 

При зъбобол, посещение на зъболекар

 

 • Аконит – за силен страх, паника, безпокойство. 
 • Арника – препоръчва се един прием преди и един веднага след посещение на зъболекаря. Подпомага възстновяването на организма от всякакъв шок, ограничава кървенето и травмата на тъканите. 
 • Гелсемимум – при страх от посещение на зъболекар. Тревогата причинява често уриниране и стомашно разстройство. Може да се стигне до треперене от страх. 

При контузии

 

 • Арника – при контузии на мускули и съединителна тъкан. Помага по-бързото спиране на кървенето, и по-бързото разнасяне на отока който съпровожда контузията 
 • Хиперикум – при стрелкаща болка по хода на нерва, след травми на пръсти на ръце и крака или други богато инервирани области. 

При менструация 

 

 • Беладона – за силна болка, теглеща надолу, с крампи и пулсиране, която се влошава дори от леко разтърсване. Гърдите също са подути, горещи и чувствителни. 
 • Хамомила – когато жената е силно раздразнителна, капризна, не може да й се угоди, оплаква се от коликообразна болка преди и по време на менструацията. 
 • Кокулус – при крампи, с отпадналост, жената едва се държи на краката си. Замайване с гадене. 

 

При прорязване на млечните зъбки 

 

 • Хамомила - когато болката е непоносима, бебето плаче безутешно, състоянието може да е придружено с диария с жълто-зеленикави изпражнения. 
 • Беладона – когато прорязването на зъбките е съпроводено с повишена температура, с горещо, зачервено лице. 

 

При раждане 

 

 • Арника – за шока, кървенето и по-бързо възстановяване. Взема се 1 доза за подпомагане на организма в самото начало на родилния процес и 2-3 дози след появата на бебето с цел редуциране на болките, травмите и кървенето. 

 

При разширени вени 

 

 • Хамамелис – когато има усещане в засегнатата зона сякаш е натъртена, болката е пробождаща (като ужилване).  

 

При хирургическа интервенция 

 

 • Аконит – помага срещу силния страх, мъчителното безпокойство; при страх от смъртта. 
 • Арника –взема се 1 доза преди и 2-3 дози след оперяцията с цел редуциране на болките, травмите на тъканите и кървенето. 
 • Гелсемиум – при ужасен страх с треперене, отпадналост, замаяност, учестено уриниране. 

 

При цистит

 

 • Кантарис – при оплаквания от жестока, пареща, пронизваща болка, която се усилва преди и след уриниране. 

 

Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. В ниски потенции (напр. D6, D10, D12) хомеопатичните медикаменти могат да се приемат начесто – 3-5 пъти дневно. В средни потенции (напр. D) препоръчителният прием е 2-4 пъти дневно. При подобряване на състоянието приемите постепенно се разреждат, след което се спират. Когато се касае за необходимост от повлияване на психо-емоционално ниво, са подходящи медикаменти в средни или високи потенции – например D30, които може да се приемат 2-4 пъти дневно, или D1000, които се приемат само по лекарско предписание.

 

Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.
*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур