Този въпрос отправяме най-вече към майките на малки деца. Те знаят какво е да са във вечна бойна готовност. Добре познават и любимия специалитет на малчуганите – да се разболеят точно в почивните дни, когато личният лекар също си почива… Когато е трудно да гласуваме доверие на някой друг и често трябва да се справим сами. Ето как.
 

Спокойствие и само спокойствие!

И така, поемете дълбоко въздух, особено ако термометърът в ръката ви показва неприятна новина. Знаете, че започва поредната битка и затова е добре да изясните за себе си кой път ще следвате. Какви са вариантите? Класическият е да дадете температуропонижаващи средства и със свито сърце да изчакате първия работен ден, за да се озовете пред кабинета на лекаря. Реално този вариант ще даде временен комфорт на детето и на вас, но може и да ви докара още главоболия. Малко от нас знаят, че именно антипиретиците улесняват астеничния синдром. Или това е онова състояние, в което можем да сме 2 - 3 седмици или дори повече, след като сме боледували. За него е характерно липсата на енергия, сънливостта и апатичността. Излиза, че хем не сме болни, хем се чувстваме като такива. Така е и при децата. А температурата е защитната реакция на тялото и създава неблагоприятна среда за развитието на вирусите
 

Трудният избор

Едно е сигурно, трябва да реагирате и да не губите ценно време. Добра алтернатива дават хомеопатичните медикаменти. Те имат общоукрепващо действие, няма да навредят и ще ви дадат глътка въздух, че сте активна страна в ситуацията. По този път трябва да направите още нещо. Не бързайте да сваляте температурата, ползвайте изпитани бабини рецепти. Хладна баня за детето или чорапки, натопени в оцет. А в домашната аптечка винаги трябва да имате Шуслерови соли №3 (при температура до 38,5 градуса) и №5 (над 38,5 градуса). Дават се на всеки 30 минути по таблетка до подобрение. Комбинирайте с хладен чай от малини или от шипки, който също помага на тялото да премине през изпитанието. Железният фосфат (сол №3) помага при първите симптоми на всяка инфекция. Можете да действате с нея и при хрема, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите. Освен солите, е добре да имате и беладона, за която сме ви разказвали.
 

А после накъде?


За момента сте направили необходимото. Взели сте мерки, доверили сте се на себе си и сте си наложили да бъдете търпеливи. Следващата стъпка е да направите консултация с вашия лекар. В повечето случаи за 2 - 3 дни настъпва подобрение. Хубаво е най-късно след този период да се направи преглед. Така ще избегнете риска от усложнения. Важно е да знаете, че тревожен симптом е влажната кашлица след 6-ти - 7-и ден. Ако става дума за грипен вирус, той е силно токсичен и, ако не се вземат адекватни мерки навреме, към 7-и - 9-и ден може да премине в т. нар интерстициална пневмония, която се вижда само на рентгенова снимка на белия дроб. Затова не е добре да товарим детския организъм със силни лекарства, а да му дадем възможност да се справи по естествения за него начин. Изхвърлянето на токсините става, като детето се изпоти добре, така порите на кожата са отворени. Разбира се, трябва да се приемат и много течности. Хитър вариант е да давате Шуслеровите соли в гореща вода и така да загрявате организма. 
NEWS_MORE_BOX
 

И още за безоблачните уикенди…

Ако все още сте на мнение, че те са невъзможни, замислете се, че срещата на децата с различни вирусни инфекции означава, че лигавиците се чистят чрез отделения секрет, а тялото унищожава заразените клетки и всички, които не са в норма. Така преминаването през дадено заболяване предпазва детето от други по-сериозни в бъдеще. Излиза, че някои трудни уикенди ще доведат по-веселите. И да не забравим, че дори и последните не трябва да включват дълги часове през телевизора с чипс или зрънчо в ръка. Хубавите почивни дни за цялото семейство можем да си заслужим сами с повече полезни навици и повече позитивизъм.