„Хубавата жена”, която пази много тайни в тъмното си минало! Добила популярност като отрова още в древността, днес, благодарение на хомеопатията, Беладоната помага при рязко повишаване на температура със заплаха от фебрилен гърч, слънчев удар, възпалено гърло и много други остри състояния. 
 
Едно от най-токсичните растения в света, Беладоната се среща и в България, като има случаи на натравяния с него. Всички части на Лудото биле са опасни, но плодовете му изглеждат привлекателни и са приятни на вкус, което ги превръща в голяма заплаха, особено за децата. 
 
Името Беладона („хубава жена” от италиански) е свързано с процедура по разкрасяване на италианките през Ренесанса. Те капели по 1-2 капки от Лудото биле в очите си, за да разширят зениците си и така да бъдат по-съблазнителни. Натривали и скулите си с плодовете й, за да предизвикат прилив на кръв. В името на красотата суетните дами били готови да изтърпят страничните ѝ ефекти като сърцебиене и замъглено зрение. Нещо повече - продължителната ѝ употреба ги застрашавала с пълна слепота! 
 
Може би, за да подскаже смъртоносната си природа, Беладоната носи също така и името на древногръцката богиня на съдбата Атропа (Атропос), която според митовете прерязвала нишката на живота, когато дойде време човек да умре. 
 
Растението се използвало като смъртоносна отрова още в Древен Рим. Една от най-известните в историята отровителки, римлянката Лакуста, с отвара от листата му убивала жените, които вече не били желани от съпрузите или любовниците си. Твърди се също, че това е отварата, сложила край на живота на най-известната любовна двойка – Ромео и Жулиета.
 
Лудото биле съдържа веществата скополамин и хиосциамин, които предизвикват делириум и халюцинации. Именно на това разчитали германските племена, за да се бият войниците им маниакално и безстрашно. В същото време Беладоната била древната форма на анестезия при операция, тъй като осигурявала скованост, замаяност и сънливост. Зашеметяващото ѝ действие се използвало и за приготвяне на любовна отвара – вярвали, че може да накара всеки да се влюби, против волята му. 
 
Въпреки лошата ѝ слава, твърде е вероятно вече да сте се срещали с нея, тъй като Беладоната е съставка в редица лекарства, както и в капките, с които разширяват зениците ви при очен преглед. Растението съдържа алкалоидът атропин – точно това вещество, което уголемява зениците, и което има и други важни лечебни свойства, например за релаксиране при мускулни спазми, регулиране на сърдечния ритъм и др.
 

Беладона като хомеопатично средство

Симптомите на отравяне с Беладона се изразяват в: разширени зеници със силна чувствителност към светлина, замъглено зрение, тахикардия, загуба на равновесие, главоболие, зачервяване на лицето, сухота в устата и гърлото, халюцинации, делириум и гърчове. На принципа на подобието хомеопатичното лекарство Беладона повлиява симптоми, подобни на тези.
 
За Беладона са типични: заболяване с внезапна, бурна поява и рязко действие – например внезапно начало на грип с висока температура. Болният е силно отпуснат, сънлив, но не може да заспи. При температура 40 С може дори да се стигне до фебрилен гърч при малките деца. Кожата на лицето му е гореща (пари), силно зачервена, но ръцете и краката са студени. Влошава се от движение, докосване и ярка светлина, логично - зениците са разширени. Може да има оплаквания от силно, пулсиращо главоболие или суха, дразнеща кашлица.
 
Други терапевтични индикации за употребата на медикамента – внезапно остро възпаление на фаринкса и/или тонзилите, съпътствано от силна, изгаряща топлина, ярко зачервяване и пулсиране; гнойни възпалителни процеси (ангина, абсцес и др.) В хомеопатията лекарството се използва още за лечение на отит, пневмония, възпаление на лимфни възли, артрит, възпаление на яйчниците, отоци, мастит и др. Бързо нарастващите по сила и бързо отшумяващи болки (при главоболие, невралгия и колики) също са специфични за Беладона.
 
Болният се отличава с раздразнителност, безпокойство, страх поради мъчителните болки, които изпитва. Пулсът му е ускорен, лигавиците – сухи, секретите (от носа, гърлото и др.) са оскъдни. Влошава се следобед и след полунощ, от ярка светлина, докосване, движение, както и на открито, при внезапна промяна на времето (особено чувствителен към студ). Подобрява се от топлина, при покой в леглото, в часовете преди обед. 
NEWS_MORE_BOX
 
 

Беладона D6, D30 в домашната аптечка

  • Подходяща е при остро настъпила висока температура (до 39-40 C), която обаче постоянно се променя (спада леко, покачва се и т.н.). Кожата на лицето е ярко зачервена, излъчва силна топлина и е изпотена. Зениците на болния са разширени, светлината много го дразни. Беладона D30 е много ефективно средство и за справяне с фебрилни гърчове при децата, които обикновено се лекуват с медикаменти от конвенционалната медицина. (Внимание: при остро настъпила висока, но постоянна температура, зачервено лице, но без изпотяване се препоръчва Аконит D6, D30.) 
  • При възпаление на кожата и лигавиците с изразено зачервяване, болка и топлина.
  • При силно зачервено гърло със сухота. 
  • При слънчев удар с аленочервена кожа. (Внимание: при слънчево изгаряне с розова кожа се препоръчва Апис мелифика D30.) 
  • При битов инцидент с изгаряне първа степен с яркочервена кожа.
  • При топли вълни със зачервяване на лицето (менопауза). 
  • При главоболие с остро начало, болката е мъчителна, пулсираща, лицето е зачервено. Леко подобрение настъпва при почивка на легло в затъмнено помещение; от леко притискане или студен компрес на главата. 
 

Дозировка на Беладона D6, D30:


При остри състояния се взeма 1 доза (10 глобули) от Беладона D6, D30 на всеки час-два, до 6 пъти дневно. В момента, в който настъпи подобрение, приемът се намалява постепенно до 3-4 пъти дневно.
 
Не забравяйте, че само консултацията с лекар хомеопат може да ви гарантира ефективност на лечението!
 
Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за обучение и практикуване на хомеопатия – ЦОПХ