Гонорея, брадавици, целулит, детоксикация след ваксини или агресивни медикаменти – всички тези проблеми са твърде разнопосочни, но се лекуват с помощта на деликатната хомеопатична Туя. Каква е нейната история и как е била открита за света на хомеопатията? 

 

Туята е вечнозелено иглолистно дърво от сем. Кипарисови, разпространена в Северна Америка и Югоизточна Канада. Там вирее във влажни гори и заблатени местности и е любимо лакомство за елените, които намират меките й клонки за много хранителни.


 

Красивите иглолистни дървета са известни с името Arbor vitae (от латински - дърво на живота), понеже са вечнозелени. Затова и в Европа добиват популярност като декоративни растения в парковете. А името Туя получават от шведския ботаник Linnaeus през 1753 г. - от гръцката дума „thuo”, което означава "да се жертва", тъй като в древни времена заради приятния си аромат дървото било хвърляно в огъня при животински жертвоприношения.

 

Туята е позната като лечебно растение още от древнoстта. Индианците я използвали за предизвикване на менструация, намаляване на отоци, облекчаване на главоболие или сърдечни болки, а също и да се предпазват от скорбут. В традиционната китайска медицина разчитали на нея за лечение на нервни разстройства, безсъние и сърцебиене, както и за спиране на кръвоизливи и овладяване на треска. Освен това потапяли листата й в разтвор от алкохол, който прилагали за ускоряване на растежа на косата при оплешивяване.

През 19 век синтезирали и етерично масло от нея, което имало многобройни лечебни свойства. Растението ползвали при различни заболявания: женски състояния като аменорея (липса на менструация), хронична кашлица, настинки, възпалителни процеси и др. Външно го прилагали за облекчаване на болки при артрит и ревматизъм, за мускулни болки, за премахване на брадавици, гъбички и др.

 

Вече знаем, че листата й са много богати на витамин С, а нови изследвания показват, че полученият от нея екстракт има антивирусни, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Днес маслото на Туята се използва широко и в козметичната и парфюмерийната индустрия, за производство на почистващи препарати, на препарати за защита от червеи, молци и гризачи, дезинфектанти, сапуни, препарати за коса и др. 


Историята на откритието й за хомеопатията е много любопитна. От Ханеман, създателят на хомеопатията, потърсил помощ пациент със симптоми близки до тези на гонореята. Но той категорично отричал да се е заразил с венерическата болест, за която се смята, че е толкова стара, колкото самото човечество (за нея се говори още в библията). Ханеман се вслушал в твърденията на младежа и затова не му дал никакво лекарство, а го помолил да се върне след 3 дни и да каже как се чувства. За негова изненада младият мъж се появил вече без никакви оплаквания. Започнали да търсят възможната причина за поява на гонорейните симптоми и пациентът се сетил, че преди дни откъснал няколко листа от Туя и ги сдъвкал. Тогава Ханеман се заел да провери какви са свойствата на Дървото на живота. И така стигнал до откритието на хомеопатичното лекарство, което помага в лечението на венерическата болест, а също и на много други заболявания. 

 

Туя като хомеопатично средство 

Лекарите хомеопати винаги отчитат индивидуалните особености (във физически и психологически аспект) на своите пациенти. При пациенти, за които Туя е подходящо лекарство, те са установили, че се забелязват следните характеристики: ниско самоуважение и себеоценка (чувстват се непривлекателни) и проблем в откриването на собствената идентичност. Могат да се усещат изолирани от хората и самотни, да са подозрителни за това какво другите мислят за тях и поради това силно недоверчиви. Техните вътрешни съмнения ги карат да си изработват нереален, привлекателен образ за пред света, а да прикриват истинските страни на характера си. Не допускат дълбока комуникация, тъй като се притесняват какво може да се случи, ако разкрият себе си. Поради тези вътрешни задръжки, често усвояват добре изкуството да манипулират хората около тях, като могат и да се държат диктаторски, за да компенсират вътрешната си несигурност. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Тип тяло - специфично за пациентите тип Туя е, че кожата им е доста мазна, сякаш са намазани с олио, доста се потят и потта е с миризма на праз. Лицето е оточно, с разширени пори и разширени капилярчета. Най-често са с наднормено тегло като напълняват по особен начин – пълен корем, а слаби крака. Задръжката на течности и целулит са отново в корема.

 

Кои характерни състояния и здравословни проблеми се повлияват от лечението с Туя D6, D30, D1000*: 

 • Дълготрайно лечение с антибиотици, кортикостероиди, ваксинации, химиотерапия, антидепресанти, хормонални и други лекарства. В резултат на това лечение пациентите започват да напълняват в корема. 
 • Хронични пикочо-полови инфекции с гъсти, жълтозелени секрети.
 • Рецидивиращи гъбични инфекции. Хронифицирали инфекции, многократно лекувани с антибиотици.
 • Всякакви доброкачествени образувания - полипи, миоми, кисти, кондиломи, брадавици. 
 • Целулит и задръжка на течности, главно в областта на корема. 
 • Натрапчиви мисли – страх от болести и особено от рак, страх, че краката им са крехки и ще се счупят, усещане, че имат нещо живо в корема. 
 • Тук са представени само част от заболяванията.

 

Туя D6, D30 в домашната аптечка

За изчистване на страничните ефекти от дълготрайно лечение с медикаменти и ваксини. Някои симптоматични лечения в конвенционалната медицина водят до хронифициране на болестните процеси. Такива са честото предписване на антибиотици, лечение с кортикостероиди, транквиланти, седативи, обезболяващи и противовъзпалителни. Туя може да се използва за детоксикация. Лекарството има много дълбоко действие върху имунната система. Затова само при остри показания се прилага за няколко дни, докато при всички хронични заболявания се налага няколко месечно лечение.

 

 • При необходимост от прием на антибиотик още от първия ден на лечението, като целта е да се ограничат нежеланите странични ефекти от действието на антибиотика. Туя D30 – два пъти дневно (сутрин и вечер) по 1 доза (5-10 глобули). Лечението се спира 2 седмици след края на антибиотичното лечение.
 • За лечение на гъбични инфекции, следствие от прием на антибиотици. Туя D30 – два пъти дневно (сутрин и вечер) по 1 доза (5-10 глобули). Лечението продължава, докато за 3-4 дни вече няма симптоми. 
 • При хронична гъбична инфекция, която не се повлиява от традиционното антимикотично лечение. Същата схема на лечение се прилага за 3 месеца.
 • За пречистване на тялото след дълготрайна употреба на различни лекарства (кортикостероиди и други). Същата схема на лечение се прилага за 3 месеца.
 • След ваксинация за профилактика на страничните ефекти - Туя D30 по 1 доза (5-10 глобули) дневно за 10 дни от деня на ваксината. 
 • За често боледуващи жени, интоксикирани от продължителна терапия с много и различни медикаменти, с оплаквания от отоци, папиломи и целулит - Туя D30 по 1 доза (5-10 глобули) 1 път дневно за 3-4 месеца.

За лечение на брадавици - Туя D6, 2 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули) за 3-4 месеца. 

 

При оплаквания от целулит, задържане на течности - Туя D6, 2 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули) за няколко месеца.

 

По лекарско предписание – при полипи, хронични пикочни и гинекологични инфекции, кондиломи, хипертрофия на простатата и др.

 

Консултант: д-р Василка Юрукова, лекар хомеопат