Популярно хомеопатично средство за първа помощ при травми от различен характер - ето за какво може да ни е полезно в натовареното ни ежедневие. 


Хомеопатичното лекарство Рута се произвежда от билката седефче, добила популярност в лечителските практики още от древни времена. Това многогодишно тревисто растение с жълтеникави цветчета и характерна, неприятна миризма е родом от Южна Европа, но се култивира по цял свят. В България може да се открие по сухи, каменисти, слънчеви места.


В едно от първите исторически сведения за приложението му се съобщава за ефективното му действие срещу отрови от растителен и животински произход. Други документи от средновековието го посочват като средство за лечение на слабо зрение, епилепсия, отпадналост, затруднено дишане, сърцебиене и др. Народната медицина го популяризира като антиспазмолитично, противоглистно и успокоително (сънотворно и седативно) средство.Едно от любопитните имена на седефчето е „билка на покаянието“, тъй като било използвано от католическите свещеници като китка за поръсване със светена вода. Латинското наименование на растението идва от думата „освобождавам“ и в древността - от древен Рим до Китай - са вярвали, че билката успешно може да прогонва злите сили. 


За хомеопатията седефчето е открито и хомеопатично доказано от Ханеман и днес се използва като едно от средствата за първа помощ при различни травми, при болка и скованост в ръце, китки, стъпала и др. Използва се и при претоварване на очите, с усещане, че са зачервени или парят. 


Кои здравословни проблеми се повлияват от лечение с хомеопатична Рута? 

Към необходимост от приложение на Рута могат да ни насочат следните: 

  • Травми на сухожилия, стави, хрущяли, кости и надкостница. 
  • Оплаквания от болка, скованост в областта на китки, пръсти, стъпала, глезени. 
  • Ишиас - невралгия на седалищния нерв, вследствие на дископатия, дискова херния, физическо претоварване и др. 
  • Пациентът описва болките като от натъртване, възпаление, може да са придружени с безпокойство и усещане за силна умора. 
  • Болният се оплаква от усещането за болка в тези части на тялото, които са в контакт с леглото. Това го принуждава постоянно да сменя положението си. 
  • За болезнена умора в очите, след като сме ги претоварили - с шиене, четене на текстове със ситен шрифт, работа на компютър и др. Оплакванията се влошават при престой на изкуствено осветление. За работещите с компютри Рута може да помогне и при преумора на ръцете. 
  • Оплакванията на пациента се влошават при свръхусилие, физическо претоварване; в студено, влажно време. Подобряване настъпва при топлина и раздвижване.  

Рута в домашната аптечка 

Хомеопатията е много индивидуален терапевтичен метод, но ето някои общи препоръки за най-честите приложения:

 

  • При навяхване или изкълчване на стави, травми на ставни връзки и др. Рута намалява болката и ускорява възстановяването. В остри ситуации може да се приема на 30-60 минути в ниско разреждане (напр. D6) през първите 2-3 часа, след което 3 пъти дневно до възстановяване. Може да се комбинира с приложението на хомеопатична Арника.

 

  • При преумора на очите, трудно фокусиране – в ниски потенции (напр. D6) Рута може да се приема 2 пъти дневно. Облекчава симптомите на болка, парене. Препоръчва си при всякакви дейности, изискващи продължително взиране при недостатъчно осветление. 

Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация. 

 

*Източник на информацията за хомеопатичния медикамент – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К. Н. Матур.