Рус токсикодендрон (Rhus toxicodendron) е популярно хомеопатично средство при грип и настинка с умерено повишаване на температурата, силна отпадналост, с болки по цялото тяло; при мускулни и ставни болки, скованост, които се облекчават от раздвижване; при херпес около устата, кожни обриви и др.

 

Произвежда се от растението, известно като отровен бръшлян, широко разпространено в САЩ и Канада. Отровният бръшлян може да предизвика силна алергична кожна реакция с възпаление, сърбеж и поява на воднисти мехурчета. Като лечебно хомеопатично средство Рус токсикодендрон е открит от Ханеман, създателят на хомеопатията, който извършва т. нар. „хомеопатично доказване” и го включва в своята Материя Медика. При хомеопатичното производство на лекарството с многобройни разреждания се елиминират изцяло токсичните свойства на източника и Рус токсикодендрон днес има много широко приложение в хомеопатичната терапевтична практика.


 

Кои здравословни проблеми се повлияват от лечение с Рус токсикодендрон?

При мускулно-ставни оплаквания: 

 • Разкъсващи болки и скованост в мускулите и ставите, ревматизъм - причинявани или влошавани от влага; както и когато първоначалното движение е трудно, но при раздвижване настъпва облекчение;
 • Навяхвания, луксации, лумбаго, ишиас;
 • Мускулна умора, която настъпва бързо при натоварване.


При кожни заболявания:

 • Възпалени и интензивно сърбящи кожни обриви с малки мехурчета, изпълнени с течност;
 • Екзема, херпес (херпес около устата, херпес зостер), варицела, скарлатина.

При инфекциозни заболявания с фебрилитет:

 • Повишаване на температурата със силна отпадналост, изпотяване на тялото (освен по лицето), сух език и силна жажда;
 • Грип и настинка (особено при влажно време).

Сред основните характеристики, които насочват към необходимостта от приложение на Рус токсикодендрон, са: силната двигателна възбуда, неспокойствие и ревматичните оплаквания и болки в мускули, сухожилия и стави. 


Пациентите, които се повлияват добре от Рус токсикодендрон, се отличават по своето неспокойство и постоянна нужда от движение. Например, тези, които се оплакват от болки в ставите, се нуждаят от редовно раздвижване. Те не могат да останат спокойно седнали на стол за повече от няколко минути, преди да станат за кратка разходка или разтягане. През нощта се въртят и обръщат в леглото, като все не успяват да си намерят удобна позиция. Събуждането е особено неприятен момент, тъй като относителната неподвижност през нощта ги кара да се чувстват болезнено схванати. Засегнатите от мускулно-ставни заболявания могат дори да започнат деня си накуцвайки и едва след като се раздвижат, да почувстват облекчение. Освен на чисто физическо ниво, това характерно неспокойство може да се изявява и като усещане за вътрешно безпокойство и напрежение. Често сънят на тези пациенти е прекъсван постоянно от болки или нелогични опасения, че нещо лошо предстои да се случи. 

 

При тези, които се оплакват от болки в областта на врата и раменете, се забелязва едно неспокойство, причинено от скованост на шията, което може да се облекчи само с разтягане и раздвижване в областта на главата, врата и гърба. То може да е свързано и с придружаващо главоболие, което се облекчава при раздвижване или масаж.

 

Като цяло болката отслабва при затопляне (например гореща баня, затоплящ компрес, загряване чрез масаж) и се влошава при излагане на студ и влага (например през зимните месеци). Друг типичен пример са засегнатите от силна болка в долната част на гърба, които забелязват подобрение, ако спят върху по-твърди повърхности.


Всички тези симптоми са по-изявени и се влошават през нощта – още една важна характеристика, която подсказва уместността от приложението на Рус токсикодендрон.

 

При простудни заболявания картината на болестта се развива бавно, постепенно. Болният се чувства тревожен, изключително неспокоен е (не може да си намери място, нито удобно положение в леглото), плачлив (плаче без особена причина).

 

Температурата е повишена, наблюдават се силна отпадналост, болки по цялото тяло (много силни болки в костите), скованост. Езикът може да е червен и набразден или с характерен червен връх. Болният изпитва силна жажда или често има нужда да навлажни сухите си уста и гърло. Чувствителен е към студен въздух или течение, което води до влошаване. Може да има оплаквания от болезнено главоболие в тилната област със скованост в областта на врата и замаяност при движение или седеж. Гърлото му може да е възпалено, с подути лимфни жлези, да има и придужаваща кашлица.

 

Рус токсикодендрон в домашната аптечка 

 • Хомеопатията е много индивидуален терапевтичен метод, но ето някои общи препоръки за най-честите му приложения: 
 • Настинки и грип с мускулно-ставни болки, с изявено двигателно неспокойствие;
 • Екземи с малки мехурчета с бистра течност; херпес, херпес зостер; варицела;
 • Натъртвания, навяхвания, рехабилитация след счупвания на кости и спортни травми;
 • Ставна скованост и болки, които се влошават при обездвижване и се подобряват от постепенно раздвижване.

Препоръчителен прием: при остри състояния Рус токсикодендрон D6 - на 1-2 часа по 1 доза (10 глобули) до настъпване на подобрение. След това приемът се редуцира на 3 пъти дневно по 1 доза. В средна потенция D30 - 1-2 пъти дневно по 1 доза. За приложение на високите потенции (D1000) се изисква индивидуално дозиране от терапевт. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

*Източник на информацията за хомеопатичния медикамент – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.