Това нежно градинско цвете е свързано с множество легенди и поверия. В същото време то е и лековито растение, прочуло се с лечебните си свойства още в древни времена. Как се е стигнало до идеята за употребата му като хомеопатично лекарство и кои са многобройните ползи за здравето ни с помощта на Пулсатила?

 

Съсънката цъфти с красиви тъмно-пурпурни, червени или бледовиолетови цветове. Една от древните легенди гласи, че цветето е поникнало от сълзите на Венера, проляти след смъртта на любимия й Адонис. Затова и го използвали за лечението на сълзене. В хомеопатията пък се назначава обичайно при хора, които са склонни лесно да избухват в плач.


 

Ето обаче и още една драматична версия на легендата за появата му: Адонис бил млад и красив ловец, любимец на богинята Афродита (Венера). Тъй като нейният съпруг бог Арес (Марс) бил много ревнив, той изпратил глиган да разкъса младежа. А пролятата му кръв Венера превърнала в цветето Съсънка.

 

Друго поверие пък свързва началото на пролетта с нейния цъфтеж - изхождайки от етимологията на името й Анемония (от гръцки: „anemos” - вятър), смятали, че тя отваря цветовете си, когато излезе пролетният вятър. Има и друго интересно вярване: че лековитото цвете цъфтяло, за да предупреди природата за пристигането на Бога на вятъра.

 

За медицински цели Пулсатила е използвана още в Древна Гърция. Растението има спазмолитичен ефект и действие, предизвикващо нахлуването на кръв към болното място. Смята се, че Хипократ е назначавал Съсънката за стимулиране на менструацията и потискане на хистерични състояния. В късното Средновековие са я прилагали само външно като капки в носа за „изчистване на мозъка”. Вярвали, че коренът й лекувал афти и възпаления на венците, а листата използвали срещу малария, чума, очни болести, треперене, мозъчен удар и безчувственост на крайниците, както и за брадавици, бенки и гангрена. Други лечители пък разчитали на нея при болести от несподелена любов.

 

През 19 век лекарите хомеопати отбелязали употребата на Пулсатила за лечението на меланхолия, проблеми със ставите, нарушения на нервната система и др.

 

Днес в алтернативната медицина е популярна като лечебно средство за подобряване на кръвообращението и терапия на различни възпаления. Действа успокояващо на нервната система, лекува безсъние, депресия, хронична умора, помага при мигрени и при проблеми с половата система и др.

 

Пулсатила като хомеопатично средство 


За какъв тип хора е подходящо лечението с Пулсатила: Любвеобилни и стеснителни с непрекъсната промяна на настроенията и симптомите. Силен страх от изоставяне и затова са с голяма нужда от любов, внимание, утешение, подкрепа. В детска възраст този тип малчугани често са като „залепени” за майка си и имат постоянната нужда да бъдат гушкани и да им се обръща внимание. А порасналите момичета са срамежливи, лесно се изчервяват, ревниви са. Често изборът за лечение с хомеопатичната Пулсатила се базира и на психоемоционалните симптоми, описани дотук.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Кои характерни състояния и здравословни проблеми се повлияват от лечението с Пулсатила D6, D30, D1000*: 

 • Възпаление на очи, уши, нос, трахея, бронхи с гъсти жълтеникави или жълтозеленикави секрети, недразнещи кожата и лигавиците; 
 • Недразнещо хронично бяло течение при малки момиченца, при които не се открива инфекция;
 • Променливи симптоми – суха през деня кашлица, нощем влажна. Сутрин секретите са жълтозелени, а през деня стават бели. Запушен нос нощем, а през деня изтича секрет от него;
 • Всички симптоми се подобряват при пребиваване на свеж хладен въздух (носът се отпушва, кашлицата намалява). Оплакванията се влошават при затопляне;
 • Късен пубертет, закъсняващ или нередовен цикъл, предменструален синдром с плачливост и променливо настроение;
 • Заушка със засягане на тестисите;
 • Рецидивиращ ечемик;
 • Тежест и оточност на краката, разширени вени;
 • Тук са представени само част от заболяванията.

 

Пулсатила D6, D30 в домашната аптечка 

 • При остри възпаления на дихателната система в стадий на оздравяване с бяло-жълти секрети (хрема, кашлица);
 • При отити;
 • При ечемик в детска възраст;
 • При тежест в краката, разширени вени. 

 

Дозировка на Пулсатила D30: по 1 доза (5-10 глобули) 3 - 4 пъти дневно.

 

При възпаления на дихателната система задължително трябва да се прилагат по-високи разреждания като D30 и D1000 (D1000 се приема само по лекарско предписание).

 

Ниските разреждания като D6 в периода на възстановяване от инфекции уши-нос-гърло може да увеличат отделянето на секрети и болки в ушите.

 

Консултант: д-р Василка Юрукова, лекар хомеопат