Окубака е мистериозно дърво, от което африканските лечители приготвяли лечебно средство срещу всякакви отравяния, но също и използвали като защита срещу зли духове. А ето и неговия интересен път от ритуалите на африканските племена до приложението му като хомеопатичен монопрепарат.

 

Хомеопатичното лекарство Окубака се произвежда от кората на дърво от рядкото семейство Octoknemaceae, което вирее в джунглата на Западна Африка. Дървото Окубака се смятало за изключително ценно сред местните поради действието си на противоотрова и заради вярването, че защитава срещу зли сили. Било е превърнато в табу за други хора извън кръга на лечителите и шаманите на африканските племена, а начините му на употреба били пазени в строга тайна. Известно е, че кората е била използвана от местните, когато са били канени на посещение при друго племе и не са били сигурни в добронамереността на домакините си. Приемайки прах от дървесната кора, те се предпазвали от евентуално отравяне на храната или питиетата, сервирани на срещата им.


 

Начинът, по който това лекарство стига до употреба в европейската медицина, също е необичаен. През 70-те години на миналия век д-р Магдалена Кунст от Германия, Франкфурт, получила като подарък малко стрита на прах дървесна кора от африканец, който обяснил, че в родината му (Западна Африка) било обичайно този прах да се приема след хранене, особено ако човек не е напълно сигурен в приятелските чувства на своя домакин. Приемът на този лек правел всяка отрова неефективна.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Д-р Кунст, която била лекар хомеопат, започнала да прави експерименти с Окубака, за да създаде хомеопатично разредено лекарство, което да се използва за различни видове хранително отравяне. Това любопитно начало било последвано от организирана експедиция в Африка за набавяне на интересното лечебно растение. На следващ етап в Германия започнали производство на хомеопатичното лекарство, а също и клинични изпитания. Въз основа на това през 1986 г. на 138-ия Конгрес на Германската асоциация на лекарите хомеопати е изнесен доклад, в който се обобщава хомеопатичното изпитване на лекарството и резултатите от стотици клинични случаи, които потвърждават детоксикиращия му ефект при различни интоксикации и токсични натоварвания, както и ефективността му при сенна хрема и заболявания на черния дроб, жлъчката и панкреаса и др. Лекарството е изследвано и от екип учени в Института за фармакологична биология към Мюнхенския университет, които установяват лек антибактериален ефект, както и значително повишаване на фагоцитарната активност при употребата му.

 

 

Окубака като хомеопатично средство


Действието на хомеопатичното лекарство Окубака се простира предимно върху стомашно-чревния тракт (стомах, черва, черен дроб, жлъчен мехур и панкреас). Монопрепаратът се препоръчва при гастроентерит след прием на развалена храна, а също и при непоносимост към определени хранителни продукти или при временни промени в храненето, например при пътувания по чужди места, където кулинарните обичаи са непривични. Има сведения за успешната му употреба в случаи на чревни инфекции, цьолиакия, синдром на раздразнените черва, болест на Крон и др. (Homöopathisches Repetitorium, Karlsruhe: Deutsche Homöopathie Union).

Основните показатели за употребата на Окубака са отравяния от храна, но също и когато възникне болест или дискомфорт вследствие от излагането на бактерии и токсини от околната среда. Посочва се и като лекарство за следствията от употреба на химични медикаменти, по време и след провеждане на химиотерапия, както и превантивно за предпазване от тропически болести при пътувания. Сенна хрема, алергии и обриви също могат добре да се повлияят. Симптомите, които има човек, нуждаещ се от Окубака, са проблеми с концентрацията и паметта. Той може да е раздразнителен, депресивен, да изразява безпокойство, да е изтощен/уморен след инфекция, може да страда от главоболие, мигрена и виене на свят. Пациентът може да преживява гадене, повръщане, диария, стомашна и коремна болка с подуване или киселини, липса на апетит.

 

 

Окубака D6 в домашната аптечка


Хомеопатичното лекарство има широко приложение:

  • В случаи на хранително натравяне, при първите признаци на дискомфорт: коремна болка, гадене, повръщане, диария, метеоризъм, газове.
  • При гастроентерит след промяна на обичайната храна, напр. при пътуване.
  • В случай на преяждане и оплакване от подут корем, газове и лошо храносмилане.
  • При диария като следствие от антибиотично лечение и за детоксикация след края на терапията.
  • Профилактично се препоръчва при очакван дискомфорт поради прием на непозната храна или при съмнения за произхода и нейното качество. Може да се използва и при съмнения относно поносимостта и чувствителността на човек към храната, която ще консумира, и добавките в нея. Не бива да се забравя, че прекомерното замърсяване на зеленчуците с инсектициди и пестициди също може да предизвика силна реакция при по-чувствителните хора.

 

Ако откриете съвпадение със свои оплаквания, за подобряване на състоянието може да се използва Окубака в ниски потенции - D6, D30 (2-4 пъти дневно по 1 доза). При предстоящи далечни пътувания до екзотични дестинации седмица по-рано може превантивно да се приема 3 пъти дневно по 1 доза. Най-добре е за избора на лекарство в правилна потенция пациентът да се консултира със своя лекар или фармацевт. Предоставената информация не може да отмени нуждата от индивидуална консултация с опитен лекар хомеопат.