Това е хомеопатичният монопрепарат, който лесно се запомня като лекарството за бърза помощ при стрес или махмурлук. Добре е да го имат предвид и хората, които често се оплакват от неприятните симптоми на преяждането или от запек. Подходящ е и при повишена нервност в опит да се спрат цигарите, алкохолът или друга пристрастеност (към кафе, лекарства). А също и при безсъние, припряност, раздразнителност поради претоварване с работа.

 

Хомеопатичното лекарство Нукс вомика е направено от семената на стрихниновото дърво (отровен стрихнинов орех), което расте в Азия и Австралия. Семената са донесени в Европа за първи път през 15 век, вероятно като отрова за гризачи. През 16 век започват да се използват като очистително и като лекарство, което притежава тонизиращи и успокояващи свойства и действа ефективно при редица заболявания. Съдържат алкалоидите стрихнин и бруцин, които са силно токсични, действат върху гръбначния мозък и възпрепятстват регулацията между двигателните и сензорните нерви. Това води до поява на конвулсии, ако се приемат в токсични дози, като може да се стигне и до затруднения в дишането. При отравяне с тези семена се наблюдава свръхчувствителност към шум, светлина и докосване. По принципа на подобието хомеопатичното лекарство Нукс вомика се прилага при подобни симптоми, като антидот при прекомерна употреба с лекарства и различни стимуланти и др.


 

Нукс вомика като хомеопатично средство

В хомеопатичната практика лекарството е въведено от бащата на хомеопатията – д-р Самуел Ханеман през 1805 г. Днес обаче то е по-популярно отвсякога като „лекарството на Човека на 21 век”. Лесно е да разберем защо - съвременният начин на живот изобилства с фактори, които представляват силна агресия спрямо нервната система и храносмилателния тракт: 

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Небалансирано хранене и преяждане; 
  • Прекомерен прием на кафе, алкохол, тютюн, медикаменти (стимулиращи, успокоителни и др.); 
  • Заседнал начин на живот, далече от природата; 
  • Стрес, преумора, умствено изтощение в ежедневието. 

 

Пациентите, които се повлияват добре от Нукс вомика, се отличават със следните специфични поведенчески черти: те са свръхчувствителни, нервни, нетърпеливи, избухливи, понякога агресивни. Често става дума за хора, които са работохолици, силно отдадени на кариерата си. Стигнали са нависоко в служебната йерархия с много упорит труд и амбиция, но по пътя са загубили баланса между работа, личен живот и отдих. Поради свръхголямото си натоварване не могат да издържат без подкрепата на стимуланти – кафе, алкохол, медикаменти и др. 

 

Нукс вомика в домашната аптечка 

Хомеопатичното лекарство има широко приложение при: 

  •  Злоупотреба с алкохол или преяждане; махмурлук с пулсиращо главоболие, общо неразположение, гадене, киселини, подуване на корема. Лекарството може да се използва и превантивно, като се приема преди и след края на вечерта. 
  • Главоболие от безсъние или нервно пренапрежение, свързани с претоварване с работа и умствена преумора. 
  • Безсъние с трудности при заспиване, с неспокоен сън и събуждане към 3-4 часа сутринта.
  • Болезнени хемороиди при пациенти, които водят заседнал начин на живот и злоупотребяват с пикантни храни или алкохол. 
  • Оплаквания от запек с лъжливи позиви за дефекация. 
  • Спастично повишаване на кръвно налягане под стрес и напрежение в работата, гняв, избухливост (много често при бизнесмени и лица на отговорни длъжности). 

Оплакванията на пациента обикновено се влошават при: ставане от сън сутрин;след хранене (появява се и характерна сънливост); от студ и въздушни течения; от кафе, алкохол, пикантни ястия и стимуланти, с които често се злоупотребява. Подобрение настъпва при затопляне, след кратка дрямка; вечер. 

 

Ако откриете съвпадение със свои оплаквания, за подобряване на състоянието може да се използва Нукс вомика в ниски потенции - D6, D30. При емоционални и поведенчески симптоми като нервност, гневни изблици, авторитарност, прекомерна амбициозност, водеща до претоварване с работа и постоянна преумора, може да се приема Нукс вомика в по-високо разреждане - D1000. Най-добре е за избора на лекарство в правилна потенция пациентът да се консултира със своя лекар или фармацевт. Предоставената информация не може да отмени нуждата от индивидуална консултация с опитен лекар хомеопат.