Хомеопатичното лекарство Хиперикум, произведено от жълт кантарион, е добило широка популярност в лечението на травми със засегнати нервни окончания, а също и при ишиас, за по-бързо възстановяване след екстракция на зъб, при плексити, фрактури и др. 

 

Лечебните свойства на жълтия кантарион са били познати още в древни времена на билкари и лечители, които използвали растението във вида на отвара. През Средновековието считали, че помага на работата на сърцето и черния дроб, както и че изчиства натрупани отрови в организма. Лечение на глисти е била една от многобройните му употреби. Използвали го като ефективно средство за облекчаване при натъртвания и рани, като кръвоспиращо средство, за лечение на ишиас и дори при изгаряния. Любопитен факт е, че кралското семейство в Англия, в което поколения наред традиционно се лекуват с хомеопатия, е засвидетелствало качествата на хомеопатичното лекарство по специален начин - крал Джордж VI нарекъл любимия си състезателен кон Хиперикум.


 

Хиперикум като хомеопатично средство

Неслучайно жълтият кантарион е добил такава широка популярност през вековете. Днес знаем, че има регенеративно, противовъзпалително и аналгетично действие, благодарение на флавоноидните глюкозиди. Има и антимикробни свойства, укрепва капилярите и подобрява венозното кръвообращение.

 

Като хомеопатично лекарство има успешно приложение при травми, които засягат централната или периферната нервна система, поради което се е сдобил и с названието „Арника на нервната система”. Характерни признаци за необходимостта от приложението му са силни, нетърпими, пронизващи (стрелкащи) болки, които се разпространяват центростремително в травмираната област. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Прилага се при: 

  • Наранявания на части от тялото, богати на нервни окончания; 
  • Разкъсно-контузни рани;
  • Прободни рани, ухапвания, ужилвания;
  • Травми на гръбначния стълб при катастрофа и инциденти; 
  • Премръзване; 
  • Последици от неврохирургично лечение, където той допълва по-общото действие на Arnica и Natrium sulfuricum;
  • При родилки –след травматично раждане и др. 

 

Хиперикум D6, D 30 в домашната аптечка 

Хомеопатичното лекарство има приложение при: 

  • Травми на нервни окончания;
  • След счупване или екстракция на зъб.

 

При силни, спонтанни или трамватични болки в нервните окончания може да се прилага в ниски потенции - D6, на всеки час по 1 доза до отзвучаване на болките. В потенция D30 се прилага 3 пъти по 1 доза дневно, до настъпване на подобрение. Най-добре е за избора на лекарство в правилна потенция пациентът да се консултира със своя лекар или фармацевт. Предоставената информация не може да отмени нуждата от индивидуална консултация с опитен лекар хомеопат.