Възпалени тъмночервени сливици, болка при кърмене, пресипнал глас – различни проблеми, които имат едно общо решение: хомеопатичната Фитолака

 

Каква е нейната история?


Американският винобой (Phytolacca decandra) произхожда от Северна Америка. В Европа е пренесен и разпространен като култивирано растение. Далеч преди да добие популярност на европейския континент, растението било известно в Северна Америка като очистително средство (чрез него предизвиквали повръщане). Използвали го и като лек при ревматични оплаквания, при артрити, при травми с натъртване, разтягане, при възпаления на ставите и др. Най-често за медицински цели го прилагали под формата на чай, тоник, тинктура и др. 


Любопитен факт от историята на Фитолака е, че индианците го използвали за стимулиране на сърцето, както и за прогонване на злите духове. Друг интересен момент бил приложението му за отслабване, след като станало ясно, че животни, които се хранят с растението, спадали на тегло.

 

Плодовете на билката изглеждат като грозд с впечатляващ тъмнолилав цвят. Благодарение на това в миналото била използвана също за производство на мастило и като оцветител на храни, например на вино и захарни изделия. 


В хомеопатията Фитолака навлиза през 19 век, като хомеопатичното лекарство се произвежда от корена на американския винобой


Кои здравословни проблеми се повлияват от лечение с хомеопатична Фитолака? 

Най-общо Фитолака е популярна при оплаквания в областта на жлези (особено млечни), лимфни възли, мускули и стави, където се наблюдават втвърдявания, уплътнявания и др. Много често при лечение на ангини Фитолака се комбинира с Меркуриус солубилис. Ето и някои примери за приложението й в хомеопатичната терапия: 

 

  • При ангини и тонзилофарингити; фарингити при певци, оратори, лектори.
  • При абсцес на млечни жлези, гърдите се усещат тежки и чувствителни при допир, възпалителният процес е съпроводен с треска и безпокойство; болка при кърмене, която се разпространява навън; при оплакване от силно чувствителни зърна и рагади на зърната при кърмене; мастопатия; твърди, болезнени възлести образувания в гърдите с усещане за болка.
  • Друг проблем, свързан с млечни жлези, за който може да е полезна хомеопатичната Фитолака, е при предменструален синдром с болезнено напрежение в гърдите.  
  • При заушка с подути лимфни възли на долната челюст; инфекциозна мононуклеоза, скарлатина (само по лекарско предписание и в комбинация с препоръчаното алопатично лечение) и др. 


Фитолака в домашната аптечка 

Хомеопатията е много индивидуален терапевтичен метод, но хомеопатичната Фитолака може да влезе в домашната аптечка като средство за първа и незабавна реакция при: 

  • Остра и рецидивираща ангина с тъмновиолетови сливици и небни дъги. Характерно оплакване на болния е невъзможност за преглъщане (особено на горещи напитки), а болката при преглъщане се излъчва към ушите. 
  • Белезникави налепи по сливиците с характерната болка при преглъщане и с чувство на чуждо тяло в тях. 
  • Фитолака може да се прилага и като хомеопатичен имуностимулатор. 
  • По лекарско предписание – при фиброкистозна мастопатия. 


Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. При остри състояния Фитолака може да се приема в ниско разреждане (напр. D6) - на 2 часа по 1 доза. А след настъпване на подобрение - 4 пъти по 1 доза дневно до пълно стабилизиране. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация. 

 

*Източник на информацията за хомеопатичния медикамент – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.