Атеросклерозата и свързаните с нея сърдечно-съдови болести са толкова често срещани, че се определя като една от световните епидемии, характеризиращи нашето съвремие. И ако допреди десетина години атеросклерозата е била белег на старостта, поради нездравословния начин на живот, вече ни навестява все по-рано със заплахата от инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето дори при млади хора.
 

1. Какво представлява атеросклерозата?

Причина за появата на атеросклероза са увреждания на вътрешния слой на големите и средните артерии, където се образуват плаки от мастни вещества, съединителна тъкан и калциеви отлагания.

Това е бавен процес, който се развива с години и довежда до склерозиране (втвърдяване) на артериалната стена. На по-късен етап увреждането на стените на съдовете предизвиква проблеми в кръвоснабдяването (при стесняване), и води до условия за образуване на съсиреци (които могат да запушат даден кръвоносен съд).
 


2. Какви са последствията?

В зависимост от областта, в която са локализирани атеросклеротичните изменения на съдовете, могат да бъдат засегнати сърцето, главният мозък, долните крайници, бъбреците, гръдната и коремна аорта. Съответно се проявяват следните симптоми: болка зад гръдната кост при физическо или емоционално напрежение, усещане за задух, слабост и световъртеж, поява на сърцебиене, хипертония, проблеми със слуха, проблеми с паметта, главоболие и безсъние, студени крайници, затруднения при ходене.

Когато атеросклерозата засегне тежко кръвоносните съдове на сърцето, може да се стигне до инфаркт, а при увреждане на мозъчните артерии - до мозъчна тромбоза с частична парализа. При атеросклероза на долните крайници може да се развие гангрена. С напредване на атеросклеротичните изменения е възможно да настъпи също и бъбречна недостатъчност.
 

3. Кои са рисковите фактори?

Съвременният нездравословен начин на живот – с много стрес, липса на достатъчно движение и неправилен модел на хранене, води до нарушаване на метаболизма, като трайна тенденция е възрастовата граница на проява на метаболитни проблеми да се снижава все повече.

Затлъстяването и проблемите с метаболизма от своя страна довеждат до все по-честа (и на все по-ранна възраст) поява на висок холестерол, който е сред основните рискови фактори за атеросклеротични изменения на съдовете.

NEWS_MORE_BOXВ резултат от нарушенията на мастната обмяна се стига до натрупване в съдовете на мастни вещества под формата на плаки. Атеросклеротичните плаки стесняват артерията, по вътрешната страна на съдовете се появяват отлагания от холестерол, съдовата стена губи своята еластичност.

Другите рискови фактори за поява на атеросклероза са: наследственост, захарен диабет, заболявания на черния дроб, смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция, повишено кръвно налягане, тютюнопушене, прием на някои лекарства и др.
 

4. Минералната „единица”, която забавя часовника сега?

Как да върнем еластичността на съдовите стени и да стопираме атеросклеротичните изменения, настъпили в тях? Известно е, че колагенът и еластинът, като структурни протеини на тялото, отговарят за гъвкавостта и еластичността на тъканите. Еластинът се среща в много лигаменти и сухожилия. Още преди раждането си човек има в организма си заложено количество еластин, като негов нов синтез не настъпва (образуването му е процес, свързан с много разход на енергия, който организмът не може да си позволи). Колагенът пък е основна съставна част на съединителната тъкан, сухожилията, мускулната обвивка.

Тези два структурни протеина пряко зависят от наличието на калциев флуорид в тялото ни – това е най-важният минерал за съединителната тъкан, сухожилията, лигаментите, кожата и съдовите стени.

Дефицитът на тази минерална сол в организма води до втвърдяване на тъканта и повишена чупливост. Калциевият флуорид се изчерпва при:

  • вродена нестабилност на съединителната тъкан (слаби стави и тъкани);
  • употреба на флуорирани продукти (високо флуорни води);
  • бременност и кърмене;
  • с времето.

Признаците за вече настъпил дефицит на калциев флуорид са: мазоли, образуване на дебел рогов слой, напукани ръце и устни, преждевременно остаряване на кожата, суха и чуплива коса, нарушения в стойката на тялото, остеопороза, слаби ставни връзки, хемороиди, слабост на съединителната тъкан, но също и образуване на възли, както и втвърдени жлези (напр. лимфни възли), трудности с приспособяването (например инатливост като черта на характера).

Всички тези външни признаци на недостиг на калциев флуорид ни дават знак за тихо развиващи се атеросклеротични изменения в тялото ни. Обратното броене е започнало и само от нас зависи да спрем приближаването на старостта...

Недостигът на калциев флуорид може да бъде компенсиран с ежедневен прием на Шуслерова сол №1 калциум флуоратум. Дори при вече настъпили начални атеросклеротични изменения употребата на сол №1 може да доведе до възстановяване на съдовата стена!

Сутрин се приемат 3 таблетки Шуслерова сол №1 (под езика) или още по-добре – разтворени в топла вода. Специалистите препоръчват като оптимален вариант да се приема в продължение на 3 месеца в два курса през годината. Допълнителните ползи ще бъдат: лифтинг ефект за вашата кожа, здрави вени, гъвкави стави, гладки стъпала и много други.