Арника е един от най-популярните хомеопатични медикаменти за първа помощ при травми и инциденти. Самата билка е използвана още от древността именно заради своите терапевтични свойства. Днес това интересно лекарство е обект на множество изследвания, целящи да докажат възможното ѝ действие не само върху върху възпалителните процеси, но и върху етапите на образуване и възстановяване на тъканите. 

 

Какво е известно досега за Арника? 


Използвана е от векове в лечебните практики на народите по цял свят. Древните лечители са приготвяли чай от корените ѝ за обезболяване, използвали са я външно за лечение на рани, навяхвания и натъртвания. Исторически личности като Гьоте и английската кралица-майка Елизабет горещо са я препоръчвали за травми и при треска. 


Арника монтана в съвременната хомеопатична практика се препоръчва за:

  • Като средство за първа помощ при всякакви контузии - при травми и наранявания със синини, подуване, болка, възпаление, при порязване, леки кръвотечения и др.
  • Подходяща е и като медикамент за следоперативно лечение. 
  • Подпомага възстановяването на увредените кръвоносни съдове, а също и по-бързото разнасяне на отоците в засегнатите от травма тъкани.
  • Може да бъде прилагана и при всички патологии, засягащи капилярите и вените, при съдови инциденти (инфаркт, инсулт, тромбози, артериална, венозна недостатъчност).

 

Какви са изводите от изследванията на Арника?


През последните години учени по цял свят работят върху изследването на механизмите на биологичното действие на хомеопатичните лекарства на молекулно ниво. Изследванията на механизмите на действие на Арника монтана са съсредоточени върху възпалителните процеси, но досега малко се знае за възможното ѝ действие върху етапите на образуване и обновяване на тъканите.


Екип на проф. д-р Паоло Белавите* тества ефектите на Арника монтана в хомеопатични разреждания върху човешки макрофаги - ключови клетки в защитата и възстановяването на тъканите. Използвана е човешката клетъчна линия THP-1, която обичайно служи за изследване на функцията и регулирането на моноцитите и макрофагите, участващи във възпалението и в процеса на зарастване на рани.


Учените докладват следните резултати, публикувани в списание Нomeopathy, февруари 2020 г.: 

  • Арника монтана в потенция 2C значително стимулира експресията на три гена, които кодират регулаторните протеини на екстрацелуларния матрикс (ЕСМ).
  • Резултатите на авторите подкрепят тезата, че екстрацелуларния матрикс (ЕСМ) е потенциална терапевтична цел на Арника монтана, с положителни ефекти върху процесите на възстановяването и заздравяването на тъканите.
  • Подобни изследвания в областта на хомеопатията са важни, тъй като част от ползите на хомеопатичното лечение са и в това, че не кумулира, не сенсибилизира и няма нежелани странични ефекти. 

 

*Fibronectin Gene Up-regulation by Arnica montana in Human Macrophages: Validation by Real-Time Polymerase Chain Reaction Assay” - Marta Marzotto, Fabio Arruda-Silva, Paolo Bellavite, Department of Medicine, University of Verona, Verona, Italy

 

Материалът не представлява препоръка за начина и средствата за лечение. Задължително се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.