Арника монтана или планинската арника расте в планински райони по целия свят и още от древността е позната като билка за лечение на травми. Изключително ефективно средство за първа помощ при всякакви наранявания (след удар и падане, порязване и др.), а също и за подпомагане на следоперативно заздравяване на рани. 
 
Ако започвате да събирате своя хомеопатична аптечка, непременно сложете в нея Арника. Не случайно това е най-често използваният хомеопатичен медикамент, предписван не само от лекарите хомеопати, но и използван с успех от пострадали в различни инциденти. (Естествено става дума за леки случаи, при тежки травми търсенето на Спешна помощ е задължително). 
 
Според преданията хората установили колко ценно е това красиво цвете, след като забелязали как планинските кози след наранявания се катерят, за да достигнат до него. Така първоначално започнали да го прилагат като мехлеми или запарки при различни контузии. 
 
Арниката е позната с лечебните си свойства още от 16 век. Индианските племена в Северна Америка приготвяли чай от корените ѝ, с който облекчавали болки в гърба. Растението се използвало широко и в руската народна медицина – за външно лечение на рани, навяхвания и натъртвания, но също и при тежка патология на вътрешните органи като: миокардит, атеросклероза, сърдечна недостатъчност и др. 
 
Ето и още любопитни факти за силата на Арника. Немският колос Гьоте я посочва като средството, което спасява живота му по време на треска. Арниката е била любимият медикамент и на английската кралица-майка Елизабет, голям почитател на хомеопатията през целия си живот. Тя не само я препоръчвала на всички от приятелския си кръг, но използвала лекарството и за травмите на своите домашни любимци. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Самуел Ханеман, познавайки лечебните възможности на Арниката, но и потенциалното й токсично влияние, създава чрез разреждане и динамизация хомеопатичното лекарство, което се отличава с напълно безвредното си и същевременно ефективно действие. Може да бъде използвано от всички в семейството, включително бременни, кърмачки и бебета. 
 

Арника като хомеопатично средство 

Хомеопатичната Арника се препоръчва като първи медикамент при всяка една остра травма - от леки кръвотечения, до контузии и комоцио. Помага при локални симптоми, като усещане за болезненост и натъртване на мускулите, при пренатоварване по време на спорт или след контузия, при мускулна треска. Подходяща е като медикамент за пред- и следоперативно лечение, както и за по-бързо подобряване на състоянието на родилките. Действа бързо и ефективно за възстановяването на увредените кръвносни съдове, за намаляването на отоците в засегнатите тъкани. Помага при състояние на отпадналост, съпроводено с фебрилитет (с изразено силно втрисане и жажда). Съпътстващи признаци са засиленото неспокойствие на болния, като състоянието му се влошава при докосване, при движение, при влажен студ. Подобрение настъпва при покой и в легнало положение. 
 
Лекарството може да бъде използвано по лекарско предписание при всички патологии, засягащи капилярите и вените, при всички съдови инциденти (инфаркт, инсулт, тромбози, артериална, венозна недостатъчност). Може да се взема и превантивно - ако пациентът вече е установил, че при дадено физическо усилие получава определени мускулни болки и схващания. В такъв случай може да приеме предварително Арника D6 в комбинация с Рута D6, за да предотврати нежеланите очаквани симптоми. Примери за приложение на медикамента при травматизъм са не само удар, инциденти, рани, но и мускулна умора като последица от тежка работа, пресипване при певци и оратори, кардиопатия при усилие (пренатоварено сърце) и др. 
 
Следва продължение
 
Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за обучение и практикуване на хомеопатия – ЦОПХ.