Антон Вълчев е магистър-фармацевт. Завършил е висшето си образовани в Медицинския университет в София. Специализира клинична фармация като стипендиант на Европейското дружество по клинична фармация в Хановер, Германия.
Бил е отговорен фармацевт в аптеки, регионален директор на дистрибутор за лекарства, директор "Осигуряване на качеството" в производител на лекарства.
Основава и ръководи Групата за осигуряване на качеството на фармацевтичната услуга.През 2006 г. създава първата насочена предимно към здравето на децата Педиатрична аптека.
Член е на Българската асоциация по педиатрия и Българското медицинско хомеопатично дружество. 
През 2010 г. влиза в състава на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз, понастоящем е част от неговата Комисията по качество.
През същата година е избран за председател на Националната аптечна камара. По-късно става  става учредител и член на Управителния съвет на Европейското общество по интегративна медицина в България.
През 2013 г. получава приза „Магистър фармацевт на годината“ на Българският фармацевтичен съюз.
Интересите са му в сферата на педиатричните лекарствени форми, нелекарствените методи за лечение, хомеопатията, фитотерапията и интегративния подход.
Автор е на множество статии за специализирани и популярни издания за здраве, фармация и медицина.
Води лекции по интегративна фармация и фармацевтични грижи за лекари и фармацевти.

 

 


 - Какви са препоръките на фармацевта по отношение на аптечката, с която тръгваме на път?

 

Ако тръгвате на път, е добре да се погрижите да имате в наличност някои основни медикаменти за бърза помощ. Проверете първо аптечката в колата, за да се уверите, че окомплектовката ѝ не е с изтекъл срок на годност. Това е застраховка заради вашата собствена безопасност и здраве. Прегледайте внимателно и лекарствата, които вземате, като заминавате на почивка. Освен средствата за първа помощ, са ви нужни и такива за заболяванията, с които сте се сблъскали през последната една година, защото рискът даден проблем да рецидивира за този период от време е напълно реален. Нуждаете се не от тежката артилерия лекарства, а от такива, които ще ви помогнат да спечелите време, да овладеете и облекчите острите състояния, докато успеете да се срещнете с лекаря.


Важно е да имате на разположение средства против проява на алергични реакции. Хомеопатичен продукт за бърза реакция при ужилване от пчела, ухапване от паяк и др. е Апис мелифика D30. Комбинацията от Шуслерови соли №3, №4 и №8 също ще ви помогне да овладеете спешната ситуация при евентуална алергична реакция на организма. Сол №3 е за първа помощ при ухапвания от насекоми, №8 повлиява обривите и отоците, а №4 облекчава възпалителния процес. 

 

 - Какво да не забравят почиващите в планината и на къмпинг?


Да не пропускат средствата за оказване на елементарна първа помощ - бинт, кислородна вода и т.н. Те са добре познати на всички, но много често хората ги подценяват, като мислят, че точно на тях инциденти няма да им се случат. Не рискувайте по този начин, особено ако планирате почивка на планина, с преходи в горите или пък с престой на палатка. При летуване в планини, гори, диви местности е желателно да сте се подсигурили и с антизмийски серум, който обаче трябва да се съхранява в термо-хладилна чанта.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Към лесните за употреба и ефективни средства за първа реакция влиза хомеопатичното лекарство Арника D6 и няколко минерални соли за първа помощ при инциденти. Арника D6 е едно от най-популярните средства в хомеопатията. Помага при травми и наранявания от всякакъв вид, предотвратява появата на възпаление, действа обезболяващо и ускорява зарастването на раните. От солите №3 е ефективно средство при всякакви наранявания (порязване, ожулване, натъртване и др.) Към нея добавете сол №5 (стабилизира нервната система) и сол №7 за облекчаване на болката. По 1 табл. от всяка сол се редуват през 15 мин. за овладяване на ситуацията и за да се облекчи състоянието на пострадалия, докато намерите лекарска помощ.
 
 - А за любителите на морето и плажа?


Слънцезащитната козметика е задължителна за тях, разбира се, но никога не сте напълно застраховани срещу слънчево изгаряне, а това е едно много тежко състояние за организма. Основната грешка, която повечето плажуващи правят в такава ситуация, е да посегнат към някой хидратиращ крем или лосион за лице или тяло от наличните им в чантичката с козметика.

 

Изгарянето се нуждае от обилно третиране с мазен агент. И това трябва да е медикамент, а не хидратиращ крем. Хидратиращата козметика не е мазна и не е лекарство, така че рискувате да предизвикате усложнения. Много подходящ при слънчево изгаряне е Шуслеров мехлем №3, с който се намазват засегнатите участъци 2-3 пъти дневно. И най-важното – при изгарянето е важно да се поддържа солевият баланс в организма. А за бързото ви подобряване и лечение се нуждаете от Шуслерови соли с номера 3 и 8. Сол №3 е основна за първия стадий на всички остри и възпалителни заболявания. Тя стимулира собствените защитни сили на организма. А сол №8 регулира баланса на течности и е особено ефективна при зачервяване и дехидратация на кожата. Двете заедно буквално отнемат от топлината на кожата заради възпалението.

 

 - Какви са преобладаващите оплаквания на пациентите в момента?


Картината на заболяванията и това лято е типичната за сезона, въпреки че до момента беше доста дъждовно. Така че очакваме обичайния пик на характерните летни вируси. В случай на стомашно-чревно разстройство (с вирусен причинител, заради храна или при преохлаждане на тялото) незабавно започнете лечението на болния със средства за поддържане на водния баланс в организма. Докато се срещнете с лекаря не губете ценно време, в което състоянието може бързо да се влоши. Пробиотиците са много подходящи, активният въглен също е чудесно средство – той се ползва както при отравяния, така и при разстройство, също и при газове в стомаха. Включете и комбинацията от Шуслерови соли с номера 3, 7 и 8, която е доказано лечебно средство при гадене, повръщане и диария. Сол №7 облекчава позивите на повръщането, №3 овладява възпалителния процес, а №8 осигурява баланс на течностите.