Ще се изненадате, но…

Причината не е само в неизградения имунитет на детето. В този период активно се развива способността му да комуникира и когато нещо я възпрепятства, тялото често реагира със здравословни проблеми. И боледува точно центъра, от който тя излиза - гърлото. В желанието си да възпитаме добре децата си ги учим да не говорят много, да бъдат по-сдържани. А това не винаги е полезно за тяхното здраве. Затова е добре да насърчите детето да споделя, да не задържа неприятните емоции в себе си. Обяснете му, че за вас е важно да казва какво мисли и чувства.
 

Причинителите


Ангините или възпалението на сливиците (тонзилит) се причиняват от вирусни инфекции или бактерии. Симптомите са:

NEWS_MORE_BOX


 

  • болка в гърлото и при преглъщане,
  • зачервяване и оток на сливиците,
  • висока температура,
  • налепи по гърлото и сливиците,
  • уголемени и болезнени лимфни възли.

 

Често ангините са резултат от стрептококови бактерии

Стрептококовата инфекция е в основата на около 30% от ангините при деца. Виновникът е бета хемолитичен стрептокок, който се открива чрез изследване на гърлен секрет. Много често лекарите предписват антибиотик без да са назначили това изследване. Но пациентите е хубаво да го направят. Този тип ангина е опасен, защото при неправилна терапия тя може да хронифицира и да увреди бъбреците, да последва  ревматизъм или сърдечни заболявания.
 

Инфекциозната мононуклеоза

Мононуклеозата е вирусна инфекция, причинена от вируса на Епщайн-Бар. Нейният главен симптом е зачервеното гърло за 1 до 4 седмици. Проблемът е, че той е от херпесните вируси и остава да живее в тялото след преболедуване. Много често предизвиква хронична умора и при отслабен имунитет може да води до чести проблеми с гърлото не само в детска възраст. Вирусът се открива с кръвни проби.

Дали е само резултат от вирусна инфекция, бактериален причинител или настинка трябва да изясните причината за заболяването. Честите ангини показват спад в имунитета, който може да бъде подсилен  чрез хомеопатични препарати например.

Още за гърлото ще научите от стартиращите утре лекции на водещи УНГ специалисти, които ще посетят Пловдив, Плевен, София, Варна, Велико Търново и Бургас. Вижте кога са във вашия град. Инициативата е част от образователната програма „Гласът на здравето“, организирана от Европейското общество по интегративна медицина в България.