От началото на пролетта до есента продължава цъфтежът на растителните видове в България със силно алергизиращи полени. Трудни времена за страдащите от сенна хрема, които се оплакват от пристъпи на кихане, дразнене и сърбеж в носа и очите, обилни воднисти или слузести секрети, оток и усещане за тежест в областта на носната лигавица и синусите.


И въпреки че пролетта е особено неприятен сезон за страдащите от сенна хрема, то алергичният ринит може да бъде не само сезонен, но и целогодишен, тъй като може да бъде причинен от множестве други фактори, освен полените. Дадени храни, акари от домашен прах, спори или животинска козина също са сред причинителите на неприятните симптоми.


Начинът на живот може да стимулира алергиите


Имунната система на страдащите от алергии е изключително съвестен „пазач“: ако заподозре настъпваща опасност, тя освобождава специален тип антитела (IgE) и прави всичко възможно, за да задържи предполагаемите „нападатели“ на разстояние. Oстрата реакция на имунната система обаче се проявява към вещества, които не са истински „врагове“ като болестотворните бактерии или вируси, а всъщност са безвредни вещества от ежедневието. Фалшивата „тревога“ води до освобождаване на определени химикали (сред които и най-големият медиатор на алергиите – хистаминът), и така възникват неприятните симптоми на алергичната реакция.


Точната причина, поради която много хора развиват алергии през живота си, все още не е напълно изяснена от научна гледна точка. Алергичното предразположение има своята роля, но са важни и редица фактори на околната среда, например качеството на въздуха. От голямо значение са също и начинът ни на живот: стресът и хранителните навици благоприятстват развитието на свръхактивна имунна система.


Холистичен подход в грижата за здравето

Конвенционалното лечение на алергиите предлага методи като хипосенсибилизация (постепенно „приучаване“ на организма към алергените, така че имунната система да реагира по-слабо на тях), приложение на антихистамини (потискащи действието на хистамина за ограничаване на неприятните симптоми), и др. Много пациенти обаче отчитат техните ограничения или нежелани странични ефекти, поради което търсят алтернативи - средства, които да им дадат възможност да действат превантивно, а при поява на оплаквания да ускорят облекчаването на симптомите и да помогнат за възвръщането на баланса в организма, така че в дългосрочен план да се ограничат честотата и силата на алергичните прояви.


На първо място, страдащите от сенна хрема е препоръчително да се запознаят с поленовите календари, каквито се изработват и за територията на България. Те посочват концентрацията на различните полени във въздуха. През месец май, например, у нас активно цъфтят видовете от сем. Брезови и Кипарисови. През юни се очаква много висока поленова концентрация от липи и сем. Житни, през юли – от сем. Копривови, а през август настъпва „времето“ на плевелите. През септември приключва цъфтежът на растителните видове със силно алергизиращи полени.


Важно е да се знае кои полени предизвикват сенната хрема. Така може да се провери тяхното разпространение и концентрация, за да се ограничи или избегне контактът с тях. Поленовият календар може да се използва и за да се съобразят подходящите дестинации за пътуване през отпуската. В периода на засилен цъфтеж на алергизиращи растения е препоръчително да се избягва и престоят на открито, особено сутрин, при сухо, топло и ветровито време.


Холистичният подход в лечението на алергиите включва минералните соли на д-р Шуслер, които според Шуслеровите терапевти могат да осигурят както краткосрочна, така и дългосрочна подкрепа. Шуслеровата терапия цели да се регулират минералните дефицити в организма, водещи до дисбаланси и до болестни прояви.


Пациентите могат да използват Шуслеровите соли №3 Ферум фосфорикум и №8 Натриум хлоратум, които се редуват с по 1 табл. на всеки 5-10 мин. При настъпване на подобрение, приемите постепенно се намаляват. Сол №3 помага за по-бързото овладяване на острото възпаление на лигавиците, а сол №8 - за овладяване на обилната секреция, подпомага и регенерацията на лигавиците.


Целта на холистичното лечение е алергичните симптоми да се облекчат, а алергичните прояви да се разредят във времето и дори алергията напълно да изчезне. За това е важно да се потърсят и по-дълбоките причини за оплакванията.


Един от основните фактори за балансирана имунна система е здравият стомашно-чревен тракт. За да се погрижим за равновесието на микробиома, е важен приемът на пробиотици, както и на храни, богати на фибри, млечнокисели бактерии, минерали. В допълнение можем да приложим и комбинация Шуслерови соли: №10 Натриум сулфурикум, №4 Калиум хлоратум и №9 Натриум фосфорикум, която има укрепващ ефект върху лигавицата на червата, действа противовъзпалително и помага за регулирането на алкално-киселинния баланс.


Шуслеровите терапевти са категорични, че алергичните симптоми трябва да се приемат сериозно и да се лекуват, за да не се развие хронично заболяване - при нелекувана алергична хрема, например, може да се провокира появата на астма. Ето защо е важно алергиите да се лекуват своевременно и да се потърси помощта на специалисти. 

 

Референции:
https://alergii.bg/polenov-kalendar - поленов календар за 2022 г., Мариела Христова-Савова: биолог, лаборатория „Алергенни препарати”, НЦЗПБ, София
https://doktor-schuessler.de/schuessler-salze-bei-allergischem-schnupfen/
https://schuessler-salze-service.de/