Можете ли да си представите някое от вкусните традиционни български ястия без лук в него? Трудно, нали?! Не случайно това незаменимо в кухнята растение е сред първите храни, познати на човечеството. На почит в медицината още от древни времена, днес Алиум цепа е едно от най-често използваните хомеопатични средства при заболявания в областта уши-нос-гърло.

Алиум цепа, или добре познатият ни обикновен кромид лук, е тревисто растение от семейство Кремови. В древността го използвали не само за храна или заради лечебните му свойства, но бил и неизменна част от някои религиозни обреди (за мумифициране, при погребения), а също и за провеждането на някои магически ритуали.

Египтяните го обожествявали, тъй като приемали кръглата му форма и концентричните пръстени за символи на вечния живот. Съществували, разбира се, и точно противоположни реакции към свойствата му. От съчиненията на Плутарх научаваме, че лукът бил считан за опасно растение заради вярването, че неприятният му мирис можел да привлече злите духове. В Древна Гърция атлетите го консумирали в големи количества за „прочистване” на кръвта, а римските гладиатори натривали телата си с него, за да се „втвърдят” мускулите им. В Средновековието пък стойността му била толкова голяма, че дори го поднасяли като подарък или заплащали наемите си с него! А лекарите го предписвали разнопосочно: като лек срещу главоболие, при косопад, при ухапвания от змия и др.
 

Алиум цепа като хомеопатично средство

Всеки, който е рязал лук, знае точно колко неприятни са усещанията, предизвикани от веществата, които се отделят от него: обилни сълзи и секрети от носа, кихане и дразнене на гърлото, може дори и да се закашляте. Така организмът реагира на летливите съединения, които засягат лигавиците на носа и гърлото.

Точно тези реакции се използват за действието на хомеопатичното лекарство Алиум цепа. Хомеопатията, като терапевтичен метод, се основава на принципа на подобието: симптомите, които дадено вещество предизвиква у здрав човек, могат да бъдат преодоляни при болния, когато същото вещество се приложи в малки или безкрайно малки дози.

За първи път Алиум е приготвен като хомеопатичен медикамент през 1847 г. от изтъкнатия учен и лекар (и „баща” на американската хомеопатия) Константин Херинг. Оттогава, в хомеопатичната практика, Алиум цепа се използва като лекарство за простудни заболявания със силно раздразнена лигавица и суха кашлица, възпалено гърло и обилна хрема с дразнещ, воднист секрет. Освен при вирусни или бактериални инфекции с хрема, медикаментът е ефективен също и при алергична хрема (включително сенна хрема), при лакримация (засилено отделяне на сълзи), при силно парене на очите, при фотофобия (свръхчувствителност към светлина), при дразнене и сърбеж в областта на ларинкса. И точно както лукът се използва като природен антисептик при болки в ухото, Алиум цепа също е полезен за лечението на това оплакване.

Болните, които се нуждаят от Алиум цепа, обикновено се влошават при пребиваване в топло помещение, както и от затопляне като цяло. Отрицателно влияние имат и непостоянното атмосферно налягане и влажност, например през променлив сезон, какъвто е пролетта. Подобрение настъпва от свеж въздух, на открито, в хладно време и при движение.


NEWS_MORE_BOXБолките и оплакванията се акцентират основно в областта на главата, зъбите, врата, синусите и лицето.
 

Алиум цепа D6, D30 в домашната аптечка

Това е медикамент с ограничено действие, но с надежден и бърз ефект. Подходящ е при:

  • Остри инфекциозни или алергични ринити, съпроводени с кихане, с обилни, воднисти секрети (понякога парещи). Вследствие от силното секретиране може да се стигне до раздразнение/разраняване на ноздрите и областта около носа. Хремата може да е придружена от сълзене на очите и спастична, дрезгава кашлица. От хомеопатичните лекарства, налични в момента на фармацевтичния пазар, D-потенциите (особено ниските и средните) са подходящи при подобни остри състояния. Могат да се използват като първа помощ, по препоръка на фармацевт, или като „стартова“ терапия до консултацията с лекар хомеопат. При остри състояния дозировката е Алиум цепа D6, D30 - по 1 доза (10 глобули) на всеки час, до настъпване на облекчение. След което приемът се разрежда.

 

  • Изразен метеоризъм (газове в червата) при особено впечатлителни, емоционални индивиди. Понякога може да е съпроводен с диария (остра, незловонна). В този случай препоръката е Алиум цепа D6, D30 - 3 пъти по 1 доза, до облекчаване на симптомите.

 

  • При неврити и невралгии (комбинира се с Хиперикум перфоратум). Препоръчителна дозировка: Алиум цепа D30 - 3 пъти по 1 доза в периода на кризи.


Не забравяйте, че само консултацията с лекар хомеопат може да ви гарантира ефективност на лечението!

 

Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за обучение и практикуване на хомеопатия – ЦОПХ.