На пръв поглед звучи шокиращо! Алергия, провокирана от инфекция... Не бяха ли алергиите безкраен лабиринт, в който и лекари, и пациенти се лутат с години?! Симптомите се потискат, стандартната терапия има много странични ефекти, болните се обезверяват, защото им се казва, че това е доживотна присъда. Често се посочва генетичната предиспозиция, но да се определи конкретна причина или причини защо един организъм е твърде чувствителен към заобикалящата го среда, е проява на огромна смелост.

 

Отговорите обаче са изключително необходими, тъй като алергичните заболявания са повече от популярни в наши дни. Само в Европа над 80 милиона от населението живее с дихателни, кожни, очни или хранителни алергии. Оказва се, че на физическо ниво появата и протичането на повечето алергии се провокира или влошава от наличието на инфекции. Това твърди д-р Василка Юрукова, лекар хомеопат с 20-годишен опит, в новата си книга „Живот без алергии“.


 

При над 50 пациенти с уртикария например специалистът установява наличие на паразитна инфекция. Лечението ѝ изцяло премахва симптомите на заболяването. В научната литература също има проучвания, които доказват връзката между инфекциозните причинители и алергиите. 

 

Инфекциозните причинители

Защо бактериите, гъбичките или паразитите могат да алергизират организма? Най-вероятно алергичният процес е резултат от реакция на имунната ситема към патогени и/или продукти, отделяни при тяхната обмяна. Това са чужди за тялото протеини и затова се считат за вражески от защитните ни механизми. Самите патогени също могат да засилят реакцията на имунната система към други алергени в околната среда.

 

Тоест, когато има атака на инфекциозните причинители и например пациентът е изложен на полени или мухъл, вероятността да развие алергия се увеличава чувствително. Най-тежките случаи на бронхиална астма често са резултат от комбинирани инфекции, при които има наличие на бактерии, гъбички и паразити, които действат в синхрон. При стандартния подход, често се открива само една от тях и се действа срещу нея. А е необходимо да се атакуват едновременно всички, в противен случай унищожаването на един причинител засилва другите му „съотборници“.

 

Бактериалните инфекции зад атопичния дерматит

Стандартните тестове понякога не могат да уловят виновниците за алергичното състояние. Дори при пациенти с тежки симптоми, не рядко не се откриват инфекциозните причинители, но това не значи, че те не са там. Често в практиката си д-р Юрукова се сблъсква с упорити случаи на атопичен дерматит при деца. Днес заболяването е много разпространено, но лечението му с конвенционални средства, сред които кортикостероиди, не дава траен резултат, а потискането на алергичните симптоми често води до дихателни алергични симптоми и дори до бронхиална астма. Лекарят хомеопат забелязва интересна тенденция.

 

Родителите на деца с атопичен дерматит често съобщават за стафилококова инфекция месеци преди появата на обривите. Затова д-р Юрукова внимателно проследява симптомите за бактериална инфекция от самото раждане на детето и препоръчва лабораторни тестове, за да се провери има ли такива причинители. Резултатите доказват нейните подозрения. При това кожно заболяване почти винаги се открива златист стафилокок и по-рядко стрeптококови щамове.

 

В разплитането на загадката се оказва ключово наблюдението, че симптомите започват още в родилния дом, което пък логично говори за възможна вътреболнична стафилококова инфекция, с която се заразяват новородените. Комбинацията между този причинител и предразположеността на някои бебета към алергии (наследственост или тип имунен отговор) отключва атопичния дерматит. Респективно премахването на тези бактерии води до напълно излекуване или чувствително подобрение на състоянието на кожата.

 

Хроничните инфекции в тялото са ключов и важен момент в лечението на алергиите, но не са единствени. Емоционалните травми и задръстването на организма с токсини улесняват инфекциозните причинители. А това пробива защитните механизми на имунната система и я прави свръхреактивна към безопасни вещества.

 

Как да отнемем на алергията възможността да диктува състоянието на организма?
Как да си върнем здравето и какво лечение да изберем?
Как да се справим с емоционалните проблеми, които ни разболяват?

 

На тези и на много други въпроси ще отговори д-р Василка Юрукова в предстоящите си лекции, посветени на борбата с алергиите.

 

Можете да ги посетите в:

  • София, 4 октомври, зала №11, НДК, 18.30 часа;
  • Пловдив, 8 октомври, хотел „Санкт Петербург“, 18.30 часа;
  • Варна, 9 октомври, хотел „Черно море“, 18.30 часа;
  • Бургас, 10 октомври, театър „Адрияна Будевска“, 19 часа.

Вход свободен!