Хомеопатията е щадящ и ефективен метод за повлияване и на най-упоритата хрема. Ето няколко хомеопатични решения, като е важно да се обърне внимание на доминиращия симптом за правилния избор на точното лекарство.

 

Пролетта е сезонът на разцъфтяващата природа и на... алергичната хрема (популярна като „сенна хрема”). Алергията е патологична реакция на организма към определени вещества от околната среда. Най-често срещани са алергиите, които засягат дихателните органи. Сезонната (сенна) хрема е реакция към поленовите алергени - тревни, дървесни или плевели. Характерните оплаквания са: сърбеж и запушване на носа, отделяне на обилен секрет, залпово кихане, оток на клепачите, зачервяване на очите, намалено обоняние и обща отпадналост, изтощение.В своята практика опитният лекар хомеопат избира между многобройни монопрепарати спрямо индивидуалните оплаквания на пациента: при хремата се отбелязват: цвят и гъстота на секретите, придружаващи симптоми, фактори, които я облекчават или влошават и др.


Какви са предимствата на хомеопатичната терапия? Ефективно помага да се постигне облекчение, при това без странични ефекти. В лечението се прилага индивидуален подход. Повлиява се цялостно организмът на всички нива. При правилно проведено лечение хомеопатичната терапия помага да се преодолеят и други съпровождащи здравословни проблеми. Как може да се избере подходящото хомеопатично средство?

 

Доминиращ симптом: обилна и дразнеща хрема

Хремата протича с характерни дразнещи, парещи, обилни, воднисти секрети. Болният се оплаква, че носът му „тече като чешма”. Хремата е придружена с често кихане, на пристъпи. Обилната секреция води до разраняване на ноздрите на носа и областта под него. В допълнение: оплаквания от силна, раздираща болка в ларинкса по време на кашлица, дрезгав глас и недразнещо сълзене на очите. Болният усеща подобрение, ако излезе на свеж въздух или се намира на хладно. При тези симптоми подходящ избор за лечение е хомеопатичното лекарство Алиум цепа D6. 


Доминиращ симптом: аносмия (загуба на обоняние)

Хрема с усещане на сухота и болка в ноздрите или с гъста, вискозна секреция. Придружена е с болка в синусите, болният се оплаква от тъпо главоболие със замаяност, силна обща отпадналост, сухи парещи очи, суха букална лигавица (сухота в устата). Характерен симптом е усещането за парене на върха на езика. При тези оплаквания подходящ избор за лечение е хомеопатичното лекарство Луфа оперкулата D6.

 

Доминиращ симптом: силна хрема с пристъпи на кихане, недразнеща секреция и сърбеж

При сенна хрема с пристъпно кихане и специфично усещане за сърбеж по мекото небце. Секрецията е обилна, но недразнеща, придружена с усещане за парене, натиск и болка в основата на носа. Съпровождащи оплаквания: зачервени клепачи със сълзене на очите; ринофарингити, подобряващи се от топъл въздух. Болният е свръхчувствителен към миризми. Тези симптоми водят към приложение на хомеопатичното лекарство Сабадила D6. 


В острата фаза на заболяването се препоръчва чест прием на хомеопатичните лекарства - по 1 доза през 30 мин. След настъпване на подобрение, приемът е на всеки 2-3 часа. до пълно излекуване.


В хомеопатията изборът на медикамент се прави съобразно индивидуалните симптоми и оплаквания на пациента. Предоставената информация не отменя необходимостта от консултация с лекар хомеопат.