Преди векове Самакитката е била използвана за направата на бързо действаща отрова. Днес това растение, с интригуващо минало, се употребява с лечебна цел в хомеопатията.

Самакитката е тревисто растение, характерно за планинските региони в Европа, среща се и у нас. Съдържа силно токсичното вещество аконитин, поради което в миналото е било използвано като бързо действаща отрова.

Според древногръцката митология, това растение пониква от прокапалите върху пръстта отровни лиги на триглавото куче Цербер, победено и укротено от Херкулес. В старите времена, при лов и битки, са мазали с извлек от него върховете на копия и стрели. Тъй като Самакитката добива широка популярност за разчистване на сметки или за самоубийства, император Траян (98-117 г.) забранява отглеждането ѝ под страх от смъртно наказание.

Аконитът се нарича още Вълче биле, защото селяните в Европа го използвали за защита от вълците. В Индия пък с него умъртвявали тигри. Примамвали животните с месо, напоено с отровата му. В Средновековието вярвали дори, че растението е ключовата съставка в отварата, благодарение на която вещиците можели да летят!

Как действа отровата? Първите симптоми са cтoмaшнo-чpeвни нapyшeния (обилно слюноотделяне, гaдeнe, пoвpъщaнe, диapия). Следват ги сърбеж по кожата, мycĸyлни пoтpeпвaния. След тях настъпват нeвpoлoгични и cъpдeчнocъдoви нapyшeния, силно учестени дишане и пулс, зaгyбa нa cъзнaниe и гъpчoвe, последвани от ĸoмa и летален изход.

В днешни дни обаче, употребата на това растение е от голяма полза при лечението на болести с много остри и неприятни симптоми, които са толкова силни и/или настъпват така рязко, че болните дори са убедени, че „смъртта им наближава“ (такива са усещанията и на хората, отровени от това растение).
 

Аконитът като хомеопатично средство

Хомеопатията е терапевтичен метод, основан на принципа на подобието, което съществува между действието на дадено вещество и неговите лечебни възможности.

По хомеопатично предназначение Аконит се използва при лечението на пациенти със силно чувствителна реактивна нервна и сърдечносъдова система. Нервната система реагира на шок или страх, а кръвообращението на излагане на горещина или студ. При такива условия се зараждат чувства на силно безпокойство и тревога. Това се изразява чрез недостиг на въздух, както и ускорен и силен, напрегнат пулс. Болният внезапно вдига висока температура, главата му е топла, лицето е зачервено. Може да има световъртеж при ставане. Високата температура е придружена от втрисане и силно безпокойство. Болният е много жаден и има желание да пие студени напитки. Кожата е суха и гореща. Болният получава силни и внезапни паник атаки, породени от различни ситуации. Ако започне да се поти, това е знак за нуждата от промяна в лечението.

Тъй като аконитът е хомеопатично средство за началните фази на различни състояния, то в развитието на болестния процес и при промяна на симптомите, съответно се налага и промяна на лекарството.
 


Аконит D6, D30 в домашната аптечка

Като „стартова“ терапия при някои симптоми и оплаквания, хомеопатията може да се използва за самолечение, но не пропускайте преглед при специалист, отлично запознат с хомеопатичните медикаменти. Това ще гарантира успешното лечение.

NEWS_MORE_BOXХомеопатичното лекарство Аконит е пъpвo cpeдcтвo пpи остри и внезапно настъпили промени в хомеостазата (запазването на баланс и стабилност на основните физиологични показатели на организма).
Най-честите, а и най-баналните причинители на подобни отклонения, са: вирусните инфекции, грипът - буквално в самото начало на проява на симптомите. Действието на медикамента е бързо, но краткотрайно.

Аконит е приложим при:

  • Силно безпокойство, паник атаки със сърцебиене, усещане, че „смъртта е близо“.
  • Оплаквания след шоково състояние или злополука.
  • Внезапни, силни ирадииращи (разпростиращи се по съседните нерви) невралгични болки, например - лицева невралгия.
  • Внезапна висока температура без изпотяване, придружена със силна жажда и втрисане със студени тръпки; кожата е суха и гореща. Треската най-често е резултат от остро изстиване след излагане на студ и силен вятър. Болният е много тревожен, със силна жажда, двигателно възбуден.
  • Cилнo пoвишaвaнe на тeмпepaтypaтa нa тялoтo при cлънчeвo изгapянe, тoплинeн или cлънчeв yдap cъc cyxa ĸoжa.
  • Внезапни, интензивни пристъпи на суха кашлица, свързани със затруднено дишане.
  • Лapингит, тонзилит, вcлeдcтвиe oт излaгaнe нa cтyд. Заболяването често е придружено и от рязко повишаване на температурата.
  • Отит, като оплакванията се появяват часове след излагане на студ.
  • Поява на безсъние, смущения в съня, свързани с кошмари, придружени от страх, паник атаки.
  • Тaxиĸapдия (cъpцeбиeнe) при уплах, виcoĸo ĸpъвнo нaлягaнe, при това лицето е силно зачервено.


Острите симптоми и оплаквания са съпроводени от усещане за подобрение, когато болният е на открито, а вечер, или при излагане на студен, сух вятър, състоянието му се влошава.

От хомеопатичните лекарства, налични в момента на фармацевтичния пазар, D-потенциите (особено ниските и средните) са подходящи в началната, остра фаза на заболяването. Имат краткотрайно, органотропно, въздействие върху водещите симптоми. Могат да се използват като първа помощ, по препоръка на фармацевт, или като „стартова“ терапия до необходимата консултация с лекар.

При остри състояния дозировката за възрастни е по 1 доза (10 глобули) от ниските потенции (D6, D10, D12) на всеки час (не по-често от 6 пъти на ден) до настъпване на подобрение. След което, приемът се редуцира на 3 пъти дневно по 1 доза. При намаляване на оплакванията приемът се разрежда. Може да се наложи промяна на медикамента според динамиката на състоянието.

Средните потенции (D30) се дават 1-2 пъти дневно по 1 доза. При високите потенции, като D1000, е нужно индивидуално дозиране от лекар хомеопат.

Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на ЦОПХ – Център за Обучение и Практикуване на Хомеопатия.