1. В 80% процента от случаите лошият дъх се дължи на недостатъци в устната хигиена, твърдят експертите. В интерес на истината, усилията ни срещу основния причинител на лошия дъх могат само да поддържат баланса и контрола над растежа му. Да, именно растежа му, защото лошият дъх се дължи на образуването на плака или по-точно на разграждането на съдържащите се в нея протеини от наличните в устната кухина микроорганизми, при което се отделят летливи сяросъдържащи съединения.

Научни изследвания доказват, че само два часа след почистване на зъбен камък при специалист по дентална медицина върху емайла започва да се отлага новообразувал се налеп. 12 часа по-късно този налеп се превръща в зъбна плака. Ако тази жълтеникава кремообразна маса не се отстрани, тя се разпространява към венците. Неприятното е, че тя като среда изключително добре благоприятства размножаването на вредните микроорганизми, чиято дейност вече нанася сериозни вреди върху здравето на венците и зъбите и с течение на времето се преобразува в зъбен камък. За една седмица престой върху зъбите, плаката се превръща в зъбен камък.

Единственият начин да се предотврати натрупването на зъбна плака е редовното миене на зъбите с четка и паста, като действието по почистването им е енергично, достатъчно продължително – минимум 3 минути, и правилно – движенията при изчеткването всеки път са в посока от венеца към края на зъба.

2. Лошият дъх често се появява заради наличие на хранителни остатъци в устната кухина след ядене. Въпреки отмиващите и бактерицидни функции на слюнката, тя не е достатъчна за елиминирането на всички. За да се предотврати отделянето на миризма от този процес на застояване и гниене на храната в устата, се препоръчва винаги след ядене тя да се изплаква или най-малкото да се използва дъвка. По-добър вариант е измиването с четка и паста за зъби.


При устната хигиена е важно да се отделя специално внимание на пространството между зъбите, тъй като това е най-скритото от нашите грижи място за натрупване на хранителни остатъци, плака и образуване на зъбен камък. Лекарите по дентална медицина препоръчват два пъти на ден за справяне с този проблем да се използва специален конец.


Деликатно място, което се нуждае от повече внимание, е и пространството между коронки и протези и контактните тъкани.

3. Лошият дъх се дължи в немалка степен на захарта и въглехидратите в храната. Известно е, че процесът на разграждане на храната започва още от устата с участието на слюнката и отделяне на глюкоза. Заради близкото разположение на слюнчените жлези долните предни зъби са изложени най-много на нежелания страничен ефект от този разграден процес – там налеп се образува най-бързо и най-много, което налага отделяне на специално внимание и по-често почистване. Невидими остатъци от храна се задържат и върху езика и лигавицата на устната кухина, затова задължително при сутрешната и вечерна устна хигиена неговата повърхност също трябва да бъде изчетквана. Според някои изследователи 90% от лошия дъх се дължи на налепа върху езика.


NEWS_MORE_BOX


Хранителни остатъци могат да се задържат и върху сливиците и оттам да се задълбочи проблемът с отделянето на неприятна миризма от устата, което и обяснява защо гаргарата трябва да е част от добрата устна хигиена.

4. Неприятен дъх от устата се получава и при проблеми с венците. Дори и да не се оплакваме от видимото им кървене, са възможни микрокръвоизливи. Една от причините за кървенето на венците отново се крие в наличието на плака и зъбен камък, при което размножаването и дейността на бактериите продължава по повърхността на меката тъкан, навлиза между зъбите и венеца. Появата на лош дъх по принцип е признак на това, че зъбният камък вече е започнал да вреди и е въпрос на време да се развие гингивит. Понякога кървенето на зъбите се дължи и на други фактори, например хормонални, каквито се наблюдават обикновено по време на бременност, хормонозаместителна терапия и контрацепция при жените.

За да се запазят венците здрави, освен добра устна хигиена, е желателно да се посещава профилактично два пъти в годината кабинетът на зъболекаря. Редно е да се потърси стоматологична помощ при оплаквания като кървене или възпаление на венците, оголване на шийките на зъбите, образувал се зъбен камък, при оцветяване на емайла в кафяво, при неприятен вкус в устата и дори само при лош дъх...

Почистване на зъбния камък се прави един до три пъти годишно. При наличие на заболяване като пародонтоза се изисква още по-стриктна хигиена и грижа за зъбите, освен предприемане на навременно и адекватно лечение.

За чувствителни и проблемни венци можете да използвате специалната за целта паста за зъби Astera Хомеопатика Sensitive, която, освен че има заздравяващ тъканите ефект, не съдържа вредни съставки като SLS (Sodium Lauryl Sulfate), парабени, флуор, изкуствени подсладители и ментов аромат, което я прави подходящ избор при прилагане на хомеопатично лечение и стремеж към природосъобразен начин на живот.

Продължението очаквайте скоро.