Независимо дали приготвяме децата за гостуване при баба и дядо, за летния училищен лагер или пък планираме семейната ваканция, ето списък с лекарства, които е добре да имаме под ръка, за да се радваме на спокойно лято без болести и неприятни изненади!


Този набор от 5 хомеопатични лекарства е много подходящ за първа помощ: действат ефикасно, съвместими са с всеки друг вид лечение и могат да се прилагат за всички възрастови групи, включително кърмачета и бременни.

 


1. Арника D6 - хомеопатичното средство за първа помощ при травми

Ефективна защита при наранявания, падания, натъртвания, навяхвания, подходящо включително и за активно спортуващи при мускулна преумора и треска. Упокоява болката, намалява кървенето, ускорява зарастването на раните, предпазва от развитие на инфекции и предотвратява появата на отоци, възпаление, синини. Ако започнем прием на Арника D6 начесто, веднага след инцидента, ще предотвратим поява на неприятни симптоми и оплаквания и ще ускорим оздравителния процес.

 

2. Апис D6 - хомеопатичното антиалергично средство

Първото лекарство, за което трябва да помислим при ужилвания или ухапвания - било то от оса, пчела, комар, мухи, мравки и др. Ако усетим парене, боцкаща болка и се появят червенина, оток или розов сърбящ обрив, надигнат над кожата. Типичен знак за нуждата от Апис е усещането за подобрение при приложението на студени компреси върху засегнатото място. Помага и при обрив след излагане на слънце и слънчева алергия. Важно: При хора, които са алергични към ужилвания от насекоми, приложението на Апис D6 не отменя нуждата от спешна лекарска консултация!

 

3. Окубака D6 - хомеопатичното средство за здрав стомах

Можем да разчитаме на него при неприятната туристическа диария, както и при стомашно-чревни оплаквания след употреба на нови храни, както и при гадене, диария, повръщане при хранително натравяне. Може да се взема и профилактично преди пътуване до екзотични дестинации.

 

4. Нукс вомика D6 - популярно като хомеопатичното антистрес средство

Разбира се, по време на лятната почивка надали ще се оплакваме точно от стрес. Но, освен за повишената нервност и безпокойство, Нукс вомика действа ефективно също така при прекаляване с храна или при махмурлук. Препоръчва се при лошо храносмилане, киселини, болки в корема след преяждане и препиване или пък при запек по време на пътуване, включително и заради промяната в начина на хранене. 

 

5. Беладона D6 - хомеопатичното температуропонижаващо средство

Действа при внезапно покачване на висока (променлива) температура 39 - 40 оС (спада леко, покачва се и т.н.). Типични симптоми при болния са ярко червено лице с гореща и изпотена кожа, но ръцете и краката му са студени. Зениците са разширени и очите му блестят. Беладона е много подходяща и за летните ангини, които протичат със силно зачервено гърло, възпалени сливици и усещане за сухота в гърлото. За летуващите на море тя е първо средство на избор при слънчев удар или слънчево изгаряне с аленочервена кожа.

 

При остри състояния хомеопатичните лекарства могат да се вземат начесто (на всеки 1-2 часа) по 1 доза, като с настъпване на подобрение приемите се разреждат.

 

Хомеопатичните лекарства могат да са бързо и ефективно решение за самопомощ при симптоми на вирусна инфекция, при инцидент, травма и др. Все пак, ако оплакванията продължават или се засилват, не отлагайте търсенето на лекарска помощ. Предоставената информация не отменя необходимостта от консултация с лекар специалист.