Свикнали сме със заведенията за бързо хранене, с напитките за повече енергия, с това да владеем тялото и настроенията си, но... С появата на двете чертички на теста за бременност животът ни рязко се преобръща! Ето как въпреки неизбежните промени да си осигурим повече комфорт и по-малко оплаквания през 9-те месеца. 

 

1. Внимателно да подбираме храната си – начинът на хранене през бременността е от голямо значение както за здравето на бъдещата майка, така и за това на нейното бебе. Малки промени в диетата и приемът на необходимите витамини и минерали могат значително да подобрят състоянието на бременната, тъй като ще ѝ дадат нужната енергия, ще я направят по-спокойна, релаксирана и щастлива. Ето на кои храни е добре да се наблегне още от първите гестационни седмици и защо са толкова полезни. Храни, богати на фолиева киселина (витамин B9), от която зависи правилното развитие на плода от самото начало на бременността. Такива са всички семена и ядки, жълтъкът на яйцето, зеленолистни зеленчуци, боб, леща, грах, карфиол, цитруси, ягоди, пъпеш и др. 


Храни, богати на калций, от който зависи бебето и майката да имат здрави зъби и кости. Такива са млякото и млечните продукти (но без непастьоризирани млечни продукти и незрели сирена), спанак, коприва и лапад, зеленолистни зеленчуци, боб и леща, риба, бадеми, портокали и др. 


Храни, богати на витамин D, който е важен за добрия имунитет и без който организмът ни не може да усвои добре калция. Така че отново е нужен и на майката, и на бебето. Освен ежедневните разходки на слънце, добре е бременните да хапват повече: мазни риби, жълтъкът на яйцето и др. 
Храни, богати на желязо – то е изключително важно от самото начало до края за правилното развитие на бременността и на бебето. Храни, богати на желязо са месото и черния дроб, яйцата, млечните продукти, боб и леща, спанак, коприва, лапад, киселец, зеленолистни зеленчуци, цитруси, диня, пъпеш, ягоди и др. 

 

2. Храни и напитки, които не са препоръчителни за бременните – такива са суровата риба, суши и суровото или недобре изпечено месо, суровите яйца. Освен тях, добре е да се внимава с готовата кайма, която се продава в магазините. По-добре е да се избере парче месо, което да помолите да ви смелят на място. 


Свикнали сме със заведенията за бързо хранене, но често пъти техните продукти се приготвят от нискокачествени продукти. Така че 9-те месеца е период, в който е препоръчително да ги избягваме. Освен бързите храни, не са препоръчителни и консервираните, както и тези, съдържащи изкуствени оцветители и подсладители. 


При напитките трябва да се изключи алкохолът, а газираните и подсладени питиета да се избягват. Кофеинът и чаят също да се консумират с повишено внимание 

 

3. Да преодолеем сутрешното гадене – прилошаването и позивите за повръщане може да започнат още в първите дни на бременността. За щастие при по-голяма част от жените тези неприятни симптоми приключват към дванадесетата седмица. Наричат го сутрешно прилошаване, но много често то съпътства целия ден на бременната, като силно влошава качеството й на живот. За да бъде преодоляно възможно най-бързо и леко, е важно да се хапва начесто, но по малко и най-вече бавно. Опитайте да установите кои храни ви понасят и обръщайте внимание на това как се чувствате в процеса на хранене. Чаят с малко настърган корен от джинджифил е известен натурален лек срещу гаденето.

 
Хомеопатията също се слави с ефективни средства, които помагат да се преодолеят позивите за повръщане, при това без риск от нежелани странични ефекти. Такива са, например, лекарствата Ипекакуана и Нукс вомика, които могат да се приемат в ниски потенции (D6), начесто - до 6 пъти на ден, до настъпване на подобрение. Изборът на хомеопатичен медикамент е свързан с индивидуалните симптоми: Ипекакуана се препоръчва при сутрешно прилошаване с екстремно повръщане, след което НЕ настъпва облекчение, с характерно повишено слюноотделяне; a Нукс вомика е подходящо, когато сутрешното гадене се облекчава след повръщане, с характерен кисел вкус в устата и оригвания с киселини. 
Важно: ако в състоянието ви не настъпва подобрение, ако очите, кожата и устните изглеждат сухи, ако има виене на свят, повишена температура, урината е тъмна и концентрирана, не отлагайте да потърсите лекарска помощ. 

 

4. Защита на организма с минерални соли – в немската натуропатична школа и Шуслеровата терапия се прилагат минералните соли №2, №3, №5 и №8 като програма за антивирусна клетъчна защита. Шуслеровите соли са минерали, произведени на хомеопатичен принцип, които за разлика от стандартните високодозирани препарати се намират в естествена за тялото концентрация, поради това преминават без затруднения през клетъчната мембрана и възстановяват минералния баланс. Ето каква е идеята на програмата за антивирусна защита: да стабилизира клетъчната мембрана, да активира клетките на имунната система (NK-килърите и макрофагите) за правилна реакция при среща с вируси, да балансира нервната система и регулира нивата на стреса. Така затваряме „вратичката” на клетките за проникване на вирусите. Шуслеровите соли се приемат по 5 табл. от всяка дневно, разтворени в чаша вода, за 6-8 седмици (може и повече при необходимост). 


Освен че защитават организма от вирусни инфекции, соли №2, №3, №5 и №8 са изключително полезни за бъдещата майка и през цялата бременност - за подкрепа на правилното развитие на бременността и плода, за предпазване от депресивни състояния, за здрави кости и зъби и др. 

 

5. Програма за щастлива бременност – всяка бременност е различна, но между всички тях има нещо общо и то е бурята от емоции, през които преминава бъдещата майка през 9-те месеца. Тази буря може да е страшна като тропически циклон, да помита като бушуващо торнадо, но може да бъде и красива като една брилянтно дирижирана класическа симфония. Каква обаче е тайната вместо в окото на бурята да потънем в хармонията на красивата музика? 


Освен изброените дотук идеи, които могат да помогнат на бременната да се чувства добре, да е спокойна и релаксирана, да облекчи максимално бързо неприятните симптоми, още по-важна е партньорската връзка между двамата бъдещи родители. Ако през тези 9 месеца жената чувства всеки ден стабилната подкрепа и помощ на своя партньор, ако той е винаги до нея, вдъхвайки ѝ увереност и самочувствие, напомняйки ѝ, че лошите моменти и лошите настроения ще отминат бързо, ако ѝ осигурява нужната почивка и проявява разбиране, то това ще направи още по-силна бъдещата майка. И ще ѝ подари щастливата и незабравима бременност, каквато всяка жена заслужава!