Как може да помогне хомеопатията при оплаквания от разширени вени, предстоящо вадене на зъби, стомашен дискомфорт или болки в гърлото и други често срещани здравословни неразположения. 


1. Хомеопатия при разширени вени

При такова състояние с оплаквания от тежест, оток, болка, спазми е подходяща следната комбинация от хомеопатични препарати:


 

 • Арника – добила популярност като хомеопатичната „първа помощ“, тя намалява болката, осигурява стабилитет на съдовата стена и предотвратява появата на разширени и спукани капиляри. В допълнение има и противовъзпалително действие. 
 • Хамамелис – изходен материал за производството на това хомеопатично лекарство е билката хамамелис, известна с това, че подпомага свиването на кръвоносните съдове. Действието на хомеопатичния Хамамелис е свързано с облекчаване на усещането за тежест в крайниците, повлияване на оточността, дрениране на венозните съдове и подобряване на венозното кръвообращение.

Комбинацията на двете лекарства с прием с редуване позволява цялостно облекчение на засегнатите от разширени вени, особено през лятото, когато обичайно симптомите се влошават. 


Важно: всяко предприето лечение за този проблем е задължително да се съчетае с повишаване на физическата активност, регулиране на килограмите при наднормено тегло, качествено и балансирано хранене, избягване на тютюнопушенето, както и да се обърне внимание на дрехите – да се избягват тесни чорапи и панталони, обувки на висок ток. Когато се налага - използване на компресионни чорапи и др. конвенционални средства. 

 

2. Хомеопатия при почистване на зъбен камък 

За облекчаване на неприятните усещания и намаляване на кървенето по време на интервенцията е подходяща следната комбинация от хомеопатични препарати:

 • Арника – има обезболяващо действие и предотвратява поява на усложнения, силно кървене и оток на тъканите. Ускорява заздравяването.
 • Хиперикум - при усещане на остра, невралгична болка след манипулацията. 

Първият прием на Арника е препоръчително да се направи 10-15 минути преди началото на манипулацията. След приключване на почистването на зъбния камък – лекарствата се редуват до настъпване на подобрение.

 

3. Хомеопатия при екстракция на зъб

При необходимост от изваждане на зъб е подходящо приложението на следната комбинация от хомеопатични препарати:

 • Арника – при ваденето на зъб се образува кръвен съсирек. С цел избягване на усложнения се препоръчва приложението на Арника в рамките на няколко дни след манипулацията. Има обезболяващо действие и ограничава кръвотечението и оточността на тъканите. 
 • Хиперикум – добавя се при по-тежка интервенция, например ваденето на мъдрец. Помага за облекчаване на острата, невралгична болка. 
 • Стафизагрия – отново се добавя при по-тежки интервенции, особено ако е имало разрези и шиене. Приемът на това лекарство значително ускорява зарастването на раната.

Комбинацията на препаратите помага за много по-бързо възстановяване и по-бързо връщане към нормално хранене. Еднократно преди манипулацията се приема 1 доза за ограничаване на кървенето. След манипулацията – лекарствата се редуват до настъпване на подобрение и заздравяване на тъканите.

 

4. Хомеопатия при киселини и езофагиален рефлукс

При тези оплаквания е подходяща следната комбинация: 

 • Нукс вомика – при оплакване от кисел, горчив вкус в устата и при изразен стомашен дискомфорт, метеоризъм и подуване след хранене.
 • Шуслерова сол №9 Natrium phosphoricum D6 – препоръчва се заради действието и на регулатор на киселинния баланс и мастната обмяна. Повлиява неприятните киселини, оригване, регургитация след прием на мазна храна. 

Препаратите се редуват до настъпване на подобрение, по лекарска препоръка. 

 

5. Хомеопатия при болки в гърлото

При оплакване от болки в гърлото, зачервени сливици, усещане за драскане и сухота, могат да се комбинират следните хомеопатични монопрепарати: 

 • Беладона – повлиява оплакване от зачервено гърло с усещане за сухата, болка при преглъщане. 
 • Апис – при оплакване от оточно, зачервено гърло и оточен мъжец. Болките в гърлото са парещи, боцкащи. Характерна е липсата на усещане за жажда. 
 • Фитолака – гърлото е тъмночервено, болният се оплаква от усещане за чуждо тяло, което води до непрестанна нужда от преглъщане. Наблюдават се увеличени лимфни възли в областта на шията. 

Медикаментите се редуват до настъпване на подобрение, по лекарска препоръка.


Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

Библиография:

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.