Над 200 милиона души по света използват възможностите на хомеопатията като лечебен метод. Алтернативната терапия е толкова популярна в страни като Бразилия, Чили, Индия, Мексико, Швейцария, Великобритания и др., че е включена в националните им здравни системи. Въпреки това са широко разпространени редица погрешни схващания за хомеопатичното лечение. Едно от тях е, че хомеопатичните медикаменти действат бавно и не са подходящи при остри състояния, тъй като е нужно време, за да се усети тяхното въздействие в сравнение с конвенционалните лекарства, които имат гарантирано бърз ефект. В действителност практиката показва, че при остри състояния правилно подбраните от опитен лекар хомеопатични препарати имат изключително бързо и ефективно действие. При лечение на хронични заболявания поради тяхното естество, разбира се, е нужно повече време и търпение.

 

Ето няколко хомеопатични лекарства, които са подходящи в случай на травми и инциденти, а също и за типичните за вирусния сезон остри състояния и оплаквания (настинка и грип, тонзилит, ларингит и др.)


 

  • Арника D6, D30 – хомеопатичен медикамент, който е подходящ за цялото семейство и особено за родителите на малки деца, които при игра редовно си причиняват болезнени натъртвания, синини и цинини. Това е и може би най-често изписваното хомеопатично лекарство, препоръчва се при всякакъв вид травматизъм и мускулна умора. Арника е средство за първа помощ при: контузия, навяхване, изкълчване, разтягане; фрактура; малки отворени рани и др. Лекарите хомеопати препоръчват лечението с Арника и следоперативно – например след раждане или след зъбни манипулации. Помага за по-бързото възстановяване на меките тъкани, има и обезболяващо действие. Лекарството е подходящо и при оплаквания от болки и схващания след тежка физическа работа или спорт. По лекарско предписание Арника може да се прилага и за артериална защита – има протисъсирващ ефект и укрепва съдовата стена. Прилага се успешно в лечението на хипертоници, както и за първа помощ при инфаркт/ инсулт.
  • Апис мелифика D6, D30 – хомеопатично лекарство, което се препоръчва при възпаления на кожата и лигавиците с оток и пареща, интензивна, пробождаща болка. Характерно е, че оплакванията и възпалението се появяват внезапно. Препоръчва се за овладяване на алергична реакция след ухапване от насекоми – с червено-розов, бързо развиващ се, парещ, щипещ оток, като оплакванията се облекчават от студено (поливане с вода, студен компрес). Подходящо е за първа помощ след изгаряне първа степен с розова, пареща кожа. Прилага се при остър оток на става след травма – ако мястото на контузията е болезнено и подуто, а при охлаждането му настъпва облекчение. Апис мелифика действа ефективно и при фарингит и тонзилит – възпаление на гърлото и на сливиците с отоци като „торбички” на увулата и тонзилите, с боцкаща болка.
  • Беладона D6, D30 – подходящ хомеопатичен медикамент при остри, бурно протичащи с висока температура заболявания като: 

Треска: внезапно бързо покачване на температурата с втрисане и изпотяване, често следобед. Лицето на засегнатия е горещо и зачервено, главата изпотена, но крайниците са студени. Поти се, „вдига пара” под завивката. Лигавиците му са сухи. Забелязват се зачервени очи, блестящ (стъклен) поглед. Може да има пулсиращи болки в гърло, слепоочия, уши. Болният е раздразнителен и свръхчувствителен към шум, светлина, докосване. 


Ларингит: при пресипналост с болезнена сухота на лигавиците. 


Тонзилит: при силно зачервени, болезнени сливици със затруднено преглъщане. 


Отит: при пулсиращи и туптящи болки в ушите, които започват и изчезват внезапно и могат да се разпрострат по цялата половина на лицето.

 

  • Аконит D6, D30 – при изключително остри възпалителни заболявания с внезапно, интензивно начало, гореща суха кожа. Много често заболяванията са вследствие на: внезапни резки промени на температурата; внезапен силен страх, шок; внезапно повишаване на кръвното налягане. Подходящ за приложение при: 

Настинки и грип с внезапно и силно покачване на много висока температура до 40 С, която се редува с втрисане със студени тръпки, болният е със зачервена, суха кожа, без изпотяване! (Често след настъпване на изпотяване се препоръчва да се премине към прием на Беладона). 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Остър ларингит с внезапни интензивни пристъпи на суха кашлица, свързани със затруднено дишане, като заболяването е настъпило след излагане на силен студ или вятър. 


Лицева невралгия след излагане на студ – с остри, внезапни силни ирадииращи болки. 
Силно безпокойство, панически състояния със сърцебиене и страх от предстояща смърт (оплаквания след шоково състояние или злополука). 

 

  • Бриония D6, D30 – лекарство със силно противовъзпалително действие при: 

Грип с постепенно начало – температурата се повишава постепенно и се задържа с високи стойности. Болният е със сухи, нацепени устни, обложен език, изпитва силна жажда. Оплаква се от суха, болезнена кашлица, болки по цялото тяло, които се засилват при движение. Отпаднал е, лежи неподвижно, силно раздразнителен и избухлив. 


Ринит, трахеит или бронхит със суха дразнеща кашлица с пробождаща болка в областта на гърдите. При почивка в покой или силно притискане на гръдния кош състоянието се облекчава.