Пролетта тази година протича в доста необичайни условия заради необходимостта от физическата дистанция. Тъй като пролетните алергии вече настъпват, добре е все пак да помислим за подходящите мерки, съобразно ситуацията. 

 

За страдащите от сенна хрема пролетта обичайно е свързана с оплаквания от обилна хрема или обратното – запушен нос, залпово кихане, зачервени, сълзящи и сърбящи очи. Възможно е да има парене и сухота на лигавиците, дрезгав глас и подкашляне. При по-тежките случаи засегнатите са силно отпаднали, страдат от мъчително главоболие, раздразнителност, безсъние. Може да се стигне до астматични пристъпи и др. Според статистиката всеки четвърти европеец пада в капана на алергичната изява и това състояние изобщо не е безобидно. Във връзка с пандемичната обстановка и наложените мерки за изолация, една голяма част от хората в момента са намалили максимално престоя си на открито. За страдащите от сенна хрема това дава възможност за намалено излагане на въздействието на алергизиращите полени. Но за алергичните към домашния прах и домашно-праховите акари няма да има „почивен сезон”. Тяхната алергия дори е възможно да се изостри, тъй като цели семейства пребивават денонощно под един покрив в момента, а с това се увеличава и натрупването на прах и замърсители в средата, в която пребиваваме. 


Хомеопатичната терапия дава възможност да се овладее алергичната изява, така че да запазим максимално здравето си, като в същото време ограничим до голяма степен приложението на тежки медикаменти, които допълнително натоварват организма. 


При сенна и целогодишна хрема хомеопатичната терапия не се различава, но водещо винаги е индивидуалното състояние на пациента – изборът на лекарство е съобразно индивидуалните симптоми и специфика. Ето пет популярни хомеопатични медикаменти при алергичната хрема.

 

  • Алиум цепа: едно от най-известните хомеопатични средства при алергична хрема, защото покрива типичните за заболяването симптоми обилен воднист, дразнещ секрет от носа, който води до разраняване на ноздрите и кожата под носа. Към тази картина се добавят също оплаквания като: сълзене от очите, суха кашлица и дразнене на гърлото (от стичащите се секрети).
  • Еуфразия: водещ симптом, който подсказва, че е нужно лечение с това хомеопатично лекарство, са зачервените, сълзящи и сърбящи очи, придружаващи слабо дразнеща хрема. (Докато при Алиум цепа, водеща е хремата, то при Еуфразия очите са по-силно засегнатите).
  • Нукс вомика: подходящ медикамент, когато се наблюдава серийно кихане като силно изявен симптом. Секретите от носната лигавица са сравнително оскъдни – през нощта носът може да е запушен, а през деня да се наблюдава оскъдна хрема и усещане за сухота в носа. 
  • Сабадила: Много специфичен симптом, който води към избор на този медикамент, е сърбежът. Сенната хрема е съпроводена със силен сърбеж в областта на гърлото и небцето. 
  • Луфа: Препоръчва се при хрема с усещане за сухота и болка в носа, с гъсти, жилави секрети. Хремата може да е придружена от главоболие и болка в синусите, както и обща отпадналост. Специфичен симптом е нарушеното обоняние. 


Как се приемат хомеопатичните лекарства: в остра ситуация хомеопатичните медикаменти в ниски потенции (D6, D10, D12) могат да се приемат по 1 доза (10 глобули) през 30 мин., до 6 пъти, след което на всеки 2-3 часа до окончателно отминаване на симптомите. При тежка сенна хрема или целогодишен алергичен ринит е необходимо да се потърси индивидуална консултация с опитен лекар хомеопат. 


Винаги е препоръчително употребата на всякаки лекарства, включително хомеопатични, да бъде обсъдена с личния лекар или с медицински специалист. 


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур; Д. Райли.