Анкетни проучвания показват, че 59% от българите считат, че антибиотиците са ефективни срещу вирусни инфекции, а 53% вярват, че те помагат срещу простудни заболявания и грип. Самолечението с антибиотици у нас е практика на 43% от населението.1 


В извънболничната помощ и в болниците масово се използват широкоспектърни антибиотици, което в комбинация с честа рехоспитализация води до разпространение на резистентни микроорганизми. 


Това обяви пред журналисти доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ в Националния център по заразни и паразитни болести. 


 

Самолечението с антибиотици е опасна практика 

От началото на COVID пандемията се наблюдава чувствително покачване на употребата на антибиотици у нас (с около 30%), като България е вече на 4-то място сред европейските държави по употреба на антибиотици в извънболничната помощ.2 


По думите на доц. Иванов засилената и необоснована употреба на широкоспектърни антибиотици от групата на макролиди и флуорохинолони, дори при леки и средно тежки случаи на COVID-19, води до резистентност към тях. И през следващите години можем да очакваме: 

  • Неефективно лечение на бактериалните пневмонии.
  • Ръст на рецидивиращите инфекции от Helicobacter pylori (язвената болест) – у нас вече близо 30% от щамовете на Хеликобактер вече са резистентни на макролиди. 
  • Трудно лечение на сексуално-предавани инфекции (гонорея, хламидии), които досега ефективно са се лекували с макролиди.
  • Трудно лечение на усложнени салмонелози и кампилобактериози при децата.

Доц. Иванов е категоричен, че е нужно спешно да променим отношението си към употребата на антибиотици. Антимикробните продукти трябва да бъдат разумно използвани – само при нужда, в необходимата доза и продължителност на лечение, при доказана ефикасност след определяне на микробната чувствителност. 


Наблюденията на доц. Иванов се потвърждават и от лекарите в практиката.


Според д-р Неделина Куртелова, пулмолог в COVID отделението на МБАЛББ „Света София“, и д-р Валентин Янев, ОПЛ, Първа градска болница, София, масово COVID-позитивни пациенти, дори без никакви симптоми, започват съвсем необосновано прием на антибиотици, включително без лекарска препоръка и без лабораторни изследвания. 

 

д-р Неделина Куртелова


Техният апел към пациентите е да не се поддават на страха и паниката, да не посягат към антибиотик без лекарско предписание и при първи симптоми на инфекция - леко дразнене на гърлото, хрема, неразположеност, с главоболие и повишена температура, да се обърнат незабавно към своя личен лекар за насоки за лечение. 

 

д-р Валентин Янев


При пациентите без усложнения д-р Янев има утвърдена терапевтична схема. Той препоръчва включването на терапия с антивирусното хомеопатично лекарство Инфлуцид в комбинация с Шуслерова сол №3 железен фосфат. Те помагат за овладяването на възпалителния процес и предпазването от усложнения. Подобряват симптомите и подкрепят имунитета в битката му с вируса. Подходящи са за цялото семейство, включително деца над 1 година, бременни и кърмачки, тъй като като хомеопатични лекарства не вредят. За намаляване на възпалението и дискомфорта в гърлото е подходящ Тонзилотрен. Д-р Янев препоръчва на пациентите си и алгоритъм от витамини и микроелементи – витaмини D и C, селен, цинк и др. Важно е да се проследява от лекар пациента с COVID инфекция, така че при липса на подобрение и влошаване на състоянието, да се прецени необходимостта от смяна на лечението или хоспиталзиране.

 

 

В условия на хроничен стрес тялото не може да включи изцяло своята имунна защита

Д-р Дора Пачова, лекар по хуманна медицина и магистър по  хомеопатия с 30 години практически опит, посочва, че масовата употреба на антибиотици води до нарушаване на миробиома и т. нар. „синдром на пропускливите черва“. Те от своя страна са причина за развитие на сериозни хронични болести: затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, автоимунни заболявания, рак и др. Доказана е връзката на ранната употреба на анитибиотици и затлъстяването при децата. 

 

д-р Дора Пачова


Д-р Пачова споделя, че в настоящата ситуация на COVID пандемия, освен неимоверния натиск върху здравната система, сме свидетели на още един феномен – изключителен натиск върху семействата, идващ от стреса и паниката, в които живеем, включително в настоящия момент на четвърта вълна и заплаха от пореден локдаун. 


В условия на хроничен стрес тялото не може да включи изцяло своята имунна защита и за да използва допълнителни ресурси за защита, изключва процесите на регенерация и растеж. Този феномен е допълнително условие за възникването на повече болести и при родителите, и при децата. Съхраняването на психичното здраве, наред с физическото, е огромното предизвикателство, пред което е изправено цялото ни общество, категорична е тя. Формулата е проста: стресът води до потискане на имунния отговор и до повече болести. Ако успеем да овладеем стреса, печелим здрава имунна система и жизненост и здраве и в напреднала възраст. 


Наблюдения от началото на пандемията сочат редица поведенчески и емоционални нарушения при децата...

По-чести прояви на липса на внимание и концентрация, повишена емоционална зависимост („прилепчивост“ - нужда от успокояване, постоянни претенции към родителите), раздразнителност, тревожност, нарушен сън, промени в апетита – както към безапетитие, така и към преяждане и избор на неподходящи храни. 


Много родители се заблуждават, че могат да скрият от децата своите страхове, притеснения и болежки. Надяват се, че могат да им ги спестят, но това не се случва, коментира д-р Пачова. Огромен брой деца вече са травмирани, което в по-зряла възраст може да доведе до изяви на фобии, депресии, редица тревожни разстройства.  

 

Семейството днес е изложено на огромен натиск да компенсира липсите на социално общуване при децата, да оцелее финансово и да издържи хроничния стрес под постоянната заплаха от болести и смърт. 


Има начини да помогнем срещу разпространението на антибиотичната резистентност, да намалим приема на антибиотици и да неутрализираме настоящите стресови въздействия върху всички възрастови групи. Можем да го постигнем, като избираме холистични методи на лечение - хомеопатия, Шуслерова терапия и др. 


Д-р Дора Пачова препоръчва на своите пациенти и техните семейства терапии, подходящи за подобряване на имунния отговор и за овладяване на хроничния стрес. Балансираният имунен статус според нея може да се постигне с приложение на комбинация Шуслерови соли – №3, №6 и №7. Тези соли подготвят организма за по-бърз имунен отговор при възникване на вирусна или бактериална инфекция, укрепват лигавицата на носоглътката, подпомагат прочистващите процеси в организма и понижават нивата на ежедневния стрес. 


Комбинацията Шуслерови соли, подходяща при хроничен стрес, паник атаки и проблеми с концентрацията и ученето – е №2, №5 и №7. Стабилизира психиката и нервите, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията. 


Добрият имунитет и защитата от вирусите зависят от много фактори – не само от приема на медикаменти. Наруши ли се веднъж имунитетът, са нужни мъдрост и постоянство за възстановяването му, обобщава д-р Пачова.
 

 

Източници: 
1. Eurobarometer 445
2. ECDC/ESAC-NET 2021