Как хомеопатията може да помогне за овладяване на състояния като повишена тревожност, безпокойство, влошено здравословно състояние в резултат на стрес, работохолизъм, дългогодишно потискане на негативни емоции, гняв и др. 

 

В условията на хроничен стрес от началото на Ковид-пандемията не е изненада, че немалко пациенти се оплакват от чувство на безпокойство, страхове и притеснения, нарушения на съня. Известно е, че психо-емоционалното равновесие има отношение и към функционирането на имунитета ни и поради тази причина подобни състояния не бива да се пренебрегват. 


 

Защо да потърсим помощ от лекар хомеопат?


Хомеопатичната терапия има редица позитиви: 

 • Хомеопатичните медикаменти нямат противопоказания и могат да се комбинират с всеки вид конвенционална терапия. 
 • Приложението на хомеопатични препарати може да подобри настроението и емоционалния баланс без нежелани странични ефекти, каквито може да има при някои конвенционални медикаменти. 
 • При хомеопатията не се наблюдава привикване, нито има риск от поява на зависимост. 
 • Хомеопатичните медикаменти във високи потенции, напр. D1000, помагат постепенно да настъпи трансформация на ниво психика и възстановяване на клетки, тъкани и органи. За добрите резултати на лечението обаче е важно терапията с хомеопатия да се провежда от опитен лекар хомеопат, особено когато става дума за психо-емоционални смущения и приложение на монопрепарати във високи потенции.

Ето и някои хомеопатични лекарства, които могат да бъдат полезни при психо-емоционални нарушения. Ако откривате свои симптоми и оплаквания в описанието им, можете да потърсите хомеопатична консултация. 


Нукс вомика

е хомеопатичното лекарство, което е особено подходящо за съвременния силно стресиран човек. За всеки, който се чувства интоксикиран, с претоварена нервна система и хиперсензитивен. При този тип пациент могат да се наблюдават следните поведенчески нарушения – раздразнителност, придружена с изблици на гняв и понякога дори агресивно поведение. Той е нетърпелив, постоянно съревноваващ се работохолик. Оплаква се от спазми, хиперестезия (свръхчувствителност спрямо различни дразнители – допир, натиск, болка, звук и др.) и често страда от безсъние, характерно за претоварените преуморени хора (с нарушена фаза на заспиване и ранно събуждане). 


Като физически симптоми и оплаквания, Нукс вомика се препоръчва също така при:

 • Храносмилателни смущения, болки, метеоризъм след преяждане. 
 • За подобрена функция на черния дроб и червата; при нарушен метаболизъм.
 • Запек с постоянни, но неефективни позиви за изхождане; хемороиди със склонност към кървене. 
 • За първа помощ при махмурлук и др. 

Стафизагрия

е главното хомеопатично средство на „обидения човек“ – този, който страда от потиснат гняв и премълчана обида, понякога дори в течение на години. Стафизагрия е популярно психосоматично лекарство за преживяна несправледливост или ситуация, която се изживява/усеща като несправедлива. 
Наблюдават се следните поведенчески нарушения при засегнатия човек: депресия, ниско самочувствие, затваряне в себе си след преживяна несправедливост. Силна тревожност, възможно е да се оплаква от световъртеж, тремор, нарушения на съня. Може да изпитва неспокойствие и раздразнителност или привидно спокойствие, редуващо се с гневни изблици. 
Стафизагрия се препоръчва също така при следните здравословни оплаквания:

 • Парадонтози, кариеси; чупливи, преждевременно увредени зъби при деца; силна чувствителност на зъби към студено. 
 • Хордеолум, ечемик на клепача. 
 • Цистит, уретрит, енореза и др.

Сепия

е хомеопатично лекарство при хроничен стрес и изтощение, подходящо за жени от всички възрасти, засегнати от нарушен хормонален баланс: нарушена менструална функция и либидо; хормонален дисбаланс в послерородия период; хормонално нарушение в периода на перименопауза и менопауза и др. 
При пациентите, които биха имали полза от лечение със Сепия, се наблюдават следните поведенчески нарушения: психическа затормозеност и раздразнителност. Чести следродилни депресии с изпитване на безразличие, вина, изолация или отчаяние и плач. Хипохондрия. Много характерно при този тип пациенти е тяхното наблюдение, че усещат силни подобрение при повече активно движение и спорт. 
Сепия се препоръчва също така при: 

 • Заболявания на пикочо-полова система; 
 • Мигрена с повръщане и усещане за празнота в стомаха; 
 • Пролапс на матка и органи в малкия таз; 
 • Запек и разширени вени и др. 

Пулсатила

е характерно при нуждаещия се от Пулсатила пациент е специфичната променливост на оплакванията: резки промени в поведение и настроение, както и промяна в характеристиката и локализацията на физическите симптоми. 
Наблюдават се следните поведенчески нарушения – извънредно голяма емоционална чувствителност; променливо настроение; силна прилепчивост и плачливост (особено при децата). Той/тя има постоянна нужда от засвидетелстване на внимание и обич. Наблюдава се изразена тревожност и страх от промени, а също и голяма стеснителност, мекота и отстъпчивост, които в определени ситуации могат да преминат в подчертана подозрителност и силна ревност. 
Пулсатила се препоръчва също така при:

 • Остри възпаления на дихателната система (хрема, кашлица) с променливи бяло-жълти или жълто-зелени секрети; 
 • Отити, конюнктивити; 
 • Тежест в краката, разширени вени;
 • Менструални разстройства – ПМС, дисменорея, аменорея с вълни през менопаузата и др. 

 

В допълнение към лечението с хомеопатия могат да бъдат много полезни редица популярни методи за възвръщане на психо-емоционалния баланс като: медитация, упражнения за релаксация, техники за справяне със стреса и др.

 

Библиография:
Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.