Добрата хигиена, приемът на достатъчно течности и здравословната храна са златните правила за ваканция без болести. Но дори и стриктно да ги спазваме, неукрепналата имунна система в детска възраст е причина за по-чести боледувания на най-малките и през летните месеци. Ето някои чести грешки, които и най-грижовните родители може да допуснат.

 

Летните инфекции се причиняват от много и различни вируси, като заболяванията протичат с различна тежест в зависимост от състоянието на имунната система и вирулентността на причинителя. В по-тежките случаи може да се наблюдава силно нарушено общо състояние с интоксикация, обезводняване и усложнения. При повишена температура, повръщане и разстройство, които продължават повече от 2-3 дни, е задължително да се търси лекарска консултация.


 

На какво е задължително да обърнем внимание?

Увлечени в игрите, децата забравят колко е важно честото миене на ръцете, стоят прекалено дълго на слънце, не пият достатъчно вода, хапват лакомства безразборно. Тук е особено важна ролята на родителя, за да се предотврати прегряване, изгаряне под жарките лъчи на слънцето, консумация на храна с мръсни ръце, дехидратация. Успеем ли да избегнем тези летни „капани”, вероятността от поява на неразположения силно намалява.

 

Кои грешки да избягваме? 

1. При вирусна инфекция, протичаща с повръщане е много важно да се ограничи храненето за няколко часа. Тази е сред обичайните грешки, допускани в лечението на стомашно-чревните инфекции. Дори ако детето иска да яде, е добре да има някаква пауза, през което време вместо храни може да приема течности, които не дразнят стомаха. Трябва да сме внимателни и в техните количества – бавно, на малки глътки може да се пият вода, хладък чай, рехидратиращи разтвори. След като се даде покой на стомаха и се преодолеят спазмите с гадене и повръщане, вече може да се помисли за храна, която първоначално е добре да е диетична 


2. Много често повръщането е съпроводено или последвано от диария, чрез която също се губят много течности. Затова доброто оводняване в тези случаи отново е особено важно. При разстройство диетата е половината от лечението! В началото е добре да се започне с пауза без прием на храна – само течности, тъй като е добре стомахът да е празен. Често самото дете няма апетит, но родителите толкова силно се притесняват, че болното не се храни, че са склонни да му дадат всякакъв вид храни, включително сладки (напр. любимия шоколад) или мазни, пържени храни (напр. любимите пържени картофки). Тази често срещана грешка още повече влошава състоянието му или забавя оздравителния процес. Когато има диария е много важно да се избягват мазнините – например да се консумира кашкавал, за който неправилно се счита, че помага, тъй като запича. Храната трябва да е течна, кашава, без целулоза и лесно смилаема. В никакъв случай прясно изцедени сокове или плодове – те действат като „четка” на червата в тези моменти. 


3. Важен етап от оздравяването е и постепенното захранване след периода на диета. Задължително е то да става плавно и постепенно – детето първо се храни само с картофи и ориз, после се добавя изкиснато сирене, следват пилешко месо - варено или печено. За известно време е желателно да се избягват шоколад, бобови и други храни с груба целулоза, както и мазно месо, тъй като те дразнят стомаха.

 

Помощ с хомеопатия при летни неразположения 

При стомашно-чревните инфекции можем да използваме някои добили популярност хомеопатични средства. Сред тях е Окубака, която може да помогне за бързото облекчаване на гадене, повръщане, диария, болка и подуване на корема, в резултат на остри гастроентерити, след хранително натравяне или прием на храна, която не е била прясна. Медикаментът може да се приема в ниски потенции, напр. D6, начесто по 1 доза до настъпване на подобрение, след което приемите постепенно се разреждат. 


Защо да се доверим на хомеопатичните средства? Именно заради спецификата на летните стомашно-чревни неразположения, при които лечението на малките деца се затруднява от невъзможността да се усвоят медикаментите заради диарията и повръщането. Хомеопатичните лекарства са особено подходящи в тези случаи – те са под формата на малки глобули, които бързо се разтапят в устата или се разтварят в малко вода, усвояват се директно през устната лигавица, без да дразнят стомаха и без да предизвикват позиви за повръщане.


Важно: Ако вирусната инфекция протича с тежко влошено общо състояние, ако детето е отпуснато и сънливо, уринира рядко и се оплаква от коремна болка, това е сигнал за обезводняване. При най-малките дехидратацията е много опасно състояние, затова незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. 


И накрая, но не на последно място: когато тръгвате на почивка, заредете добре аптечката за път, тъй като една банална вирусна инфекция, слънчево изгаряне или инцидент по време на детската игра може да провали и най-добре планираната лятна ваканция. И нека лятото ви донесе само хубави емоции!