Тези хомеопатични средства са сред най-често използваните при обичайни общи неразположения и заболявания. Подходящи са за всички възрастови групи, включително за бременни и кърмещи жени. Запознайте се с тях, за да знаете как могат да ви бъдат полезни.

 

1. Алиум цепа D6


Популярно е като: хомеопатичното средство при ринофарингити и алергични ринити. 


Симптоми, подсказващи нуждата от приложение:

Хрема, която протича с обилен, воднист секрет, често парещ и дразнещ. Може да е съпроводена с кихане, сълзене и парене на очите, свръхчувствителност към светлина, спастична, дрезгава кашлица, дразнене и сърбеж в областта на ларинкса. Особено характерно е това, че засегнатият усеща подобрение при излизане на открито, на свеж въздух. И обратно - оплакванията му се влошават при престой в затворено, топло помещение. 

 

 2. Арника D6 

Популярна е като: хомеопатичното средство за бърза помощ при всякакви контузии или спортно пренатоварване.

 

Симптоми, подсказващи нуждата от приложение:

При всяко нараняване и травма, съпроводени с: болка, леко кървене, натъртване, оток, разтежение, както и при мускулно претоварване и мускулна треска при спортуващи. Помага за намаляване на болката и за ускоряване на процеса на оздравяване не само при контузии, но и при оперативна намеса (например раждане, вадене на зъб и др.) 

 

3. Беладона D6 

Популярна е като: хомеопатичното средство за понижаване на остро настъпила висока температура с променливи стойности (39 оС) 


Симптоми, подсказващи нуждата от приложение:

Внезапно повишаване на температурата, свързано най-често с възпалителни процеси, вирусни инфекции и др. Болният е силно отпуснат, сънлив, но не може да заспи. Лицето му е силно зачервено, „пари”, има обилно изпотяване. Зениците на очите са разширени, свръхчувствителен е към светлина. Лекарството често се прилага и при слънчев удар/ слънчево изгаряне с аленочервена кожа.

 

4. Игнация D30

Популярна е като: хомеопатичното средство при повишена емоционалност, тревожност и депресия. 


Симптоми, подсказващи нуждата от приложение:
При емоционална свръхчувствителност с променливи, противоречиви настроения, съпроводени със симптоми като усещане за „топка” в гърлото и в стомаха, стомашни спазми, оплаквания от безсъние, главоболие и др. Често всички те са следствие от емоционален шок след загуба на близък, любовна раздяла, загуба на работа или други разтърсващи преживявания, след които засегнатият изпада в състояние на силно безпокойство, тревожност и депресия. Невъзможност да бъдат превъзмогнати негативните емоции.

 

5. Ипекакуана D6

Популярна е като: хомеопатичното средство за гадене и повръщане по време на бременност или пътуване. 


Симптоми, подсказващи нуждата от приложение: 
Силно гадене и повръщане в началото на бременността, както и при пътуване в превозно средство. Особено характерни симптоми са чистият език, който не е типичен при подобни оплаквания, както и това, че дори след повръщане не настъпва облекчение. Гаденето често е съпроводено и със засилено слюноотделяне. 


Следва продължение

 

Хомеопатичните лекарства могат да са ефективно решение за самопомощ при симптоми на вирусна инфекция, при инцидент, травма и др. , които определяме като леки и искаме да спрем при първите признаци на дискомфорт. Ползването им не отменя консултацията с лекар специалист, когато здравословното състояние я изисква. При липса на подобрение в състоянието се изисква контролна консултация с лекаря специалист за корекция на лечението.
Предоставената информация не отменя консултацията с лекар!