Защо е важно да се погрижим за доброто състояние на стомашно-чревния тракт и да се справим с неприятното подуване.

 

Едно от честите оплаквания и силен удар по женската суета е подутият корем. Състоянието може да е свързано с неправилно хранене, високи нива на стрес, употреба на медикаменти, но понякога може да означава и сериозни здравословни проблеми. Подутият корем може да е признак на алергична реакция или на заболявания на стомашно-чревния тракт (колит, гастрит и др.). Ако подуването е съпроводено от прояви на запек и диария (с редуване на двете състояния), възможно е да е свързано с т.нар. „синдром на раздразненото черво”.


 

Доброто храносмилане ни помага не просто да сме слаби, а ни предпазване от редица заболявания. Включително редица фактори, които ускоряват процеса на стареене, могат да се контролират с балансирано хранене и оптимално храносмилане. Затова е важно да не се пренебрегват проблемите със стомашно-чревния тракт.

 

Ако често страдате от повишено отделяне на газове, подуване, усещане за тежест, спазми и болки (особено след хранене), опитайте следните лесни за спазване стъпки и ще се учудите колко голям ефект могат да донесат някои елементарни промени.

 

1. Всички знаем, че трябва да пием достатъчно вода, но се сещаме за това едва, когато тялото ясно ни сигнализира – чувството за силна жажда означава, че вече сме дехидратирани. В този момент организмът вече е включил защитите си и започва да задържа течности, което е една от причините да се чувстваме неприятно подути и по-тежки. Затова спазвайте правилото да приемате дневно минимум по 35 мл вода на кг телесно тегло. Вода, а не газирани и подсладени напитки! Ако се оплаквате, че водата ви се струва безвкусна, пуснете в чашата няколко резенчета лимон.

 

2. Намалете темпото, докато се храните. Бързото хранене води до поемане на повече въздух, което също допринася за подуването на корема. Когато се храним бавно и дъвчем достатъчно дълго всяка хапка, храносмилането започва още от устата. Това е начинът да се погрижим за храносмилателната си система, вместо да я затормозяваме, което води до ферментационни процеси и повишено газообразуване.

 

3. Хранете се 3 пъти на ден с пауза минимум 4 часа между отделните хранения. През последните десетилетия храненията на ден са се покачили от 3 на 5, с по-кратки паузи между тях. Другият проблем е, че липсват регулярни интервали между закуската, обяда и вечерята, а и често си позволяваме да похапваме по малко между тях. Всичко това претоварва храносмилателната система и не само води до подуване, но и е сред основните виновници за покачване на излишни килограми. Епидемията от затлъстяване в днешно време е резулат както от лошото хранене и заседналия ни начин на живот, така и от липсата на ритъм в ежедневието!

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

4. Започнете прием на пробиотици, които поддържат доброто храносмилане и балансират лошите бактерии в храносмилателния тракт. Пробиотиците са важна предпоставка за изграждане на здрава чревна флора, за която вече знаем, че в дългосрочен план определя и нашето тегло, и нашето здраве. Богати на пробиотици са ферментиралите храни като кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле и др.

 

5. Увеличете приема на калий - минерал, който има важна роля за регулирането на телесните течности. С негова помощ се балансират и нивата на натрия, така се предпазваме от задържане на вода. Богатите на калий храни са: тъмни листни зеленчуци, банани, сладки картофи, леща, сьомга и др.

 

6. Включете диуретични храни в менюто си – те стимулират производството и отделянето на урина и подпомагат извеждането на течности и изчистването на токсини и ненужни вещества от организма. Такива мощни естествени диуретици са тиквите, дините, пъпешите, крушите, черешите и ябълките.

 

7. След 14 часа избягвайте приема на сурови плодове и зеленчуци – приемайте ги термично обработени. Защо е важно това? В следобедните и вечерните часове суровите храни не могат бъдат достатъчно добре преработени поради липсата на храносмилателни ензими. Това предизвиква процеси на гниене и ферментация и води до неприятното подуване на корема.

 

8. Подуването на корема често пъти не е резултат от преяждане, а е последица от възпаление на тънките черва. В тези случаи могат да помогнат и минералните соли. Шуслеровите терапевти предлагат следната комбинация соли, с по 5 табл. от всяка дневно: сол №2 калциев фосфат (стабилизира клетъчната мембрана), №4 калиев хлорид (регенерира чревната лигавица), №9 натриев фосфат (подпомага обмяната на веществата) и №10 натриев сулфат (стимулира отделителните процеси).

 

9. Бъдете внимателни с прекомерния прием на протеини. Докато през последните 60 години приемът на протеини сред населението се е увеличил с около 200-300%, за същия период е спаднал приемът на минерали чрез храната с около 25%. Дефицитът на минерали, витамини и микроелементи, от една страна, и прекомерното наличие на протеини, от друга, са най-честите причини за хронични заболявания, т. нар. „болести на модерното общество“, сред които са метаболитните нарушения, Синдром на раздразненото дебело черво (с диария, запек), хранителни алергии и непоносимости и др.

 

10. Не забравяйте, че проблемите със стомаха много често са израз на хроничния стрес. Ако специфичният за тялото механизъм при стрес се задейства твърде често, страда нашата чревна еко-система и най-вече нашата чувствителна чревна лигавица. От своя страна тя изпраща сигнали за стрес към мозъка и самата тя се превръща във вътрешен източник на стрес. Можем да попаднем в омагьосания кръг на едно постоянно напрежение с всички негови негативни последици за здравето. Погрижете се да редуцирате напрежението в ежедневието си чрез подходящи техники: съзнателно дишане, медитация, практикуване на йога, редовно спортуване и движение на открито.