Към първите пет от списъка

 

6. Меркуриус солубилис D12


Популярен е като: хомеопатичното средство при възпаление и болки в гърлото с гнойни налепи. 

 

Симптоми, подсказващи нуждата от приложение:

Ангини, фарингити и други възпалителни процеси на дихателната система с тенденция към нагнояване. Протичат с поява на лошо миришещи секрети, с лош дъх от устата, език с бял налеп и обилно отделяне на слюнка, подуване на лимфните възли. Прилага се също така и при възпаления на венците с кървене, гингивит, стоматит, афти и др. 

 

7. Нукс вомика D6

Популярен е като: хомеопатичното антистрес средство, а също и като лекарство за първа помощ при махмурлук. 
 

Симптоми, подсказващи нуждата от приложение: 

Повишена нервност поради: стрес, проблеми със съня заради преработване, опит за отказване на цигари, алкохол или друга пристрастеност (към кафе, лекарства). При неприятни симптоми след злоупотреба с алкохол и прекомерен прием на храна - махмурлук с пулсиращо главоболие, общо неразположение, гадене, киселини, подуване на корема. При болезнени хемороиди и запек поради небалансирано хранене.

 

8. Окубака D6

Популярна е като: хомеопатичното средство за здрав стомах и първа помощ при диария.


Симптоми, подсказващи нуждата от приложение: 
При храносмилателни проблеми - гадене, повръщане, диария, стомашна и коремна болка с подуване на корема или киселини в стомаха. Често причината са остри гастроентерити, но е възможно да са свързани с прием на храна, която не е била прясна, или хранително натравяне. При храносмилателни смущения – проява на непоносимост към непознати храни, особено по време на пътуване до екзотични места. При диария следствие от антибиотично лечение и за детоксикация след края на терапията.

 

9. Хамомила D6

Популярна е като: хомеопатичното средство за неспокойни, плачливи малки деца. 


Симптоми, подсказващи нуждата от приложение:

Когато бебето плаче непрекъснато и сякаш нищо не е в състояние да го успокои, освен ако родителят не го носи на ръце. Честа причина за подобен плач са никнещи млечни зъби или колики, но се препоръчва и при раздразнителни, гневни, капризни деца, независимо от възрастта. Много родители дължат съня си на Хамомила, защото действа ефективно и при най-безутешните бебета.

 

10. Хиперикум D6

Популярен е като: хомеопатичното средство при наранявания със засягане на нервни окончания. 


Симптоми, подсказващи нуждата от приложение:

Първото хомеопатично лекарство, за което трябва да се помисли при наранявания на части от тялото, богати на нервни окончания, например пръсти на ръце и крака и др. Болният изпитва силни, пронизващи (стрелкащи) болки в травмираната област. Нараняванията могат да са разкъсно-контузни или порободни рани, може да са свързани с оперативна намеса (екстракция на зъб, травматично раждане и др.)

 

При остри състояния хомеопатичните лекарства в ниски и средни потенции – D6, D30 могат да се вземат начесто (на всеки 1-2 часа) по 1 доза, като с настъпване на подобрение приемите се разреждат постепенно. Лекарствата във високи потенции - D1000, се прилагат само по лекарско предписание. 

 

Хомеопатичните лекарства могат да са ефективно решение за самопомощ при симптоми на вирусна инфекция, при инцидент, травма и др. , които определяме като леки и искаме да спрем при първите признаци на дискомфорт. Ползването им не отменя консултацията с лекар специалист, когато здравословното състояние я изисква. При липса на подобрение в състоянието се изисква контролна консултация с лекаря специалист за корекция на лечението.


Предоставената информация не отменя консултацията с лекар!