Стойката на глава не случайно е извоювала царската титла сред всички йогииски пози. Тя има глобален благоприятен ефект върху цялото физическо и психическо състояние на човека. Поради тази причина е хубаво да бъде част от редовната йога практика.

Не се плашете от стойката на глава, нито пък си налагайте да я изпълните веднага и на всяка цена. Първо, тялото трябва да е подготвено и здраво за позата, да имате силни коремни мускули и издръжливост в ръцете. Второ, ако ви е за първи път, никога не правете позата сами в къщи. Може сериозно и трайно да си увредите врата или да паднете. Най-добре да бъдете обучени от компетентен йога учител, който да е наясно с вашето здравословно състояние и да има опит в йога заниманията и конкретно в обърнатите пози!

 


В залата идват хора, които са на над петдесетгодишна възраст и смятат позата за крайно неестествена, но след няколко месеца постоянство в йога заниманията решават да се опитат да я направят с помощни средства и се справят с лекота. Мотивацията трябва да се появи естествено. Ако усещате, че не сте готови, по-добре не я правете.

 

Първоначално се използват йога блокчета или стол, върху който се поставят раменете, за да може вратът и главата да бъдат изолирани и да не поемат цялата тежест на тялото. Позата се прави срещу стена като инструкторът е плътно до вас в случай, че загубите равновесие. В началото се работи само за преодоляване на страха от позата и изпъването на тялото нагоре. В последствие , практикуващият може да се опитва да балансира, като отделя внимателно краката от стената. За  сигурност и комфорт, можете да изпълнявате позата винаги с помощни средства.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Позата е наречена Ширшасана и се води обърната поза, тъй като главата е по-ниско от нивото на сърцето.

 

Чрез нея можете да подобрите кръвообръщението си и по този начин да се чувствате по-свежи, тонизирани и концентрирани. Освен това, стойката на глава помага при хора, които искат да свалят излишни килограми, тъй като подпомага процеса на изгаряне на мазнините и подобрява функцията на жлезите с вътрешна секреция. В допълнение на това, лимфният застой намалява и кожата изглежда по-гладка, а за хора с разширени вени е благодат да седят в Ширшасана, тъй като отокът в крайниците изчезва.

 

Най-интересният факт е, че Ширшасана е подходяща и за хора с гръбначни изкривявания, а  обикновенно точно те се притесняват от упражняването й. Гръбначният стълб се издължава от цялостното разтегляне на всичките му прешлени и при редовна практика на стойка на глава, гръбнакът може да възвърне своята правилна позиция.

 

Позата е противопоказна за хора с високо кръвно налягане и глаукома. Жени в цикъл също е препоръчително да избягват позата.

Задържането в позата е индивидуално, но в никакъв случай не трябва да се прекалява. Когато слизате от позата, стегнете корема и свалете внимателно краката. Останете на постелката с наведена глава за няколко секунди, за да не получите световъртеж и кръвообращението да се нормализира.