Интересни техники за лечение с вода от тибетската медицина представи Огнян Симеонов на първата от серия отворени дискусии на тема “Говорим за вода”.


Темата „Водата – здраве и емоционална свобода” бе придружена от демонстрация на техники за лечение на болката. За по-малко от 10 минути гостите имаха възможност да изпитат ефекта им – редуцира или се премахна напълно болката, при тези които изпитваха такава в момента.


Огнян Симеонов демонстрира и как се зарежда с енергия водата, която пием. Необходимо е само да задържим бутилката между дланите. Вкусът й след това действително изглежда променен...


На събитието, организирано от фондация “Български национален воден съвет”, бяха поставени и специфични йога практики за пречистване на тялото с вода. Демонстрацията беше на Гергана Захариева, заместник председател на Българската йога асоциация.


Пречистването на тялото лекува и предотвратява развитието на различни заболявания на храносмилателната и отделителната система, кожата, ставите и метаболизма въобще.


При процедурата шанк пракшалана се изпива около три литра топла солена вода. Съотношението е 2 равни чаени лъжички сол на литър вода. Получава се физиологичен разтвор.


Солената вода се пие между три серии специфични упражнения. Прочистването наподобява на процедури, използвани в спа центровете.


Благодарение на техниката се промива храносмилателният тракт. За човек, който за първи път се подлага на шанк пракшалана, процедурата трябва да се извършва поне веднъж седмично. След прочистване на организма – веднъж месечно.


За лечение на синузит и алергии Гергана Захариева препоръчва пречистване на носа – жала нети, процедура, която също се извършва със солена вода. Спомага отделянето на секретите и успокоява лигавицата. Може да се извършва всеки ден. Действа и при главоболие и махмурлук.