Практикуването на йога облекчава болките в областта на гърба и кръста, се посочва в ново мащабно проучване, проведено в САЩ.


Йога упражненията помагат за разтягането на гърба и стимулират по-голяма стегнатост на мускулите в тази област. Това, от своя страна, поддържа гръбнака в нормално положение и намалява появата на болка.


В проучването участие взимат 228 души, с хронична болка в областта на гърба и кръста. Доброволците са разделени в две групи. Първата група посещава 12-седмичен курс по Вини йога, а втората обикновени упражнения за намаляване болката в гърба.Резултатите от проучването показват, че с 12-седмичен курс по Вини йога, болката и приемът на болкоуспокояващите може да се сведе до минимум, категорични са изследователите.

 


NEWS_MORE_BOX


 

Вини йога е йога течение, което е специализирано за хора с ограничени физически възможности, поради травма, инвалидност или различни хронични физически болки.В това йога направление се използват специални асани за разтягане и гъвкавост, както и различни техники за релаксация и мантри, подобни на класическата йога.Асаните във Вини йога се делят на две направления: динамични и статични. Динамичните асани е препоръчително да се практикуват в комбинация с техники за дишане. Правилното и дълбоко дишане също стимулира функцията на гръбните мускули.За начинаещите йогисти е от изключително значение първите няколко посещения на йога курса да сa умерени и ненатоварващи.