Веднъж появили се усещане за парене, то често става епизодично. Все повече хора страдат от рефлукс или резултата от това киселинните стомашни сокове да попаднат в хранопровода и устната кухина. Рефлуксът се развива поради нарушение на функцията на сфинктера на хранопровода и така поетата храна се връща обратно в хранопровода. Йога помага да се намалят тези неприятни усещания като предлага комплексни упражнения за отпускане и стимулиране на коремните органи.

 

Ако има поза в йога, която е благоприятна за всеки независимо дали е дете или възрастен, то това е Марджари асана. Името на санскрит не се използва толкова често в йога студиата, но  всеки е чувал по време на практика, преводът ѝ - “поза котешки гръб”. Освен с нейните безкрайни ползи за гърба и кръста, тази асана масажира храносмилателните органи. При рефлукс се препоръчва да се изпълнява всеки ден заедно с другите по-долу описани пози преди хранене. Ето и нейното изпълнение. Застанете на опора на колене и длани. Разтворете ги на нивото на хълбоците. В издишвани приберете главата към гърдите като максимално направите дъга с гръбнака. Във вдишване извийте гърба на горе, като повдигнете опашната кост и главата. Ръцете остават изпънати през цялото време, а коремът и лицето отпуснати. Правете по 8-10 повторения с много бавни вдишвания.


 

Ако желаете да стимулирате коремните органи, както и функцията на щитовидната жлеза, то Ущрасана или поза Камила има най-силен ефект. Тя увеличава притока на кръв до коремните и дихателни органи и допълнително тонизира коремните мускули. Застанете на колене като ги оставите отворени на нивото на хълбоците. Ако чувствате дискомфорт, поставете одеало под тях. 

Хора с проблеми в коленете не трябва да изпълняват тази асана. Поставете ръце на кръста. Стегнете седалището. Поемете въздух и в издишване извийте гръбначният стълб. Не позволявайте краката да отиват назад. Хълбоците трябва да останат на нивото на коленете. Пълният вариант на асаната е по-труден, тъй като при същата позиция на тялото , ръцете се свалят назад до стъпалата. Не правете тази асана с ръце до долу, ако имате дискова херния или болки в кръста.

 

За почивка на храносмилателната система може да си изпълнява асана Баласана. Детската поза е приета в йога заниманията като асана, в която можете да си почивате между останалите упражнения. Тя отпуска мускулите и облекчава симптомите причинени от рефлукс. Седнете на пода върху стъпалата и отпуснете гърдите върху бедрата. Ръцете могат да останат до тялото или напред. Отпуснете главата на земята. Ако ви е трудно да дишате, разтворете леко коленете.

 

Една от най-предпочитаните пози за отслабване и изчистване от токсини е Вакрасана. Усукванията в тази асана увеличават кръвообращението и намаляват киселинността. От съществено значение е да се прави на празен стомах. Седнете на пода с изпънати крака. Свийте десния крак в коляното, така че стъпалото да е близо до седалището. Поставете лявата ръка на дясното коляно, а дясната ръка зад гърба. Поемете дълбоко въздух и издишайте като усучете тялото на дясно. Завъртете главата максимално на дясно. Останете в позата за 3-5 вдишвания. Фокусирайте се върху дъха.

 

Състоянието при рефлукс може да бъде подтиснато или изострено в зависимост от храната и начина на живот. Избягвайте силно киселинни храни, алкохол, кафе и цитрусови напитки. Намалете стреса и се опитайте да се храните бавно и в определени часове. Напрегнатото ежедневие увеличава риска от възникване на киселинен рефлукс.