Поза Ширшасана или стойка на глава е асана с невероятен ефект върху всички телесни системи. Въпреки това, много хора се притесняват и страхуват да я практикуват. За тези, които не желаят да стоят на глава, има асана, която дава не по-малко благотворен ефект върху психиката и тялото. Позата се казва Прасарита Падотанасана или в превод „наклон напред с широко разтворени крака“. Укрепва краката и разтяга сухожилията и прасците. Позата е изключително полезна за хора, които страдат от болки в кръста и гърба. Докато тялото е наклонено надолу се издължава гръбначният стълб и се успокоява мозъкът. Ако се чувствате уморени, с главоболие и без тонус, направете асана и останете за няколко вдишвания и издишвания. След изпълнението на позата ще почувствате прилив на енергия.

 

Изпълнение на позата стъпка по стъпка:
Застанете в права позиция. Направете широк разкрач с краката като петите остават на една ширина. Чувствайте стабилност. Пръстите на краката сочат напред. Натискайте с целите стъпала, не само с външната част, защото в противен случай може да травмирате глезените. Дръжте краката изпънати и стегнати. Капачките на коленете са повдигнати нагоре, а бедрата силни. Изправете гърба и поставете ръце на кръста. Поемете въздух и в издишването започнете да накланяте тялото надолу. Най-ценното в позата е да задържите гръбначния стълб в права позиция, така че не бързайте с наклона до земята. Задръжте раменете в една ширина. Може да си помогнете като хванете ръцете зад гърба в юмрук и изнесете раменете максимално навън. Задръжте така за няколко вдишвания и издишвания, докато задните бедра се отпуснат. 


 

Когато почувствате повече комфорт в позата, преминете към по-задълбочено разтягане като свалите торса надолу. Може да отпуснете ръцете на земята. Освободете корема от напрежение в издишванията. Може да завъртите главата на ляво и на дясно, за да сте сигурни, че и вратът е отпуснат. Оставете горната част на тялото да натежи като задържате краката активни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ако позицията на тялото ви причинява дискомфорт и болка, не се напрягайте и поставете нещо под главата, за да я отпуснете, може да е стол, ако нямате гъвкавост. В йога студията се поставят йога блокчета колкото са необходими за разстоянието от земята до главата на практикуващия. По напредналите могат да отпуснат главата на земята и да останат в позата като се концентрират върху дъха си.

 

Излизането от позата става бавно, като тялото се повдига постепенно нагоре, докато кръвообращението се нормализира.

 

Има и варицации на позата като можете да насочите ръцете си към десния крак и да се получи усукване и после да направите същото към лявата страна. Важното е краката да останат изпънати, а  хълбоците да са успоредни. 

 

В психотерапевтичен аспект позата помага при състояния на депресия и тревожност. Не случайно след изпълнение на Падатонасана се усеща подобряване на настроението и чувство за вътрешна хармония.

 

Във физически аспект, асаната е с ползи за всички любители на колоезденето, бягането и дългите походи, тъй като поддържа краката силни и гъвкави. 

 

Освен това асаната може да се практикува от жени в менструация, докато стойката на глава не е препоръчителна в този период от месеца. 

 

Вече сте запознати с една обърната поза, която може да се изпълнява от всеки, без да има риск за здравето. Практикувайте асаната на празен стомах, не повече от минута.