Практикуването на хатха йога три пъти седмично подобрява когнитивните ни функции, става ясно от проучване на Университета Илинойс. Само след 8 седмици редовни занимания изследователите са забелязали подобрение на когнитивните способности при хора в третата възраст.
 
Хатха идва от обединяването на думите "ха" - слънце и "тха" луна. Смята се, че тази практика балансира мъжкото и женското начало. Под мъжко начало тук се разбира – активността, действието, изгряването, излъчването на топлина, докато за женско – природата на получаване, хладината, спокойствието.
 
Благодарение на хатха йога може да уравновесим силите в тялото си и предотвратим "изгарянето" заради свръхнатоварване, както и да избегнем залиняването заради пасивност. Упражненията в чисто физически план генерират сила и създават гъвкавост и създава здрава връзка между кожа, мускули и кости. 
 
По думите на специалистите тя отключва задържана енергия и освобождава блокажи на нейните канали в тялото. 
 
Предишни изследвания на същия университет доказват, че практикуването на хатха йога намалява значително проявите и степента на тревожност, стреса и симптомите на депресия, както и че само 20-минутно занимание подобрява мозъчната функция много повече отколкото тренировката по аеробика.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ефектите и според специалисти се дължат на факта, че при този вид йога има съсредоточаване върху движението при смяна на позите, което е усилие, изискващо контрол над тялото и дишането. Тук тяло, ум и дишане са в триединство, обясняват йога инструктори. Постигането му от своя страна подобрява способностите на възрастните да се движат и имат добър физически тонус. 
 
Относно подобряването на когнитивните способности – изследователите твърдят това въз основа на тестване им след два месеца на упражняване на хатха йога на 61 възрастни между 55 и 79 години, сравнени с група на други 47, които не практикуват йога. Резултатите от тестовете за реакция, гъвкавост на ума и превключване от една на друга задача при първата група били доста по-добри, независимо от възрастта, пола, социалния статус и други демографски фактори.
 
Благодарение на заниманията при хората се подобрява капацитета на паметта, което обуславя възможностите за актуализиране на познанията и боравене с информацията, разясняват експерти. Според тях подобни изследвания само демонстрират колко бързо с йога се постига благоприятен ефект върху симпатиковата нервна система и способността на организма да се справя със стреса.
 
Резултатите на екипа са публикувани в The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.