Фибромиалгията е заболяване, което се характеризира с хронична болка, умора и напрежение в мускулите и ставите. При нея не се наблюдава възпаление.

 

Лечението често е индивидуално. То може да включва както фармакологични терапии - например прием на нестероидни противовъзпалителни, аналгетици и други, така и нефармакологични интервенции като упражнения, тренировки за мускулна сила, когнитивно-поведенческа терапия, практики за опознаване на движенията на тялото, масажи, акупунктура и балнеотерапия.


 

Последния преглед на новите проучвания в тази посока предоставят обнадеждаващи доказателства за ползата от различни практики при фибромиоалгия, например тай-чи.

 

За краткосрочни подобрения в болката и качеството на живот на тези пациенти може да се практикува медитация. Въпреки че проучването, което проследява нейното действие не е много обширно, то показва че тренировките за съзнанието са ефикасни при намаляване на клиничната тежест на пациентите с фибромиалгия.

 

Съществуват наблюдения, които показват, че биологичната обратна връзка, в сравнение с обичайните грижи, има положителен ефект върху физическото функциониране, болката и настроението на пациентите.

 

Заради малкото налична информация обаче не е известно дали обратната връзка има някакъв директен терапевтичен ефект върху тяхните резултати.

 

Друг метод, който показва положителни резултати е приложението на така наречените ръководени снимки (Guided imagery). Чрез него пациентите се справят със стреса.

 

Това представлява техника за релаксация, която включва визуализиране на положителни, спокойни условия като красив плаж или поляна. Този метод най-често се прилага при пациенти с депресия.

 

Медитивните движения и практики като тай-чи могат да осигурят умерено облекчение на някои симптоми на фибромиалгията.

 

В резултат на най-новия систематичен преглед от 2020 г. Агенцията за здравни изследвания и качество стигна до заключението, че в сравнение със стандартните упражнения, тай-чи подобрява функцията в краткосрочен и средносрочен план.

 

Тай-чи и чи-гун се приемат за безопасни практики. Въпреки това при бременни или хора с херния, проблеми със ставите, болки в гърба, фрактури или тежка остеопороза, трябва да се внимава и пациентите да се консултират с техния лекар преди да започнат да практикуват.

 

Друг вид медитивни движения стоят в основата на йогата. Когато се практикува по правилния и подходящия начин за човека, тя е безопасна, но някои хора с определени състояния, като високо кръвно налягане, глаукома или ишиас, и жени, които са бременни, трябва да променят или избягват някои йога пози.

 

Масажите, които често се използват за лечение на фибромиалгия, могат да подпомогнат някои симптоми на това заболяване - най-вече болката, но те трябва да се прилагат от добре обучен масажист.

 

Болката и сковаността в мускулите може да се облекчи и чрез акупунктура. Този метод е безопасен, когато се прилага от обучен експерт в тази област, използващ стерилни игли.

 

При акупунктурата се наблюдават много по-малко неблагоприятни ефекти, отколкото при лечението със стандартните медикаменти, използвани при болезнени мускулно-скелетни състояния като фибромиалгия, миофасциална болка и остеоартрит.

 

Балнеотерапията, още позната като хидротерапия, е метод, който използва минералните извори за лечебна и профилактична цел.

 

Много лекари препоръчват този изключително безвреден подход на лечение, осигуряващ леко подобрение на болката и качеството на живот на пациентите с фибромиалгия.

 

Облекчаването на силните болки, предизвикващи невъзможност за нормалното функциониране на индивида, е от изключителна важност. Поради тази причина медицинските лица съветват пациентите да изпробват различни методи за алтернативно лечение, докато открият най-подходящия за тях.

 

 

Източници:

https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/mind-and-body-practices-for-fibromyalgia-science

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30818032/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32338846/