Хемороидите се дължат на нарушено храносмилане, лоши навици, свързани с начина на живот, затлъстяване и бременност. Техниките на йога на ценни не само за облекчаване на симптомите, но също и за отстраняване на причините за развитие на неприятното състояние. 
 
Позите на йога разтягат и свиват мускулите в областта на ануса, като поддържат еластичността му. Ако страдаме от хемороиди, инструкторите по йога препоръчват практикуването на следните пози на йога..
 

Випарита карани, известна още като „поза Полусвещ“

Изпълнението на тази поза може да допринесе за подобряване на кръвообращението в областта на ануса, като по този начин облекчава симптомите на хемороидите. Изпълнението на асаната също така намалява и стреса, причинен от напъните по време на дефекация
 

Маласана 

Тази поза помага за предотвратяване на запека, който е сред обичайните причини за развитието на хемороиди
 
Маласана не само работи за гръбнака, бедрата и седалището, но също така и за коремните мускули. По този начин се балансира цялостната функция на храносмилателния тракт. Препоръчително е позата да се задържи в продължение на 8 – 10 вдишвания, преди да се отпуснем. 
NEWS_MORE_BOX
 
Баласана
Асаната допринася за подобряване на притока на кръв към ануса и може да облекчи запека. Инструкторите препоръчват да останем в тази поза поне в продължение на една минута или за времето, през което се чувстваме комфортно в нея. 
 

Паванмуктасана


Прилагането на лек натиск в областта на корема, по време на изпълнението тази поза, помага за освобождаване на газовете в червата и облекчава дискомфорта в долната част на корема. По този начин се облекчава напрежението на мускулите в областта на ануса. Позицията следва да се задържа в продължение на 5 – 6 секунди, като през това време се наблюдава дишането