Освен емоционалните ползи от практикуването на йога, човек значително повлиява своето физическо състояние. Различните движения, които той извършва са от голяма полза за неговата мускулно-скелетната система.

 

1. Подобрява гъвкавостта


Подобряването на гъвкавостта на човешкото тяло е една от най-очевидните за всички ползи от йога. Редовните практики могат да бъдат от голямо значение в това отношение.

 

По-този начин човек може да се отърве от своята скованост на мускулите, която много често е причина за наличието на болки в различни части от тялото.

 

Сковаността в бедрата води до натоварване на колянната става, заради неточното подравняване на бедрото и пищяла, а тази в подколенните сухожилия много често е причина за болки в кръста.

 

Цялостната скованост на мускулите и техните фасции е една от соновните прчини за лошата стойка на човек.

 

2. Изгражда мускулна сила

Силата в мускулите е изключително важна за предпазването на хората от състояния като артрит и болки в гърба. Освен това рискът от случайни падания се понижава, особено сред по-възрастните практикуващи.

 

Придобитата мускулна сила чрез йога е по-различна от тази, която се получава в резултат на вдигане на тежести или други упражнения. Това е така, защото тя се балансира с гъвкавостта на мускулите, докато примерно вдигането на тежести изкражда мускулна сила за сметка на гъвкавостта.

 

3. Подобрява стойката

Неправилната стойка на човека може да предизвика появата на различни проблеми с гърба, шията, както и с други мускули и стави. Много често се нарушават нормалните извивки на тялото, което освен визулани промени, може да доведе до появата на болка и/или дегенеративен артрит на гръбначния стълб.

 

4. Предотвратява хрущялни и ставни нарушения

По време на йога, практикуващият раздвижва цялостно своите стави. Това значително понижава риска от развитието на дегенеративен артрит или инвалидизирането, в резултат на застояване и липса на движение в ставите.

 

Ставният хрущял се снабдява с хранителни вещества след раздвижване. Когато човек не се движи, пренебрегнатите от него зони могат да се износят и подлежащата под ставата кост може да промени своята нормална форма.

 

5. Защитава гръбначния стълб

Ползите за гръбначния стълб се получават в резултат на повишената доставка на хранителни вещества след извършване на конкретена асана.

 

Гъвкавостта също е от огромно значение, тъй като тя поддържа еластичността на междупрешленовите дискове. Това е особено важно за здравето на гръбначния стълб.

 

6. Подобрява здравето на костите

Редица изследвания промотират вдигането на тежести като метод за заздравяване на костната структура на човека. Тази сила в костите понижава риска от остеопороза.

 

Някои от асаните в йога изискват повдигане на собственото тегло на човека, което води до цялостно заздравяване на костната система.

 

Източници:

https://www.yogajournal.com/