Отслабва ли се с йога? За съжаление, този въпрос е по-често срещан от други запитвания, свързани с влиянието на йога върху здравето на човека. Поради факта, че йога е система от упражнения за физическо и духовно самоусъвършенстване и спомага за правилното функциониране на всички системи в организма, йога улеснява процеса на сваляне на теглото. 
 
Асаните забързват метаболизма, подпомагат изгарянето на калориите и успокояват нервната система.  Ако искате да отслабнете, а не можете, първо се успокойте. Преценете сами дали действително сте с надномерно тегло, като си измерите индекса на телесната маса, или просто искате да изглеждате по-слаби с няколко килограма. Йога помага на организма да работи нормално и да поддържа здравословно тегло, а не под нормата. Здравето винаги е приоритет. Има хора, които след като започнат да практикуват йога, качват няколко килограма, защото са били под здравословното ниво на теглото си преди това поради нерви, липса на апетит или други причини.

 

Как действа йога върху теглото?


Ако действително имате нужда да намалите сантиметрите на талията си, изберете по активна йога практика и не пропускайте заниманията. Ако имате възможност, правете редовно упражненията в зала или в къщи и се постарайте да достигнете до 4-5 практики седмично. Чрез асаните, ще събудите отново своя метаболизъм и ще стегнете тялото си.

 

Поза Лодка (Навасана) действа благотворно върху премахването на коремните мазнини и стяга мускулите на корема, бедрата и седалището.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Седнете на седалищната кост и изправете гърба. Поставете ръце до тялото на земята и се опитайте да повдигнете краката като глезените и коленете са прилепени. Повдигнете ръцете. Най- важното е гърбът да е прав. Ако позата ви е трудна, а тя действително не е лесна, тъй като изисква сила и издръжливост, можете да я направите със сгънати крака в коленете. Така ще се облекчи натоварването в корема и бедрата Задръжте за няколко секунди като дишате през ноздрите. Повторете упражнението няколко пъти като за почивка, можете да легнете по гръб на постелката, за да отпуснете мускулите. Дихателните упражнения също спомагат за горене на мазнини, но внимавайте защото може да огладнеете от тях и бързо да набавите изразходваните калории.

 

Успокояването на нервната система спомага за намаляване на кортизола, който е хормон на стреса. Кортизолът има пряко влияние върху покачването на килограми и често, когато човек е напрегнат, забързан или изморен дава превес на консумацията на храни, богати на въглехидрати, като тестени и сладки изделия. Това е една от причините да не пропускате релаксацията в края на йога практиката. След нея вие ще се чувствате леки и спокойни.

 

Основен фактор при свалянето на килограми е храненето. Йога практиката както и никоя друга форма на физически упражнения не са достатъчни за загубата на тегло, ако не спазвате хранителен режим. Винаги правете упражненията на празен стомах и след заниманието изчакайте поне тридесет минути преди да седнете на масата. Избирайте храни, богати на минерали и витамини и наблягайте на плодовете и зеленчуците. Както йога съдейства за увереност, така и порциите трябва да са с мярка. Йога влияе благотворно върху баланса и равновесието на човек, така и той трябва да избира балансирано меню и умереност във физическите упражнения.

 

С йога не само ще изчистите организма си, но и мислите. Чисти намерения и спокоен сън, чиста храна и редовни физически упражнения са част от целия процес към здраво и оформено тяло.