Йога практиките са от полза за понижаване на стреса и тревожността, които често могат да бъдат причина за появата на епилептични гърчове сред някои хора, страдащи от епилепсия.

 

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания в световен мащаб. Симптомите на това състояние включват появата на епилептични гърчове и припадъци, които настъпват внезапно и непредвидимо.


 

Предотвратяването на епилептичните припадъци е от особено значение, тъй като те могат да навредят трайно на засегнатия човек, а при по-тежки състояния биха могли да доведат и до фаталитет.

 

Стандартният подход за лечение на епилепсия включва приложението на антиепилептични медикаменти. Въпреки това много пациенти прибавят и алтернативни методи, с които облекчават своята симптоматика. Някои от тях са тренировки, диета и йога практика.

 

Според проведено проучване практикуването на йога може да доведе до положителни невробиологични промени при човека.

 

Установено е, че редовното изпълняване на различни асани може да повиши нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA), допамина и серотонина и от друга страна да понижи нивата на норепинефрин. Тези ефекти биха могли да подобрят настроението и да намалят тревожността.

 

Изследователите отбелязват възможността на йога практиките да увеличават и цялостната мозъчна активност, както и да регулират сигналите наблюдавани на електроенцефалограма (ЕЕГ).

 

Забелязани са още и определени анатомични промени, които се откриват най-вече в лимбичната система. Това е частта от мозъка, която регулира поведенческите и емоционалните реакции на всеки човек.

 

Научен екип проследява ефектите от йога практиките и сред деца с епилепсия. В резултат е установено, че добавянето на този вид активност в ежедневието значително подобрява състоянието им.

 

Прилаганата лекарствена терапия в комбинация с йога практика води до понижаване на честотата на припадъците и значително подобряване на електроенцефалограмата за период от 6 месеца.

 

Освен това някои йога асани и практики директно стимулират блуждаещия нерв - n. vagus, който представлява най-дългият черепномозъчен нерв и е отговорен за регулирането на множество функции в човешкото тяло, рефлекси и действия. Стимулацията на този нерв може да помогне за подобряване на гърчовете при хора с епилепсия.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4959333/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1525505016305625

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413605/