Будистките поклонници в Шри Ланка, които традиционно дават храна за монасите, трябва да се придържат към специален списък, който да намали риска от появата на заболявания сред духовниците.

По традиция монасите не готвят и зависят от хранителните дарения на поклонниците.

Данни показват повишаване на заболяванията свързани с консумираните от монасите храни. Типичен пример е насарстналите случаи на диабет сред будистките монаси, дължащо се на честата консумация на сладкиши и захарни изделия, получавани като дар от поклонниците.

Въпреки че повечето храни, които монасите получават са вегетариански, все пак има и някои не до там здравословни, обясняват специалисти.

Някои поклонници даряват храна която е с високо съдържание на холестерол. Монасите нямат право на избор и консумират предоставената им храна.

Здравословното състояние на духовниците се усложнява допълнително и от факта, че не се занимават с развлекателни или физически дейности, които да изгарят приетите калории.

Медицински специалисти по диетология изготвят специален списък, които поклонниците да спазват при даряването на храна на будистките монаси.

NEWS_MORE_BOX


Според тях по този начин ще се подобри значително здравословното им състояние. Списъкът включва изобилие от плодове, зеленчуци, ориз и вода. Ограничават се пшеничените храни.

Министърът на Шри Ланка инструктира здравните власти да отворят специално отделението изключително в болниците за духовенството.

Въпреки това, монасите не са съгласни с това решение.

В продължение на хиляди години, традиция е поклонниците да предлагат храна, която те самите консумират, обясняват будистките монаси.

"Ние трябва да се задоволим с това, което ни е дадено и не бива да искаме нищо друго“, допълват те.