Всеки, който се занимава с йога или медитация, ще потвърди, че след сесия се чувства по-спокоен и отпочинал. И все пак състоянията, през които преминава един медитиращ, трудно могат да бъдат описани научно. Той със сигурност се разтоварва психически, но какво влияние оказва това върху физическото му здраве? Това си поставят за цел да разберат учени от института  Benson-Henry в Масачузетс.


В експеримента са включени малко на брой хора, но резултатите са прекалено красноречиви, за да бъдат пренебрегнати. 26 души, които никога преди това не са практикували йога, започват да посещават курсове по медитация. През 8-те месеца, през които продължават заниманията, учените правят кръвни изследвания на доброволците. Те наблюдават показатели в кръвта, които са част от естествената ни реакция срещу стреса. След всяка медитативна сесия в кръвта на участниците се откриват все по-малко от тези съединения.


Стресът е пагубен за организма и води до редица здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет. На практика проучването доказва емпирично, че медитацията не само ни помага да се отпуснем, но и оказва влияние върху процесите в тялото ни в посока към по-голяма устойчивост на стрес. Според авторите на изследването практикуването на йога по 10-20 минути сутрин и вечер  може да окаже дълготраен благоприятен ефект върху здравето.